Перший суперник – угорський «Ференцварош»

Перший суперник – угорський «Ференцварош»

Суперником наших хлопців виступить найбагатший на трофеї у себе на батьківщині угорський «Ференцварош». Що ж, саме час представити нашого майбутнього супротивника.

А що там в історії?

Будапештський «Ференцварош», заснований у 1899 році, тривалий час залишався флагманом угорського клубного футболу, періодично «вистрілюючи» й в Європі. Так, у сезоні 1964/65 «Фраді» спромоглися виграти Кубок Ярмарків (перший попередник нинішньої Ліги Європи), перегравши у вирішальному матчі туринський «Ювентус» – 1:0.

Десять років потому «Ференцварош» дістався фіналу Кубка володарів Кубків УЄФА й був там розгромленим київським «Динамо» – 3:0.

Домінуюче становище на домашній арені майже зійшло нанівець у 2006 році, коли клуб, не спромігшись вирішити свої фінансові проблеми, у примусовому порядку було понижено у класі. Для того, щоб повернутися до елітного дивізіону, знадобилося три сезони, після чого найтитулованіший клуб Угорщини (виграно 28 чемпіонатів, останній у сезоні 2003/04) поступово намагається повернути втрачені позиції.

Керуючий

21 серпня 2012 новим головним тренером «Зелених орлів» став голландець Рикардо Моніс, який змінив на цій посаді Лайоша Детарі. Фігура нинішнього наставника «Ференцвароша» є доволі цікавою. Маючи за плечима ігровий досвід в «Ейндховені», а також у кількох інших нідерландських клубах, Моніс поїздив світом в якості спеціаліста в різних футбольних областях, попрацювавши помічником головного тренера в збірній ОАЕ та «Феєноорда», виконуючи технічні функції у швейцарському «Грасхопперсі», німецькому «Гамбурзі» та працюючи у тренерському штабі англійського «Тоттенхема».

Лише у квітні 2011 року Моніс отримав головну тренерську посаду в австрійському «Ред Булл», після чого прийняв запрошення очолити «Ференцварош».

Нинішній стан справ

Після 17 турів нинішнього чемпіонату Угорщини «Зелені орли» посідають шосте місце, відстаючи від «Дебрецена», який іде на третьому місці, на три очки. Команда виграла шість матчів, сім звела внічию та чотири програла, забивши 26 голів (4-е місце в лізі) та пропустивши 23 (11-е місце в лізі).

На збір до іспанської Марбельї, команда приїхала з метою якомога краще підготуватися до весняної частини сезону (відкриває 1 березня грою з клубом «Печ») та вибороти путівку до Ліги Європи.

Нинішній склад включає в себе гравців дев'яти національностей, хоча лідерами є угорські футболісти. Так, найкраще в осінній частині чемпіонату себе проявив 26-річний атакуючий півзахисник Даніель Боде, який забив у 17 матчах вісім голів та віддав п'ять результативних передач. Ще один півзахисник 29-річний Дьєрдь Йожі провів 16 поєдинків, відправив до сітки воріт п'ять м'ячів та двічі віддавав партнерам гольові передачі. З легіонерів, перш за все, виокремлюються лівий голландський вінгер Юліан Йєннер та сербський правий півзахисник Александр Алемпієвич.

Як ми з ними грали

14.05.1975. Базель. Кубок володарів Кубків УЄФА. Фінал

«Динамо» – «Ференцварош» 3:0 (Онищенко 18, 39, Блохін 67)

28.08.1975. Севілья. Trofeo Ciudad de Sevilla. Матч за 3-е місце

«Динамо» – «Ференцварош» 1:2 (Блохін 27 – Юхас 33, Мадяр 55)

25.03.1987. Товариський матч. Будапешт

«Ференцварош» – «Динамо» 1:2 (Ковач 73 – Блохін 23, Рац 44)

18.02.1994 Міжнародний матч. Будапешт

«Ференцварош» – «Динамо» 3:0 (Липча 14, Шимон, 53, Жолт 78)

Цікаво відзначити, що на даний момент обидва клуби мають по дві перемоги та відповідно дві поразки за рівної різниці забитих та пропущених м'ячів 6-6. З інших примітних фактів необхідно виокремити Олега Блохіна, який забивав у кожній своїй грі проти «Ференцвароша», та зірку «Динамо» 80-х Василя Раца, який завершив виступи у великому футболі в 1993 році вже у футболці «Фраді».

Нагадаємо, що як завжди, на нашому сайті до Ваших послуг он-лайн репортаж із місця зустрічі (початок о 17.00 за київським часом), підкріплений після її завершення фото й відео матеріалами.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер