Починаючи з 1927: 45 хвилин, голи-фантоми та шарф, пожертвуваний Босянком

Починаючи з 1927: 45 хвилин, голи-фантоми та шарф, пожертвуваний Босянком

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — розповідь про найскандальніший матч киян у єврокубках.

Матч «Рома» — «Динамо» став одним із найбільш скандальних в історії єврокубків. Достатньо сказати, що 38 тисяч фанів «Стадіо Олімпіко» зірвали зустріч Ліги чемпіонів 2004/2005, арбітр цієї зустрічі завершив кар’єру по завершенні сезону, а «Динамо» здобуло технічну перемогу, ведучи в рахунку після першого тайму.

З боями та пригодами

Чемпіон України в сезоні 2004/2005 стартував із третього кваліфікаційного раунду, де на «Динамо» чекав віце-чемпіон Туреччини - «Трабзонспор». Непогана команда, де соло виконували Гокденіз Караденіз, Фатіх Текке та Яттара, зуміла здивувати в Києві, а після поразки 1:2 Олексій Михайличенко залишив пост головного тренера. Новопризначений Йожеф Сабо своє чергове повернення прокоментував лаконічно: «Я — не чарівник», втім, вивів київську команду в груповий турнір Ліги чемпіонів, перегравши в гостях турків. «Трабзонспор» поступився — 0:2, а «Динамо» потрапило в Групу «В», де його суперниками стали бронзовий призер чемпіонату Німеччини «Байєр 04», четвертий клуб Іспанії «Реал» (Мадрид) із чотирма володарями «Золотого м'яча» - Роналдо, Зіданом, Фігу та Оуеном, а також віце-чемпіон Італії — «Рома». Саме в матчі з підопічними Руді Феллера киянам випадало стартувати в груповому турнірі. До слова, колишній легендарний форвард, як головний тренер Бундестім, вибив Україну під орудою Лобановського з плей-офф Мундіалю 2002 року. Там Німеччина стала віце-чемпіоном світу.

----------------------------

Цікаво!

Під час прогулянки вечірнім Римом напередодні матчу Ліги чемпіонів невідомий зловмисник на моторолері обікрав відомого українського телекоментатора Дениса Босянка. Поцупив, що характерно й промовисто, шарф київського «Динамо», який зодягнув на себе українець. Ну що ж, навіть таку неприємну ситуацію можна з характерною долею оптимізму трактувати як популярність вітчизняного футболу й його провідного клубу ;)

----------------------------

Цікавою особливістю протистояння була відверта нерівнозначність у втомленості та ігровій практиці: якщо «Динамо» на той момент уже пережило 6 турів чемпіонату та три раунди Кубка України, додаючи до цього ще два матчі кваліфікації ЛЧ, то «Рома» провела лише один матч. До слова, завдяки голу Монтелли переграла «Фіорентину» з з Лупателлі, Марескою, Уйфалуші, Йоргенсеном, Мікколі та молодим Джорджо К'єлліні. Один матч — проти 11 в суперника.

У Рим — не на екскурсію

Матчі з італійцями традиційно важко даються «Динамо» та іншим вітчизняним клубам, і цього разу очікувався також важкий і виснажливий бій. Навіть при тому, що влітку «Рома» вимушено продала своїх лідерів — півзахисника Емерсона (в «Юве» за 28 млн. євро), захисника Самуеля («Реал», 25), а також суттєво розвантажила резерв. Але й без того склад, у якому першу роль виконував легендарний Франческо Тотті, викликав повагу й пересторогу.

Насправді ж вийшло так, що в першому таймі «Рома» лише двічі нагадала про свій номінальний клас — в обох випадках на ударі був Тотті, проте в першому Шовковський справився з його штрафним, а в другому сам Франческо запустив повз ворота з вигідної позиції. Юний Юссуф, наглядаючи за опорною зоною, постійно працював з капітаном господарів і досягнув відчутного успіху в нейтралізації Тотті. Паралельно Саблич стежив за Монтеллою — і Вінченцо взагалі нічим не запам’ятався за час, проведений проти «Динамо».

А от кияни діяли досить переконливо. Цілком міг відкривати рахунок уже в дебюті Верпаковскіс — учасник недавнього Євро-2004 головою не влучив у ціль після подачі Клебера на 11-й хвилині. Слідом уже з лівого краю Каддурі знаходив Рінкона, проте Діогу з вигідної позиції не влучив у ворота. Далі Клебер, розхитавши зіркового ветерана Пануччі, ледве не розстріляв «шістку» справа від Пеліццолі. Коли ж на 29-й хвилині динамівці заробили штрафний метрів за 25 від воріт римлян, Горан Гавранчич обвів стінку й поцілив у дев’ятку в притирку з поперечиною — 0:1. Оце так серб відзначив пролонгацію контракту з «Динамо», яка відбулася незадовго до цього виїзду!

Гра, яка й так не клеїлася у «Роми», перетворилася на тяжке випробування нервів її вболівальників. Ось уже Гусєв «роззув» аргентинця Куфре на своєму фланзі й асистував Рінкону, який не зміг переграти воротаря з близької відстані. Слідом Леко змусив Пеліццолі реагувати на удар після хорошого пасу Гусєва. Чесно кажучи, перспективи на другий тайм відкривалися максимально оптимістичні, проте вже після свистка арбітра про завершення першого тайму пішла «спека», яка достроково перервала цей матч. Французький захисник Мексес навіщось ударив ззаду по ногах Верпаковскіса, проте ця підлість була настільки очевидною, що Андерс Фріск тут же дістав із кишені червону картку.

І тут почався безлад, у голову рефері прилетіла запальничка. Пригадали, судячи зі всього, вболівальники не тільки цей епізод, а й матч Кубка УЄФА «Рома» -- «Галатасарай». «Вперше на моїх очах відбувся такий кричущий інцидент», - прокоментував після короткого матчу президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс. Ледве не годину тривали консультації за участі представників УЄФА, арбітрів, організаторів матчу. Відновити гру з міркувань безпеки не відважилися, в підсумку «Ромі» було присуджено технічну поразку 0:3, а враження від єдиного тайму протистояння було настільки яскравим, що навіть не тільки вітчизняна преса стверджувала, що «Динамо» було під силу добитися такого результату навіть у грі.

----------------------------

Протокол

"Рома" (Рим, Італія) – "Динамо" (Київ) – 0:1

Гол: 0:1 Гавранчич (29).

"Рома": Пеліццолі, Мансіні, Пануччі, Мексес, Куфре, Де Россі, Дакур, Аквілані, Феррарі, Тотті, Монтелла. Запасні: Дзотті, Корвіа, Скурто, Перротта, Дельвеккіо, Бріотті, Кандела. Головний тренер: Руді Феллер.

"Динамо": Шовковський, Гіоане, Гавранчич, Саблич, Каддурі, Юссуф, Леко, Гусєв, Рінкон, Верпаковскіс, Клебер. Запасні: Рева, Чернат, Пеєв, Гусін, Шацьких, Нанні, Несмачний. Головний тренер: Йожеф Сабо.

Попередження: Тотті (45) — Верпаковскіс (31).

Вилучення: Мексес (45+3, удар суперника ногою).

15 вересня 2004 року. 21:45. Рим. «Стадіо Олімпіко. 38 006 глядачів. +24°C.

Суддя: Андерс Фріск (Швеція).


----------------------------

Пробачити не означає забути

Вболівальницьке навіженство дорого обійшлося «Ромі», в цій групі вона залишилася «статистом» і фінішувала останньою з одним очком. А от «Динамо» гідно змагалося з суперниками з топ-чемпіонатів — переграло 4:2 «Байєр», двічі вело в рахунку вдома з «Реалом» (2:2), фінішувало третім лише з одним очком відставання від леверкузенців і мадридців. Жаль, у Кубку УЄФА відразу ж у 1/32 фіналу склало зброю перед «Вільярреалом» (два голи переваги в іспанців).

«Рома» фінішувала на восьмому місці Серії «А», програвши в фіналі Кубок Італії міланському «Інтеру». В Києві в другому колі групового турніру вона також програла, цього разу в двобої, який тривав, як і належить, 90+ хвилин.

----------------------------

Цікаво!

А от досить висококласний шведський арбітр Андерс Фріск надовго запам’ятав римський матч. Вилікувавшись (фізично та морально) від римської запальнички, 42-річний рефері відсудив скандальне протистояння «Барси» з «Челсі», після якого почав отримувати погрози від зловмисників-вболівальників і закінчив через це свою кар’єру арбітра. За мужність у світлі обставин, які призвели до погроз фізичної розправи, Фріск був удостоєний президентської премії ФІФА.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер