Представляємо суперника: «Легія» (Варшава, Польща)

Представляємо суперника: «Легія» (Варшава, Польща)

Історія польських «армійців» безпосередньо пов'язана з військовою тематикою. Майже сто років тому, в 1916-му, клуб було створено в розпал Першої світової війни. Переживши ще одну війну й усі реформації в польському футболі, лише в 1957 році клуб знову повернув собі свою історичну назву – «Легія», а прізвиська «армійці» та «легіонери» міцно закріпилися за командою з Варшави.

«Легія» є одним із найтитулованіших футбольних клубів Польщі, вигравши за свою історію десять чемпіонських титулів. Найбільш успішним періодом у цьому плані стала середина 90-х, коли варшавському колективу пощастило три рази поспіль стати переможцями Екстракласи. Окрім того, в колекції «Легії» є 11 срібних медалей чемпіонату країни, 16 Кубків Польщі (чинний володар, абсолютний рекордсмен), Кубок польської ліги (2002), три Суперкубка та Кубок Інтертото (1967).

На європейській арені успіхи поляків виглядають дещо скромнішими, але згадати є що. У 1970-му в півфіналі Кубка європейських чемпіонів «Легія» поступилася дорогою майбутньому тріумфатору – голландському «Феєноорду», програвши за сумою двох матчів (0:0, 0:2).

У 1991-му «армійці» знову зупинилися лише за крок від фіналу, але цього разу Кубка володарів кубків УЄФА. І знову, дорогу їм перейшов майбутній переможець – «Манчестер Юнайтед» (1:3, 1:1).

Головним тренером нинішньої «Легії» є доволі відомий норвежець Хеннінг Берг.

В якості футболіста він награв більше 400 матчів на всіх рівнях, повісивши бутси на цвях у 2004-му. Багато хто пам'ятає той драматичний фінал Ліги чемпіонів у 1999-му між «Манчестер Юнайтед» та «Баварією», коли в компенсований час англійцям вдалося не лише зрівняти рахунок, а й вирвати перемогу. Сам Берг, який виступав у складі МЮ, пропустив фінал через травму.

За національну збірну Норвегії нинішній наставник «Легії», який очолив клуб уже в 2014-му році, провів рівно 100 матчів та забив дев'ять м'ячів. Раніше Берг також працював у норвезьких «Люні» та «Ліллестремі», а також англійському «Блекберні».

Варто сказати, що в «Легії» існує своєрідне поєднання молодості та досвіду, яке й дозволило «легіонерам» виграти золоті медалі минулого сезону. Середній вік усіх футболістів варшавської команди – 25,3 року.

Серед персоналій відзначимо молодого й талановитого правого захисника національної збірної Польщі Бартожа Бережинські, хорватського капітана, півзахисника Івіцу Врдоляка (на фото), досвідченого сербського півзахисника Мирослава Радовача, 23-річного півзахисника, вихованця французького «Нанта» Якуба Косецькі, футболіста національної збірної Польщі, який встигнув пограти вже й у США, а ще форварда збірної Грузії Владимира Двалішвілі.

«Легія», як і «Динамо» (Київ), в Іспанії готується до весняної частини чемпіонату своєї країни. Після 21 туру варшавський колектив упевнено лідирує в Екстракласі, набравши 43 очки, випереджаючи свого найближчого суперника на п'ять пунктів. Поєдинки чемпіонату Польщі стартують 14 лютого. Виступи в Кубку Польщі та Лізі Європи «армійці» припинили, програвши «Гурнику» із Забже (1:3) та посівши четверте місце у групі з турецьким «Трабзонспором», італійським «Лаціо» та кіпрським «Аполлоном» відповідно.

Збори в Іспанії є вже другим етапом підготовки для «Легії» в 2014-му році. Перший 9-денний збір варшавяни провели в турецькому Белеку, де зіграли два контрольні поєдинки з російською «Томью» (1:3) та німецьким «Кельном» (2:2).

Після повернення до Польщі «легіонери» зіграли внічию 2:2 із «Відзевом» та переграли клуб «Долчани» 3:1.

Зазначимо, що на міжнародній арені в офіційних матчах шляхи «Легії» та «Динамо» жодного разу не перетиналися. Майбутній поєдинок польського та українського колективів відбудеться в суботу, 8 лютого, на полі тренувального центру в м. Ла Кала де Міхас. Початок зустрічі о 17:30 за київським часом.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер