Йожеф Сабо: «Не думаю, що ми повинні боятися «Манчестера»

Йожеф Сабо: «Не думаю, що ми повинні боятися «Манчестера»

Англійський «Манчестер Юнайтед» вийде завтра на поле НСК «Олімпійський» в якості лідера групи F. Футболісти «Динамо» постараються дати бій іменитому супернику. Про підготовку до матчу і останні новини з розпорядження команди журналістам на традиційній передматчевій прес-конференції розповіли головний тренер Йожеф Сабо, а також захисник команди Андрій Несмачний.

- У принципі, готувались до матчу ми в звичному режимі. Нічого нового не придумуємо. Суперник прибув до Києва ще вчора, і це свідчить про те, що тренер і його підопічні дуже серйозно відносяться до поєдинку. Мені теж зрозуміла важливість цієї гри. Дай Бог, щоб і футболістам було це зрозуміло. Сьогодні ми, як і «Манчестер», пробуватимемо газон «Олімпійського», оскільки давно там не грали там.

- Чи вважаєте ви «Манчестер Юнайтед» кращою командою в світі? Як би ви охарактеризували гру команди останнім часом?

- Англійська команда своєю грою доводить, що являється однією з кращих команд світу я якою керує один із кращих і стабільних тренерів. Говорити, що ми вийдемо і обов’язково обіграємо «Манчестер», було б неправильно. Ми достатньо вивчили «Манчестер», і, сподіваюсь, завтра мої підопічні дадуть бій іменитому супернику. Із англійцями потрібно грати якомога обережніше – будь-яка наша помилка може втілитись у більші проблеми. Тому, перш за все, я вимагаю від своїх гравців максимальної обережності.

- Персонально проти нападаючих «Манчестера» хтось гратиме?

- Той футбол, у який грали в Радянському Союзі, уже пережиток. Тепер немає такого поняття як персональна опіка. Зараз гра дуже рідко будується через одного гравця. І тому потрібно опікати всіх футболістів.

- Чи боїтесь якихось несподіванок у матчі?

- Як мовиться, «вовків боятись – у ліс не ходити». Виходячи на поле, не можна нічого боятись. Мандраж присутній – не заперечую. Але після розминки, вийшовши на поле, цей мандраж зникає. Не думаю, що ми повинні боятись «Манчестера». Проти англійців потрібно проявити характер. Як приклад нагадаю про Лужного, зараз відзначається Михалик. Такі футболісти, незважаючи на те, виходить щось чи ні, завдяки своїй самовіддачі відпрацьовують по повній програмі.

- Хто став ініціатором проведення матчу молодіжних складів?

- Клубний відділ футболу вів переговори з керівництвом «Манчестера», і от домовились провести такий матч. Я би хотів, щоб наша молодь також їздила до зарубіжних країн, і проводила подібні матчі з різноманітними європейськими клубами.

- Запитання від англійського журналіста. Чому ви вирішили забрати футболістів із сімей після того, як виграли матч у чемпіонаті?
- Зауважу, що ніхто з футболістів нічого не став заперечувати з цього приводу. Усе добре, що в міру. Коли за день до гри футболіст веде дівчину до нічого клубу, де вони сидять до п’яти ранку, це не нормально. Із такого футболіста, посмію вас запевнити, пуття не буде. У зв’язку з цим я прийняв рішення заїхати на базу за два дні перед грою.

- Чи готуються до гри Ребров і Майкл?

- Ребров, якщо ви пригадуєте, був травмований. Після цього він зіграв в одному матчі, після чого знову дались взнаки старі проблеми – із задньою поверхнею стегна. На даний момент Сергій лікується. У Майкла було пошкодження голено стопа, але зараз бразилець у загальній групі.

- Хто ще не зможе взяти участь у матчі з «Манчестером»?
- На даний момент я задоволений ситуацією. У стрій повернулись майже всі футболісти, які перебували в лазареті – Бангура, Діакате. Участь у Михалика, щоправда, все ще під питанням, але імовірність, що Тарас братиме участь із англійцями, велика. Єдине, що можу додати, – ми вже не ті, якими біли три тижні тому.

- Тренери говорять, що команда досягне результату, якщо «зіграє в свою гру». Коли «Динамо» почне грати в «свою гру»? Яка вона у вашому розумінні?

- У «Динамо» є свій почерк і працюючи віце-президентом я завжди говорив клубним селекціонерам, що гравців потрібно підбирати під динамівський стиль гри. Не просто взяти хорошого гравця, а дізнатись, чи підходить він нам за стилем. А те, що футболісту на гру дається завдання, це обов’язково. Як ігрової лінії загалом, так і кожному виконавцю зокрема. Якщо гравець із якихось причин зіграв погано, наукова група готує відео-фрагменти його гри, і ми детально їх розбираємо. Зайняту позицію на полі, допущені помилки. Ми так працюємо.

- В останніх іграх воротар Шовковський показує непереконливу гру. Чому не довіряєте ворота молодим дублерам?

- Згоден із вами, що останнім часом ми Сашу «перенавантажили». Це проблеми і збірної, і клубу. Ми не маємо другого рівноцінного воротаря. Зараз в Україні є П’ятов, я думаю, що це воротар, який може з ним конкурувати. Що стосується «Динамо», тут ми стараємось дати відпочинок Шовковському. Я його і надалі вважаю найсильнішим воротарем України, а те, що він допускається помилок, пояснюю психологічною ямою. З іншого боку, йому потрібна ігрова практика і постійно звільняти його від тренувань ми не в змозі. Природно, потрібно підпускати і молодих воротарів. Думали випустити проти «Закарпаття» Олександра Рибку. Але Шовковський не грав у збірній проти Фарер, тому йому потрібна була ігрова практика. У клубі є своя воротарська школа і ми не збираємось запрошувати іноземного голкіпера.

- Дев’ять років тому «Динамо» виходило до півфіналу Ліги чемпіонів, а зараз у команди проблеми. Як збираєтесь їх вирішувати? Пов’язуєте це з проблемою великою кількістю легіонерів?

- Моя думка, легіонери не заважають «Динамо» і розвитку всього українського футболу. Нам, у свою чергу, потрібно виховувати своїх гравців, здатних конкурувати з іноземцями за місце в основі. Я стверджую, що в «Динамо» є хороші молоді гравці, із яких можна збудувати хорошу команду. Але для цього потрібен час. Якщо дадуть його, я обіцяю, що зроблю таку команду. Не дадуть – її доведеться будувати іншому тренеру. Молодь у нас у команді є, лише потрібно їй довіряти та давати грати.

- Які зміни до системи підготовки команди привніс новопризначений тренер із підготовки Вінченцо Пінколіні?

- Багато хто пам’ятає, що після того, як Валерій Лобановський пішов із життя, ми пообіцяли, що будемо продовжувати обраний ним напрямок. Це означає, що весь тренувальний процес проходить за програмою клубної лабораторії. Природно, що тренери вносять до нього чимало змін, але все лише шляхом обговорення. Із появою Пінколіні, який пропрацював із багатьма великими тренерами, в техніці і тактиці гри нічого не змінилось. На себе він повністю взяв фізпідготовку команди – проводить розминку і виконує неспеціальну роботу. Ми йому довірили цю ділянку роботи, а все решта, звичайно, залежить від мене. Скажу, що я давно мріяв мати поміж помічників такого спеціаліста. До програми, розробленою клубним НДЦ, входить усе – техніка, тактика і функціональна підготовка. Тому зараз вони збирались разом і вирішили, яким чином працюватимуть. Моя робота залишилась незмінною, а Пінколіні і НДЦ повинні узгодити свою роботу. Я радий, що у нас з’явився Вінченцо і певен, що він привнесе до нашої роботи багато нового. Я з ним постійно консультуюсь і запитую, як працювали тренери Ліппі, Саккі та інші.


- Запитання до Андрія НЕСМАЧНОГО. Чим вам запам’ятався матч із «Манчестером» семирічної давності, коли в Києві зіграли проти англійців у нульову нічию?
- Звичайно ж, згадується колективна стрижка команда «під нуль». Тоді, пригадую, Валерій Васильович викликав нас усіх до себе, і сказав, щоб ми розібрались у ситуації, що склалась у колективі. І от тодішній капітан команди Олександр Головко, порадившись із хлопцями, виступив із ініціативою поголитись наголо. Той матч показав, що ми здатні грати на рівних із сильними європейськими командами, і, вважаю, завтра здатні виграти в «Манчестера».

- Порівняйте підготовку до матчу з «Манчестер Юнайтед» зараз і в 2000 році. Наскільки змінились поставлені перед клубом завдання?

- Англійці у всі часи дуже добре підготовані і пристойно виглядають . І тоді, і тепер матчі являються для нас ключовими. Якщо програємо, втрачаємо шанси на вихід із групи. Усі хлопці налаштовані перемогти «Манчестер», підібрати ключ до воріт суперника і заробити три очки. Для нас вони дуже важливі.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер