Павло ПОЛЕГЕНЬКО: «Пишаюся тим, що як динамівець захищаю честь збірної України»

Павло ПОЛЕГЕНЬКО: «Пишаюся тим, що як динамівець захищаю честь збірної України»

- Мої функції в збірній відрізняються від клубних. Якщо в «Динамо» я граю як правий півзахисник, то в національній команді більше як правий захисник.

- Виходить, у збірній, діючи в атаці, ти не повертаєшся далі центру поля, а в клубі дієш по всьому флангу?

- Залежить від ситуації, але в цілому - так воно і є.

- А гра в опорній зоні?

- У матчі з Азербайджаном ми залишилися вдесятьох, тому тренер вирішив використати мене в центрі поля, щоб я зупиняв атаки суперника.

- Граючи на фланзі, що входить в твої обов'язки?

- Якщо граю як правий захисник, то спершу потрібно налагодити гру в обороні, а потім йти в атаку. А в півзахисті я зобов'язаний загострювати гру, здійснювати простріли з навісами та забивати м'ячі.

- Як давно ти в цій збірній?

- Вже рік. Мене взяли на збори, переглядали. Перший мій матч був проти збірної Туреччини. Тренер випустив мене на поле на 10 хвилин, але потім почав підпускати до матчів частіше. Голів я поки не забивав, але час ще є.

- Наскільки для тебе цікавий цей турнір?

- Він чудовий! Тут виступають збірні, з якими варто поборотися й показати себе.

- Як проходить тренувальний процес у збірній?

- Перед Меморіалом Гранаткіна у нас були збори, на яких ми приділяли увагу фізичній підготовці. Зараз же ми працюємо над тактикою і над стандартами, адже в сучасному футболі саме зі стандартних положень забивається левова частка м'ячів. Саме цьому тренер приділяє підвищену увагу.

- За рахунок чого вдається дотримуватися балансу в обороні та в атаці при схемі 4-3-3?

- Коли ми здійснюємо перехід з оборони в атаку, то здійснювати його повинні, мінімум, шість футболістів, щоб у нас була якась перевага. А під час захисту вся команда відтягується до власного штрафного майданчика і кожен грає зі своїм опонентом.

- Тренер «дубля» «Динамо» Олександр Хацкевич не раз казав, що хлопці з команди 19-річних поки не дотягують до рівня молодіжної першості. Що необхідно зробити, щоб увірватися в обойму футболістів дублюючого складу?

- Зміцніти і якомога більше працювати над собою. Тоді, впевнений, все вийде.

- Олег Володимирович Блохін говорить про те, що в Україні, на відміну від інших європейських чемпіонатів, молодий гравець може виступати на високому рівні не у 18 років, а в 22-23. Як вважаєш, чому перспективні хлопці так пізно розкриваються?

- Не знаю чому, але є протилежний приклад - Дмитро Хльобас, який у свої 18 років вже дебютував у Прем'єр-лізі. Віталія Буяльського також підпускають до матчів «основи».

- Ну а що скажеш про себе? Відчуваєш, що вже готовий позмагатися на найвищому рівні?

- Чесно - поки ні. Мені ще потрібно зміцніти. Додати як у фізичному, так і в технічному плані. Все має бути поступово. Для початку потрібно з команди 19-річних пробитися в «дубль», а потім вже і в першу команду.

- Досвід виступів у збірних різних віків допомагає в цьому становленні?

- Так, звичайно, адже збірна є збірна! Тут зовсім інший рівень і зовсім інші суперники. Я дуже пишаюся тим, що як динамівець захищаю честь своєї країни і завжди радію, коли бачу своє прізвище в списку викликаних на той чи інший збір. А якщо не хочеш грати по 2-3 хвилини, то місце в стартовому складі потрібно заслужити.

- Після трьох матчів на турнірі ноги вже звикли до навантажень на синтетичному газоні?

- Я поки не дуже багато граю, тому поки не втомився (посміхається).

- Може, вже настав твій час?

- Побачимо, хто буде грати з Росією...

- Олександр Васильович казав, що перед матчем з Литвою, коли ви тренувалися на резервному полі турніру, він питав вас, чи хочете грати тут у разі поразки. Це була хороша мотивація?

- Звичайно ж! У «Петербурзькому» покриття краще і хочеться грати саме там.

- На матч проти Росії українці вийдуть з подвійною мотивацією?

- З росіянами у нас завжди виходять принципові зустрічі. У кожній з них ми прагнемо здобути перемогу. Наша збірна вже двічі перемагала росіян і шанси пробитися у фінал у нас, звичайно ж, є.

- Який він - тренер Олександр Васильович Петраков?

- Це чудовий тренер і людина, яку я поважаю, якій довіряю і в усьому слухаюсь.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер