Починаючи з 1927 року: клубні королі Європи

Починаючи з 1927 року: клубні королі Європи

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — перемога в Суперкубку Європи.

1975 рік. Тріумф тотального футболу. Величні клуби та збірні ФРН, Нідерландів, інших передових держав свого часу. І серед них — рівні серед гідних — динамівці Києва. Володарі Кубка кубків переграли переможців Кубка чемпіонів і стали першими в своєму турнірі та в СРСР, кому підкорився Суперкубок Європи. 

Європейському футболу не вистачало короля

Це неймовірно, проте таку очевидну ідею, як визначення клубного короля Європи, вигадали значно пізніше за появу не лише національних чемпіонатів, а навіть єврокубків. У 1972 році з ініціативи нідерландського журналіста Антона Віткампа з видання De Telegraaf. Помітивши домінування клубів-земляків у європейському футболі, він вигадав супер-матч для визначення найсильнішої команди континенту — де «Аякс» і «Фейєноорд», завсідники вирішальних матчів єврокубків, могли б отримати сильне протистояння від суперників із інших турнірів.

***

Цікаво!

Перший розіграш Суперкубка Європи запланований 1972 року, фактично розіграний по завершенні сезону — володар Кубка чемпіонів «Аякс» спершу програв на виїзді «Мілану», потім розгромив вдома володаря Кубка кубків (6:0). У 1974 році розіграш трофею не відбувся — його мали виборювати «Баварія» з ФРН і «Магдебург» із НДР, але політично ризиковане протистояння зірвалося — формально через відсутність консенсусу в датах, насправді ж футбол став жертвою «холодної війни».

***

УЄФА, яке спершу проігнорувало кілька розіграшів, цього разу прихильно поставилося до Суперкубка Європи. Як підтвердження — те, що в підсумку трофей вручав особисто президент УЄФА Артеміо Франкі. «Баварія» - незмінний переможець Кубка чемпіонів тих років — представляла ФРН, чинного чемпіона світу та Європи з футболу. Чи варто казати, що підопічні Крамера вважалися фаворитами суперкубкового двоматчу?

Перший матч — на прохання «Баварії»

Щоб суперкубкове протистояння відбулося, довелося залучити футбольну дипломатію. Якщо минулорічний суперник «Баварії» з нею домовитися не зміг, то динамівські перемовники зуміли досягти компромісу з західнонімецьким грандом — на прохання володаря Кубка чемпіонів перший матч погодили провести в Мюнхені. Сподіваючись усі питання вирішити ще в першому матчі, «Баварія» наполягала, щоб спершу приймати киян на своєму полі — щоб не ризикувати касовими зборами в випадку, якщо надалі не буде інтриги.

На той час «Баварія» була дворазовим володарем Кубка чемпіонів і дійшла до третього трофею якраз у сезоні 1975/76. Втім, після виснажливого матчу з «Шальке» (2:2) мюнхенці не могли задіяти Торстенссона, Андерссона, Хансена та Хенесса. В той же час, «Динамо» прибуло в ФРН без Матвієнка, Мунтяна, Веремєєва та Онищенка. 

Незважаючи на активні атаки господарів, «Динамо» грало гостріше — при співвідношенні ударів на користь «Баварії» (23:15), у площину воріт пробивали частіше саме кияни. Мав відкривати рахунок Буряк після передачі Блохіна, але суперник Цобель виніс м’яча прямо з лінії. Щонайменше, тричі втікав з-під опіки суперників 22-річний №11 «Динамо». Тож не дивно, що сам Блохін після перерви вирішив долю зустрічі. 

Отримавши передачу Колотова в глибині поля, Олег сміливо пішов вперед, а, не зустрівши опору чотирьох суперників, з лівої ноги пробив повз Майєра — 0:1. Після перерви нагоди закріпити перевагу мали Колотов, Коньков і Трошкін, у кількох епізодах дещиці не вистачало Блохіну. Господарям же випадало шкодувати за супер-шансом Румменіге, який ще до перерви схибив із досить серйозної близькості від воріт. Надалі тиск Вундера, Рота та інших лідерів «Баварії» вдало нівелювався самовідданістю киян. Навіть розважливий Беккенбауер, знаходячись прямо перед воротами, пробив неточно — і це був останній шанс уникнути поразки перед візитом у СРСР.

Результат першого матчу показав, що не треба було мюнхенському начальству переживати за касові збори — сценарій суперкубкового протистояння виявився гідним його високого статусу.

***

Протокол

"Баварія" (Мюнхен, ФРН) – "Динамо" (Київ) – 0:1 (0:0)

Гол: 0:1 Блохін (67).

"Баварія": Майєр, Хорсманн, Дюрнбергер (Рот, 46), Шварценбек, Беккенбауэр, Вайсс, Вундер, Цобель, Мюллер, Румменігге, Капельманн. Головний тренер: Деттмар Крамер.

"Динамо": Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко, Решко, Трошкін, Дамін, Слободян, Колотов, Буряк, Блохін. Тренери: Валерій Лобановський, Олег Базилевич.

Попередження: Коньков (70) - Беккенбауер (68). 

9 вересня 1975 року. 20:00. Мюнхен. «Олімпіаштадіон». 32 000 глядачів. +15С.

Суддя: С. Гонелла (Італія).

***

«Суперчаша буде наша!»

До матчу-відповіді «Баварія» підійшла в поганому настрої — почергово програла «Борусії» (Менхенгладбах) під керівництвом свого колишнього головного тренера Удо Латтека та «Кайзерслаутерну», моментами в Бундеслізі вилітала навіть із трійки найкращих.

У Києві «Баварію» чекав неймовірний ажіотаж. 600 тисяч заявок надійшло на матч-відповідь Суперкубка Європи, так що на один квиток припадало по шестеро претендентів. Люди готові були віддавати за пропуск на Центральний стадіон чи не найбільш статусну річ свого часу - «болонові» плащі, які коштували в перекупників величезних грошей. «Зайвого квиточка» запитували вже на підступах до арени, на гру з’їхалися фахівці зі всього світу. 

«Баварія» прибула в Україну в переддень вирішальної гри, проте в складі делегації не було Герда Мюллера — травмований супер-бомбардир був не єдиною втратою мюнхенців, Цобель із Хеннесом й Андерссоном також не змогли зіграти проти «Динамо». Кияни, натомість, втратили до Матвієнка ще й Колотова, зате повернули Веремєєва, Мунтяна та Онищенка. Останній разом із Буряком і Блохіним постійно тримали в напрузі оборону «Баварії», мали нагоди забивати й напрацювали на той гол, який стався на 40-й хвилині. Це Блохін, стартувавши на передачу Мунтяна, обійшов Шварценбека, вийшов на Майєра й прошив його ворота чітким ударом — 1:0. 

На другий тайм німці виходили з бажанням перевернути гру — вони дійсно посилили тиск, почали значно більше бити, проте один тільки Блохін завдав по воротах суперників майже стільки ж ударів, як вся «Баварія» за цей матч (10 проти 12). Власне, відразу ж після перерви лідер атак киян заробив штрафний метрів за 25 від воріт і обвідним ударом зі штрафного закріпив перевагу «Динамо» - 2:0 у Києві, 3:0 за результатом двох матчів! Взагалі-то, готувався до пробиття Мунтян — але Блохін зі своєю «чуйкою» попросив: «Дай пробити». І довіру Володимира Олег не підвів!

Артеміо Франкі, відвідавши суперкубкове протистояння, загубив у дорозі свій багаж, тому вручив переможцям 15-кілограмовий трофей, але без втрачених медалей. Керманич УЄФА зазначив: «Сьогоднішній матч став яскравою пропагандою футболу, дав вагомий аргумент на користь визнання Суперкубка зі сторони УЄФА». І справді — надалі розіграші цього трофею не зривалися більше ніколи, а керівництво європейського футболу вписало «суперчашу» в календар своїх заходів і подій. 

***

Протокол

"Динамо" (Київ) – "Баварія" (Мюнхен, ФРН) – 2:0 (1:0)

Голи: 1:0 Блохін (40), 2:0 Блохін (53).

"Динамо": Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Буряк, Веремєєв, Блохін. Тренери: Валерій Лобановський, Олег Базилевич.

"Баварія": Майєр, Хорсманн, Дюрнбергер (Хансен, 70), Шварценбек, Беккенбауер, Вайсс, Рот, Вундер, Шустер (Торстенссон, 78), Румменігге, Капельманн. Головний тренер: Деттмар Крамер.

Попередження: -

6 жовтня 1975 року. 19:00. Київ. Центральний стадіон. 100 000 глядачів. +12С

Суддя: Д.Бабаджан (Туреччина).

***

Футбол майбутнього

Тріумф, який тримався над Києвом, не передати. «Мо-лод-ці! Ди-на-мо!! Ук-ра-ї-на!!!» лунало і над стадіоном, і над Хрещатиком, куди полилася вболівальницька стотисячна ватага. Чемпіонат СРСР 1975 року «Динамо» (Київ) виграло з 5-очковою перевагою над найближчим переслідувачем, Лобановському довірять невдовзі збірну, після кількох відходів і повернень він ще раз виграє Кубок кубків через 11 років і завершить свій земний шлях головним тренером «Динамо».

***

Цікаво!

Це був перший випадок в історії, коли володар Кубка кубків виграв Суперкубок у переможця Ліги чемпіонів.

***

«Баварія» втретє поспіль здобуде Кубок чемпіонів. А от у голосуванні «Золотого м’яча» від France Football 23-річний Олег Блохін на 80 очок — втричі! - випередить великого лідера «Баварії» та збірної ФРН Франца Беккенбауера. Позаду в гоноровому списку будуть Йоган Кройфф, Берті Фогтс, Зепп Маєр і десятки інших провідних гравців десятиліття. Той двоматч із «Баварією» зробив із Блохіна зірку континентального масштабу, і захоплена Європа відзначить майбутнього рекордсмена радянського футболу великим визнанням. Це саме ті три голи в ворота історії, які до цих пір пригадують Олегу Володимировичу як одному з найвидатніших форвардів планети Земля.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер