«Ольборг» - «Динамо»: є, що пригадати з історії (+ ВІДЕО)

«Ольборг» - «Динамо»: є, що пригадати з історії (+ ВІДЕО)

Для рекордсмена подібних поєдинків Сергія Реброва майбутній 23 жовтня на виїзді матч групової стадії Ліги Європи стане вже п'ятим проти цього клубу і першим в ролі головного тренера київського «Динамо». Чотири попередніх гри з «Ольборгом» він провів у якості форварда нашої команди, забивши у ворота цього суперника один з кращих голів у своїй кар'єрі. Про це трохи пізніше, а поки згадаємо історію зустрічей з майбутнім суперником.

Перше побачення

Вперше динамівці зійшлися обличчям до обличчя з «Ольборгом» 9 серпня 1995 року в Києві. Матч зібрав на трибунах Республіканського стадіону 70,000 глядачів і завершився мінімальною перемогою «біло-синіх» - 1:0 завдяки голу, забитому Євгеном Похлебаевым з пенальті за вісім хвилин до закінчення основного часу гри.

Президент київського «Динамо» Григорій Суркіс, що зайшов після поєдинку в роздягальню своєї команди в оцінці дій динамівців був лаконічним, але точним: «Вітаю з перемогою. Але, головне, ви довели в цьому матчі, що ви - справжні мужики».

І дійсно, далеко не в останню чергу за рахунок справжнього спортивного характеру, величезного бажання перемогти не тільки в матчі в цілому, але і в кожному ігровому епізоді господарі поля зуміли-таки розкусити на диво міцний датський горішок.

Після матчу знаменитий наставник гостей Зепп Піонтек зізнався, що оборона його команди в цілому зуміла нейтралізувати швидких нападників динамівців, але у господарів здорово зіграла середня лінія. Особливо Калитвинцев.

Ліга чемпіонів 1995/96. Попередній раунд

09.08.1995. м.київ. Республіканський стадіон. 70,000 глядачів

«Динамо» - «Ольборг» (Данія) - 1:0 (0:0)

«Динамо»: Шовковський, Хомин, Беженар, Головко, Максимов, Дмитрулін, Похлєбаєв, Калитвинцев (Шкапенко, 85), Косовський, Скаченко (Ребров, 46), Шевченко.

«Ольборг»: Гілл, Л.Томсен, Мадсен (Томасберг, 85), Крістенсен, Бойе, Йенсен, Сімонсен, Педерсен, Андерсен (Гронкьяер, 84), Х.Расмусен, П.Расмусен.

Гол: 1:0 Похлєбаєв (82, з пенальті).

Попереджені: Л.Томсен, Йенсен.

Не допоміг і посол данський...

Матч в Ольборзі, населення якого не дотягувало до показника в 150,000 мешканців викликав величезний інтерес. Спеціально з Києва на цю гру прибув навіть посол Данії в Україні. Керівництво данського клубу, сповнене бажанням пробитися в Лігу чемпіонів, пообіцяло своїм гравцям по 20 тисяч доларів за здійснення цієї мрії.

Збутися їй не судилося, перш за все, із-за різниці в класі суперників. Поєдинок пройшов за значної ігрової переваги команди Йожефа Сабо. Ще в першому таймі на 37-й хвилині рахунок відкрив Юрій Калитвинцев, а на 77-й хвилині матчу оформивши дубль, результат до розгрому довів Андрій Шевченко.

Гол престижу, забитий Расмуссеном за чотири хвилини до фінального свистка лише підсолодив гіркоту невдачі господарів.

Після впевненої перемоги головний тренер динамівців Сабо, заявив, що запорукою успіху стало належне виконання всіма гравцями установки на гру, а його данський візаві Піонтек визнав, що «кияни показали себе висококласною командою, а цей хитрий Сабо зумів переграти мене ще до виходу футболістів на поле».

Матч-відповідь

23.08.1995. г.Ольборг. Стадіон «Ольборг». 13,200 глядачів

«Ольборг» - «Динамо» - 1:3 (0:1)

«Ольборг» : Гілл, Томсен Л., Мадсен (К.Томсен, 75), Крістенсен (Фейшиус, 46), Бойе, Йенсен, Сімонсен, Педерсен (Гронк'яер, 46), Андерсен, Х.Расмусен, П.Расмусен.

«Динамо»: Шовковський, Лужний (Хомин, 82), Беженар, Головко, Максимов (Михайленко, 78), Дмитрулін, Похлєбаєв, Калитвинцев, Косовський, Скаченко (Ребров, 73), Шевченко.

Голи: 0:1 Калитвинцев (37), 0:2, 0:3 Шевченка (50, 77), 1:3 Расмуссен П. (86).

Попереджені: Шевченко, Крістенсен.

Диво-гол Сергія Реброва

11 серпня 1999 року динамівці вже під керівництвом Валерія Лобановського знову перетнулися в рамках 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів зі знайомим «Ольборгом».

Перша гра видалася нелегкою і запам'яталася вболівальникам чудовим голом, забитим на 11-й хвилині у ворота Нільсена Сергієм Ребровим.

Отримавши з глибини поля на лівому фланзі не дуже точну передачу, наш нападник зумів за рахунок техніки прокинути м'яча повз двох гравців господарів, на швидкості проскочити ще одного оборонця і точно відправити м'яч у правий верхній кут воріт «Ольборга»! Через роки Ребров так оцінив той найважливіший у поєдинку епізод: «Гол був не таким гарним, як трудовим: згадую, як в тому моменті боровся за м'яч, як його видряпував. Ось це дорогого варте!».

Ще до перерви перевагу гостей на 40-й хвилині збільшив Максим Шацьких, а у другому таймі його зумів скоротити до мінімуму Страндлі.

Ліга чемпіонів-1999/2000. Третій кваліфікаційний раунд

11.08.1999. Ольборг. Стадіон «Ольборг». 8,492 глядача

«Ольборг» - «Динамо» Київ - 1:2 (0:2)

«Ольборг»: Нільсен, Томсен (Фредріксон, 78), Белум, Гордий, Опер, Йессен, Андерссон, Матовац, Пріске, Гаардсе (Расмуссен, 66), Страндлі.

«Динамо»: Шовковський, Герасименко, Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Ребров, Гусін, Яшкін, Шацьких, Кардаш (Коновалов, 61).

Голи: 0:1 Ребров (13), 0:2 Шацьких (40), 1:2 Страндли (54).

Попереджений: Гаардсе.

Вагоме слово Максима Шацьких

У матчі-відповіді головним чинником, який зумовив остаточний успіх і вихід у наступну стадію Ліги чемпіонів став динамівців характер наших футболістів.

Данці, вміло побудувавши гру на хорошому контролі м'яча, з перших хвилин почали загрожувати воротам Олександра Шовковського і зусиллями естонця Опера забили на 9-й хвилині швидкий гол.

На перших хвилинах другої половини гри ситуація повторилася з тією лише різницею, що на цей раз автором забитого м'яча став Горд.

Здавалося, на цей раз динамівцям не судитимется пройти «Ольборг», як за 15 хвилин до закінчення основного часу трибуни вибухнули оваціями. Після навісу з лівого флангу Андрій Гусін у боротьбі з захисниками зумів відправити шкіряну сферу за призначенням.

Гра наближалася до додаткового часу, як на 90-й хвилині ще одна флангова передача, на цей раз праворуч була перетворена у вирішальний гол Максимом Шацьких!

Гра у відповідь

25.08.1999. м.київ. Стадіон «Динамо». 15,000 глядачів

«Динамо» - «Ольборг» - 2:2 (0:1)

«Динамо»: Шовковський, Герасименко (Кормильцев, 60), Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Косовський, Ребров, Гусін, Яшкін, Шацьких.

«Ольборг»: Нільсен, Томсен, Белум, Гаард, Опер, Йенссен, Андерссон, Матовац, Пріске, Гаардсе, Страндлі.

Голи: 0:1 Опер (9), 0:2 Горд (47), 1:2 Гусін (75), 2:2 Шацьких (90).

Попереджений: Матовац (35).

Олег Задерновський

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер