Переможний візит до Одеси у тріумфальному сезоні-1986

Переможний візит до Одеси у тріумфальному сезоні-1986

***

Старт 49-го чемпіонату СРСР дався киянам, які паралельно проводили один із найуспішніших сезонів на європейській арені, непросто - у перших турах на підопічних Валерія Лобановського чекали два матчі в Грузії, де динамівці заробили лише два очки, розписавши нічиї з «Динамо» Тбілісі (1:1) та «Торпедо» Кутаїсі (0:0). Потім «біло-сині» обіграли вдома єреванський «Арарат», а в наступному турі знову втратили очки на своєму полі, зігравши з рахунком 1:1 проти бакинського «Нефтчі».

Одесити за підсумками сезону-1986 фінішували в зоні вильоту та залишили вищу лігу, але початок чемпіонату видався для підопічних Віктора Прокопенка багатонадійним - «моряки» здобули три перемоги при одній поразці.

Візит чинних чемпіонів країни зібрав на трибунах Центрального стадіону Чорноморського морського пароплавства аншлаг - майже 40 тисяч глядачів, і команда господарів не могла дозволити собі підвести вболівальників. Зі стартового свистка одесити з азартом кинулися вперед, і вже на 3-й хвилині небезпечним дальнім ударом реакцію Віктора Чанова перевірив Савельєв. «Чорноморець» наступав активно й масовано, часом в атаки виходили шість-сім футболістів. Але в завершальній стадії, коли справа доходила до індивідуальних єдиноборств, випади одеситів розбивалися об досвідчену та надійну захисну лінію «Динамо». Так, свої шанси вивести господарів вперед не використали Пасулько та Морозов.

В середині першого тайму, коли атакуючі пориви «Чорноморця» вичерпалися, на авансцену вийшов нападник киян Вадим Євтушенко. Протягом семи хвилин він двічі вразив ворота Гришка - обидва м'ячі були забиті головою. Спочатку Ігор Бєланов ривком обіграв суперника на лівому фланзі та подав у центр, де вже чатував Євтушенко, а далі Вадим подвоїв рахунок, скориставшись помилкою воротаря «Чорноморця», який невдало вийшов на перехоплення - цього разу результативну передачу на свій рахунок записав Андрій Баль.

До перерви господарі безуспішно намагалися прийти в себе, і знову загострити гру їм вдалося лише на 53-й хвилині, коли Фінк після передачі від Спіцина пробивав із близької відстані, але удар вийшов настільки несильним, що Чанову не склало труднощів впоратися з ним.

А буквально через хвилину м'яч опинився вже в сітці протилежних воріт - Яремчук, пройшовши вздовж лінії штрафного, несподівано для захисників розвернувся та завдав прицільного удару низом. Чергова помилка оборони господарів призвела і до четвертого забитого киянами м'яча - його в ворота свого рідного клубу відправив Ігор Бєланов, майбутній володар «Золотого м'яча» того року.

Незважаючи на велике відставання в рахунку, одесити знайшли в собі сили відіграти один м'яч в кінцівці поєдинку - у воротах Чанова розписався новобранець «Чорноморця» Юрій Секінаєв.

За підсумками сезону-1986 київському «Динамо» вдалося фінішувати на першому місці, розташувавшись на лідерській позиції вже після 9-го туру. Позаду залишилися дві московські команди - «Динамо» і «Спартак», що відстали всього на одне та два очка відповідно. Завоювавши для української столиці 12-й титул чемпіонів СРСР, кияни випередили за цим показником колишнього беззмінного багаторічного лідера - вже згадане московське «Динамо».

Чемпіонат СРСР, 5-й тур

29.03.1986. Одеса. Центральний стадіон ЧМП. 39 000 глядачів

«Чорноморець» (Одеса) - «Динамо» (Київ) - 1:4 (0:2)

«Чорноморець»: Гришко, Хлус (Зірченко, 46), Смотрич, Іщак, Плоскіна (к), Савельєв, Спіцин, Фінк (Секінаєв, 57), Пасулько, Перепаденко, Морозов.

«Динамо» Київ: Чанов, Яремчук, Євсєєв, Кузнєцов (Блохін, 71), Дем'яненко (к), Рац, Яковенко, Баль, Заваров (Олефіренко, 74), Євтушенко, Бєланов.

Голи: Секінаєв (79) - Євтушенко (22, 29), Яремчук (54), Бєланов (66).

Попередження: Савельєв (65) - Заваров (13).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер