Кубок Кубків 1990/91. «Барселона» - «Динамо» - 1:1. Перший матч киян на «Камп Ноу»

Кубок Кубків 1990/91. «Барселона» - «Динамо» - 1:1. Перший матч киян на «Камп Ноу»

Поєдинок, який відбувся рівно 29 років тому, 20 березня 1991 року, теж можна назвати історичним, адже це був перший візит київських динамівців на знаменитий стадіон "Барселони".

Команди зустрілися в рамках чвертьфіналу Кубка Кубків, дворазовим володарем якого "Динамо" вже було на той момент. "Барселона" ж була рекордсменом за кількістю перемог у турнірі (3), останню з яких вона здобула всього за два сезони до зустрічі з киянами - у 1989-му.

До слова, каталонський клуб так і залишився рекордсменом за кількістю завойованих Кубків володарів Кубків (4), який розігрувався до 1999-го року. Друге місце за кількістю трофеїв (по 2) ділять "Андерлехт", "Мілан", "Челсі" і київське "Динамо".

Кияни зробили золотий дубль у 1990-му, ставши абсолютним рекордсменом СРСР за кількістю чемпіонських титулів (13), однак восени почали сезон у Кубку Кубків, так як союзні чемпіонати проводилися у форматі весна - осінь і, відповідно, путівка до Кубку чемпіонів 1990/91 дісталася чемпіону СРСР 1989 року, московському "Спартаку".

У першому раунді Кубка Кубків 1990/91 динамівці здолали фінський КуПС з міста Куопіо (2:2 в гостях і 4:0 на своєму полі), у другому переграли празьку "Дуклу" (1:0 на своєму полі, 2:2 в гостях), забезпечивши собі єврокубкову весну.

У першому весняному раунді - чвертьфіналі, кияни потрапили на "Барселону". У 1990-му деякі лідери команди опинились у закордонних клубах, у "Динамо" наступила зміна поколінь. Поїхав за кордон і Валерій Лобановський, командою керував його колишній асистент Анатолій Пузач.

У першому матчі в Києві, що відбувся 6 березня, каталонці здобули досить упевнену перемогу. Хоча підсумкова перевага на табло складала всього один м'яч (2:3), "Барселона" вела в рахунку практично впродовж усієї гри.

Перед матчем-відповіддю оптимістично налаштованих на перемогу киян було небагато. І справа навіть не в результаті першої гри, у якій динамівці, незважаючи на поразку, виглядали гідно і дали супернику бій, а в невиразних поєдинках, які відбулися між двома зустрічами з "Барселоною" - провальний домашній матч із московським "Торпедо" і невиразний поєдинок із "Шахтарем".

***

Несамовитого стартового натиску "Барселони", яким футбольні експерти та преса лякали гостей, глядачі на "Камп Ноу" не побачили. У підсумку кияни в першому таймі збилися на гру, запропоновану командою Карлоса Рексача: неспішний темп, тривалі розіграші м'яча. Можливо, на гру каталонців подіяла відсутність їхнього диригента атак, травмованого Мікаеля Лаудрупа. Перший тайм пройшов у повільному темпі та рівній боротьбі.

На початку другого господарі поля все-таки взяли ініціативу у свої руки і включили швидкості, не даючи гостям перевести подих. Однак це дало можливість для маневру і динамівцям, які зловили "Барселону", яка захопилася наступом, на контратаці. На 62-й хвилині Віктор Мороз промчав по лівому флангу та прострілив у центр на Сергія Юрана, який ефектним ударом у падінні в один дотик переправив м'яч до сітки воріт.

Цей гол подарував "Динамо" надію, а каталонців, як на полі, так і на трибунах, змусив хвилюватися. Напруга повисла в повітрі над "Камп Ноу", коли той самий Юран ударом головою без перешкод замикав ідеальний навіс із правого флангу, проте форварду забракло влучності.

Динамівці грали з натхненням і не втрачали надію на успіх. Ініціатива була вже на їхньому боці. Футболісти "Барселони" розуміли, що перемога в цьому протистоянні їм уже не дасться так легко, як вони очікували до матчу-відповіді. Однак на останній хвилині "синьо-гранатові" все ж урятувалися від домашньої поразки - у контратаці відзначився Амор.

"Заради справедливості мушу сказати, що спортивне щастя цього разу було нашим союзником, - так прокоментував матч виконуючий обов'язки головного тренера “Барселони” Карлос Рексач. - Після того, як кияни відкрили рахунок і мали можливість його збільшити, не приховую, я звернувся до Бога, і він, мабуть, мене почув. Я говорив хлопцям, що з киянами жарти погані, але в те, що можлива ось така ситуація, коли наш вихід до півфіналу повисне на нитці, ні вони, ні я не повірили б напередодні гри. Добре все, що добре закінчується..."

"Грою команди задоволений, - зазначив після гри головний тренер "Динамо" Анатолій Пузач. - Утім, і результат 1:1 для такого молодого ансамблю, у принципі, цілком задовільний. Інша справа, що ми могли добитися більшого. Іншими словами - здобути загальну перемогу за сумою двох зустрічей. По ходу гри рахунок міг би бути і 2:0. Маю на увазі всі ті ж порушення Кумана у своєму штрафному майданчику. Та ще гол Юрана, який не відбувся. Як бачите, підсумок міг бути явно не на користь “Барселони”. І ще одне. Київське “Динамо” вже мало не “поховали” після того, як ми невдало зіграли вдома з іспанцями, а також із торпедівцями і “Шахтарем” у чемпіонаті СРСР. Але наш колектив, як бачите, воскрес..."

Кубок володарів кубків європейських країн сезону 1990/91 рр. 1/4 фіналу. Матч-відповідь.

"Барселона" (Іспанія) - "Динамо" (Київ) - 1:1 (0:0)

20 березня 1991 року. Барселона. "Камп Ноу". Безхмарно. 20 градусів. 90000 глядачів.

Арбітри: Петрович, Віценкієвич, Іліч (усі - Югославія).

"Барселона": Субісаррета, Нандо, Феррер, Куман, Серна, Бакеро, Еусебіо Сакрістан, Стоїчков (Урбано, 89), Салінас (Гойкоечеа, 52), Амор, Бегірістайн.

"Динамо": Жидков, Лужний, Беца, Деркач, Шматоваленко, Ковалець, В. Мороз, Заєць, Саленко, Юрченко, Юран.

Голи: 0:1 Юран (62), 1:1 Амор (90).

Попереджений: Лужний.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер