«Динамо» (Київ) – «Мюнхен-1860». Представляємо суперника

«Динамо» (Київ) – «Мюнхен-1860». Представляємо суперника

Гортаючи сторінки історії

Історія клубу розпочалася ще в позаминулому столітті, причому його було утворено навіть не в 1860-му році, як можна припустити, виходячи з назви, а ще раніше. Перше заснування відбулося 15 липня 1848 року, коли світ побачив «Мюнхенський клуб для занять фізкультурою», проте вже за рік діяльність клубу було припинено владою з формулюванням «у зв'язку з республіканськими махінаціями, які проводилися через клуб».

Повторна інавгурація відбулася 17 травня 1860 року. Футбольна команда «левів» була організована через майже 40 років, 25 квітня 1899 року, а свій перший футбольний матч вона провела 27 липня 1902-го. У 1926 році клуб отримав свій стадіон «Грюнвальдер-Штадіон», який свого часу вміщував більше 40 тисяч глядачів, а зараз має лише 6 тисяч сидячих місць та використовується для матчів дублюючих та молодіжних команд «Мюнхен-1860» й іншої куди більш знаменитої мюнхенської команди, «Баварії».

Свого часу «Баварія» та «Мюнхен-1860» грали на знаменитому «Олімпіаштадіоні». Саме з «Баварією» «Мюнхен-1860» ділить і свій нинішній домашній стадіон – «Альянц Арену».

До слова, білий та синій кольори є основними для футбольного відділення клубу, в той час як кольорами всього спортивного співтовариства «Мюнхен-1860» з моменту заснування були зелений та золотий.

Континентальну популярність друга за популярністю команда Мюнхена отримала в 60-ті роки минулого століття. У 1963 році «Мюнхен-1860» став одним із засновників Бундесліги, а вже за рік вдруге у своїй історії став володарем національного Кубка (перший у 1942-му році).

У 1965 році «леви» добилися свого найвищого досягнення на євроарені, вийшовши до фіналу Кубка володарів Кубків, де на «Уемблі» за присутності майже ста тисяч глядачів поступилися лондонському «Вест Хем Юнайтед».

За рік «Мюнхен-1860» домігся свого найкращого досягнення у внутрішній першості, вперше і поки єдиний раз у своїй історії ставши чемпіоном Німеччини. Наступного року «леви» фінішували в Бундеслізі вже другими, після чого в 1970 році залишили елітний німецький дивізіон.

На повернення до Бундесліги довелося чекати цілих 24 роки. У 1994 році одні з засновників ліги повернулися до неї й затрималися цього разу на 10 років – до 2004 року. Найвищим досягненням цього періоду стало 4-е місце в сезоні 1999/2000, яке дало право команді зіграти (щоправда, без особливого успіху) у кваліфікації Ліги чемпіонів. Посівши в сезоні 2003/2004 17-е місце, «леви» опустилися до 2-ї Бундесліги, де виступають і зараз.

Серед відомих майстрів, які захищали в різні часи кольори клубу, є ціла низка зірок, серед яких Томас Хеслер, Абеді Пеле, Руді Феллер, Давор Шукер (на фото), Йєнс Йєремис та інші.

Постановник ігри

Минулий сезон «леви» розпочинали під керівництвом Райнера Маурера, колишнього гравця команди, для якого це був уже другий прихід на посаду головного тренера. Причому, як у перший раз, так і в другий, основним у тренерському штабі він не був. У 2001 році Маурер став помічником тренера, поки в 2004 сам не очолив команду, а під час свого повернення до «Мюнхен-1860» у 2010 році розглядався керівництвом клубу як наставник другої команди, проте незабаром обійняв керівну тренерську посаду.

17 листопада 2012 року Маурера було звільнений, а посаду головного тренера довірили 44-річному Александру Шмідту (на фото), який працює у клубі з 2002 року.

Раніше він керував юнацькою, а також резервною командами «Мюнхен-1860».

Нинішній стан справ

У першому сезоні після вильоту до 2-ї Бундесліги «леви» посіли 4-е місце, але потім справи команди погіршилися. Мюнхенці опускалися до 13-го місця, й лише останні два сезони були більш-менш стабільними – два поспіль шостих місця за підсумками сезону.

Тим не менш, середня відвідуваність домашніх матчів утримується на хорошому рівні – останні два сезони вона становила понад 22 тисяч глядачів.

Сезон 2012/2013 мюнхенці провели доволі рівно. На початку турнірного шляху вони кілька разів підіймалися на третю сходинку. Найнижчою ж позицією впродовж сезону було дев'яте місце серед 18-ти команд. Наприкінці турнірної дистанції команда закріпилася на 6-му місці, на якому й завершила першість, здобувши наостанок дві впевнені перемоги на своєму полі з рахунком 3:0.

Найкращим бомбардиром команди з показником у 12 забитих м'ячів став 31-річний форвард Бенджамін Лаут, вихованець академії клубу, який із перервою на виступи за «Гамбург», «Штутгарт» та «Ганновер» грає за першу команду «левів» із 2000 року. У складі «Штутгарта» Лаут став чемпіоном Німеччини та фіналістом національного кубка. Має він і досвід виступів за національну збірну Німеччини.

Окрім нього кістяк команди в попередньому сезоні склали 37-річний екс-голкіпер національної збірної Угорщини Габор Кірай, іспанський захисник Гільєрмо Вальорі, а також універсал Кай Бюлов, якого запрошували до всіх юнацьких збірних Німеччини, та півзахисник Мориц Стоппелькамп (на фото).

Майбутній поєдинок стане третім в історії зустрічей київського «Динамо» та «Мюнхен-1860». Обидва попередні протистояння на товариському рівні завершилися перемогами «біло-синіх» – 3:1 (18 січня 1998 року) та 1:0 (24 січня 2004 року).

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер