Ігор СУРКІС: «Своїх гравців основної команди я в оренду не віддаю!»

Ігор СУРКІС: «Своїх гравців основної команди я в оренду не віддаю!»

Звичайно ж, під час зимового антракту підвищену увагу було приділено трансферній роботі гранда українського футболу. Втім, як було відзначено керівником «Динамо», тут усе не так просто.

- Не так просто за нинішніх умов запросити іноземного футболіста високого рівня, – розповів Ігор Михайлович. – Якщо не припиниться те, що відбувається у нас у країні, буде ще складніше. Люди думають, насамперед, про свою безпеку. Київське «Динамо» грає й сьогодні тренується в комфортних умовах. Але сьогодні комфортні – а завтра вони можуть стати менш комфортними. «Шахтар» – лідер українського футболу, й не так просто пояснити, чому він не грає у себе вдома в Донецьку. Чому інші донецькі команди вдома не грають? Люди бояться, не всім можна це пояснити. Адже це молоді люди – вони радяться вдома з родинами, переживають за своє майбутнє. Тому гучних трансферів у цьому році не чекайте, у всякому випадку – від київського «Динамо» точно.

- Це ми говоримо про тих легіонерів, яких ви би хотіли запросити. А як просуваються справи з тими, хто вже у вас на контракті?

- Взагалі немає жодних проблем! Я розмовляв із цими нашими хлопцями, щоб вони скрізь пояснювали, що в нас тихо, спокійно, й у нас можна нормально жити та грати у футбол. Ви же бачите: ті хлопці, які в нас уже адаптовані, навіть в інтерв'ю пишуть, що із задоволенням будуть грати – як той же Беланда, Мбокані. Я з усіма нашими легіонерами переговорив, і всі вони сказали, що їхати не хочуть.

Будуть стосовно них гідні пропозиції, які влаштовують і нас, будемо думати, а ні – вони будуть спокійно грати та відпрацьовувати свій контракт, отримувати задоволення від футболу. Під такими пропозиціями я маю на увазі такі клуби, як, наприклад, «Манчестер Юнайтед». Тобто, ті, які готові платити за футболістів реальні гроші, ті суми, які ми назвемо. А просто так віддавати гравців ми не зацікавлені.

- «Ювентус» зараз зацікавлений у Беланда...

- Чутки! Не більше того! Я – офіційна особа, тому кажу лише про те, що лежить на моєму столі. У мене немає пропозиції від «Ювентуса», Беланда в оренду не віддається. Якщо це й надалі буде транслюватися через інтернет-ресурси, то нехай усі знають: своїх гравців основної команди я в оренду не віддаю!

- Нещодавно була інформація, що кілька гравців «Динамо-2» можуть бути віддані в оренду до «Говерли»...

- Якщо головний тренер «Динамо-2» вважатиме за потрібне відпустити гравців на більш високий, якісний рівень – ми не проти, вони можуть піти вгору.

- А взагалі, «Динамо-2» вас задовольняє як команда, й чи будете ви зберігати її на наступні сезони?

- Призначено нового наставника, команда бере участь у Меморіалі Макарова, готується до першолігових матчів – тому так, звичайно. Ця команда має готувати мені гравців. Тут гравці трохи старші, ніж U-19 та U-21, і вони мають розуміти, що або вони будуть грати у великий футбол, або необхідно закінчувати.

- Як ви ставитеся до ідеї скорочення Прем'єр-ліги – до 14 команд, як зараз, а тим паче – подальшого, ще більш радикального?

- Я взагалі вважаю, що у Прем'єр-лізі має бути 16 команд. А якщо буде ще подальше скорочення доведеться вигадувати, щоб чемпіонат складався із чотирьох кіл, фінальної пульки. Але не варто нас звинувачувати в тому, що ми не хотіли грати в пульці чотирьох. Навколо чотирьох – це буде беззаконня, а не ажіотаж! Шість команд – це ще триває боротьба, а чотири... Ні.

- Як ви, як президент футбольного клубу «Динамо», дивитеся на події, що відбуваються у Федерації футболу України? Як вважаєте, хто оптимальний кандидат, аби стати її президентом на сьогоднішній день?

- Я ніяк не дивлюся на ці події, тому що з певного часу вони мене зовсім не цікавлять, скажу вам відверто. Те, що так воно буде, я знав із самого початку, коли все відбувалося. Мені складно казати, тому що мій брат очолював ФФУ – нехай оцінюють люди. Але це відбувалося, можна сказати, із силовим тиском, за допомогою влади, з ресурсу знімали людину, яка зробила для футболу стільки, скільки не зробили всі разом узяті, які працюють сьогодні у Федерації футболу.

Звинувачували мого брата, що він буде вдаватися до помсти – ні, він не збирається нікуди повертатися. Його неоціненний досвід на посаді віце-президента УЄФА може стати в нагоді нормальним, розумним людям у Федерації футболу в тому, як розвивати футбол. Я не адвокат Григорія Суркіса, тому скажу так. Моя думка: необхідно обирати гідну кандидатуру, яка прибере інтриги та створить рівні умови для всіх. Щоб не працювали ніякі «спортивні директори», а був створений нормальний незалежний суддівський комітет, та взагалі всі служби були рівновіддалені від клубів.

Але хто виграє – мені абсолютно байдуже. Я не підтримую жодну кандидатуру, тому що ми не маємо права голосу. До речі, нас, як клуб «Динамо» (Київ), ніхто не запрошував на конгрес – раніше хоча б запрошували бути присутнім. Клуб, який постачає більше за всіх гравців до всіх збірних, надає свою інфраструктуру – хіба ми не готуємо зміну для своєї збірної? А нас навіть не спромоглися запросити. Тому що я можу сказати? Кого оберуть – того оберуть!

www.football.ua

* фото В.Раснер

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер