Прес-конференція Ігоря СУРКІСА та Сергія РЕБРОВА (+ ВІДЕО)

Прес-конференція Ігоря СУРКІСА та Сергія РЕБРОВА (+ ВІДЕО)

Ігор Суркіс:

- Доброго дня, шановні журналісти. Я готовий відповісти на всі ваші запитання стосовно сезону, що завершився. Ми пройшли цей важкий сезон, який для нас, на жаль, був невдалим. Я із себе провини не знімаю й готовий тримати перед вами відповідь.

Я хотів, щоб команда пішла у відпустку, знаючи, хто з наступного сезону буде головним тренером. Ви не перші, хто про це дізнався, першими дізналися гравці, я їм це оголосив. Новину було сприйнято «на ура», хлопці аплодували, вітали. Вважайте, що з цього дня головний тренер київського «Динамо» – Сергій Станіславович Ребров.

Після цієї фрази слово було надано новопризначеному головному тренеру «Динамо».

Сергій Ребров:

- Це, справді, величезний обов'язок. Я вдячний Ігорю Михайловичу за те, що він довірив мені цю посаду. Я думаю, що не лише я, але й уболівальники, й президент клубу, й гравці незадоволені результатами цього сезону, навіть незважаючи на перемогу в Кубку. Звичайно, це досягнення приємне, адже ми давно не вигравали Кубок. Але у всіх залишився негативний осад від сезону. Зараз потрібно багато працювати, готуватися та розуміти, що «Динамо» зараз не на тому рівні, на якому має бути. Будемо працювати.

- Ігоре Михайловичу, що мало першочерговий вплив на ваше рішення – факт виграшу трофею або позитивні зміни у грі команди?

- Насамперед, я хотів би сказати наступне. Мені багато дорікають за те, що я сказав, що Блохін – останній із могікан, і наступним тренером буде іноземець. Я це казав, я цього не заперечую. Але на моє рішення вплинула та ситуація, яка змінилася після звільнення Олега Володимировича не на 180, а на всі 360 градусів, перш за все, у тренувальному процесі, в роздягальні, ставленні гравців до тих завдань, які ставить Сергій Станіславович та його штаб.

Змінилося сприйняття, хлопці знають, що потрібно робити й що це необхідно виконувати, тому що це принесе свої плоди. І за короткий період ми це побачили вже у фіналі. У дива я не вірю. Якщо команда не вміє і не вчиться грати у пресинг, вона не зможе пресингувати протягом 45-ти хвилин в такому матчі, як фінал проти донецького «Шахтаря». Відразу хочу сказати, це не чарівний Сергій Станіславович, це тренувалося у київському «Динамо» доволі давно. Але чомусь гравці це не виконували. Отже, головний тренер не міг донести до своїх підопічних, що, якщо вони будуть це виконувати, це принесе результат.  

Візьміть перший тайм, який ми побачили у грі з «Шахтарем». Їхня команда, у складі якої грають чудові футболісти, жодного разу не вдарила по воротах «Динамо». І якби не той момент, коли ми ледь самі собі не привезли гол, то взагалі – нуль моментів. Тобто, команда відіграла так, як і має грати київське «Динамо». Це пресинг, це виснаження суперника й разючі контратаки, якщо опонент не дозволяє на перших хвилинах затиснути його та забити гол одразу. Ми сьогодні бачили гру, в якій у команди не було мотивації. Але вона хотіла подарувати гарний настрій Сергію Станіславовичу та піти у відпустку з гарним настроєм. Хоча особисто я не йду у відпустку з гарним настроєм. Я, як президент клубу, який відповідає за все, звичайно, засмучений. Я переживаю, що команда «Динамо» Київ уперше опустилася на те місце, на якому вона апріорі ніколи не може бути. Але якщо ми будемо продовжувати посипати голову попелом, кричати «Караул!», то ми ніколи не піднімемося нагору.

Сьогодні ви все бачите: є задатки того, що за правильного, професійного підходу та стовідсоткової віддачі, на яку Сергій Станіславович готовий іти, іноді навіть на шкоду своїй сім'ї, команда вийде на якісно новий рівень. А яка це має бути команда, він знає не з чуток. Він грав у команді-зірці зразка 99-го року й знає, який обсяг роботи тоді виконували гравці й що команда має робити, щоб досягти таких висот.

Якщо йому вдасться це зробити й донести до своїх підопічних, що те, що вони роблять, принесе свої плоди, як це вдалося свого часу Лобановському, тоді, я впевнений, буде результат, і ми з вами пригадаємо цей день, коли в нашій країні з'явився ще один легендарний тренер. Найголовніше – ми будемо його в цьому підтримувати.

- Домовленості досягнуто прямо зараз або контракт уже укладено на папері? І на скільки розраховано угоду?

- Контракт на папері ми підпишемо завтра, в перший день тижня, о першій годині дня. Питання про умови контракту не стояло дуже довго. Можу відразу сказати, щоб не було домислів, як коли працювали Блохін та Сьомін. Контракт підписано на три роки. Умови, які має виконати головний тренер, – перше місце в чемпіонаті, що дає можливість напряму потрапити до Ліги чемпіонів. Якщо команда посяде друге місце, але при цьому прогресує та їй аплодують глядачі, вболівальники, експерти – у Сергія Станіславовича буде шанс довести це, пройшовши кваліфікацію до Ліги чемпіонів. Якщо ж ці умови не виконуються, «Динамо» отримає нового головного тренера. Сергій Ребров, так само, як раніше Сьомін та Блохін, погодився на ці умови.

Минулого року я мав усі підстави звільнити Блохіна, тому що команда посіла третє місце. Але, враховуючи його хворобу, я дав йому можливість продовжувати працювати з командою. Будемо вважати, що я не вгадав. Я думав, що у нього все складеться якнайкраще. Я не хочу сказати, що він погано або нечесно виконував свою роботу. Він виконував усе чесно, порядно, але з якихось причин у нього не все склалося. З яких саме? Напевно, людина у його віці, в минулому легендарний футболіст, має через певний час прийти та розповісти вам, журналістам, чому в нього не склалося. Я вважаю Олега Володимировича одним із найбільш легендарних футболістів не лише України, але й усього колишнього Радянського Союзу. Ну не склалося у нього в якості головного тренера київського «Динамо». Таке часто буває. Якщо б мені хтось дав рецепт, кого запросити, щоб команда посідала лише перші місця, я би з ним із задоволенням погодився.

Сьогодні будь-який тренер, хто б не прийшов до нашої команди – це ризик, це вимоги, тому що київське «Динамо» має бути лише на перших ролях. Усе, що я можу сказати із сьогоднішнього дня, – я вірю, що у Сергія Станіславовича все складеться якнайкраще. Вірю, тому що це новий етап нашої роботи.

- Коли саме Сергій Ребров дізнався про ваше рішення? Після сьогоднішнього матчу?

- У п'ятницю ми зустрічалися, у п'ятницю та суботу в нас були два дні переговорів, і ми нарешті досягли домовленості, відповідно до якої Сергій Станіславович сьогодні сидить перед вами в якості головного тренера.

- Сергію Станіславовичу, ваш тренерський штаб залишиться в такому ж складі, або будуть зміни?

- Я вже думав про тренерський штаб, ми розмовляли, але остаточно всі питання обговоримо, коли завтра зустрінемося з Ігорем Михайловичем.

Ігор Суркіс:

- Хочу наголосити, що тренерський штаб, так само як і призначення всіх тренерів по ієрархії, це прерогатива Сергія Станіславовича. Кандидатури йому навіть погоджувати зі мною не потрібно. Він лише має поставити мене до відома. Головне, щоб повністю працювала вертикаль головного тренера першої команди із тренерами інших команд «Динамо». Всі команди мають розвиватися в єдиному напрямку.

- Ви можете зараз точно сказати, кого з орендованих гравців ви повернете до «Динамо»?

Сергій Ребров:

- Зараз не можу сказати. Ми вже розмовляли з Ігорем Михайловичем на цю тему. Я вважаю, що потрібно цих гравців узяти на збір, перевірити, тому що багато гравців, які перебувають в оренді, дуже добре себе проявили в цих командах. Важливо подивитися, наскільки виріс рівень їхньої гри. Якщо вони нам підійдуть, ми із задоволенням повернемо їх до «Динамо». 

- Яке завдання ви ставите перед командою в Лізі Європи?

Ігор Суркіс:

- Ще раз хочу наголосити, що перед командою «Динамо» Київ завжди стоять завдання перемагати, але ці завдання потрібно ставити поетапно. Ми потрапили до Ліги Європи напряму, враховуючи, що сьогодні «Вільярреал» виграв у «Реал Сосьєдада», й «Севілья» в будь-якому випадку залишиться на п'ятому місці. За довгі роки це буде перший сезон, коли ми можемо спокійно підготуватися, ми будемо в рівних умовах із тим же донецьким «Шахтарем», який потрапив напряму до Ліги чемпіонів. Нам не потрібно форсувати підготовку до цих важких матчів. Із ким би ми не грали, кваліфікація – це нервові матчі, які збивають команду з ритму. «Дніпру» я бажаю пройти цю сітку, але, запевняю вас, це дуже важко. Коли ми потрапили два роки тому до Ліги чемпіонів, після того матчу, в якому Гармаша було вилучено й ми втратили чемпіонство, це вибиває команду не на один сезон, а на кілька. Тому що ти своєму прямому конкуренту даєш величезну перевагу. Провести чотири матчі в нервовій обстановці через два дні на третій після нервової паузи психологічно дуже важко.

Те ж сталося й тоді. Ми пройшли ці дві стадії, однак потім ми програли ПСЖ та «Шахтарю» 1:4 у Кубку країни. Психологічно команда на початку сезону була спустошена. Грати через два дні на третій дуже легко, коли команда вже в тонусі. А після перерви потрібно втягуватися, як і раніше триває тренувальний процес. Я це знаю не від Сергія Станіславовича, а ще від Валерія Васильовича Лобановського, коли планувався календар, коли він казав, що бажано, щоб був тижневий цикл до осінньої сесії, тоді команда підходить у хорошому фізичному стані. У нього був досвід, тому що він у різні роки виводив команду до чвертьфіналу та півфіналу Ліги чемпіонів. Тому перше місце не так важливе, як потрапити до Ліги чемпіонів, добре підготуватися до Ліги чемпіонів. Тому що в тій же Лізі чемпіонів дуже важливо виступити гідно. Я сподіваюся, що в підгрупі, яка нам попадеться в Лізі Європи, ми «обіб’ємось». І ми зобов'язані з неї виходити та ставити завдання вже поступово. Сергій Станіславович зі мною погоджується. У нас перша розмова почалася з того, що він сказав: «Ми ж не можемо бути на четвертому місці апріорі. Соромно працювати в команді, яка посідає четверте місце». У цьому я його повністю підтримую. І найголовніше – він готовий повністю це змінити.

- Попередні зміни тренерів у «Динамо» супроводжувалися активною трансферною політикою. Чи буде у Сергія Реброва карт-бланш на трансфери або встановлені якісь обмеження?

- Якщо ви вважаєте, що з приходом Сергія Реброва не буде трансферної кампанії, ви помиляєтеся. Якщо Сергій Станіславович поставить переді мною завдання придбати або відпустити того чи іншого футболіста, це буде виконуватися. Але хочу вам сказати, що сьогодні потенціал київського «Динамо» такий, що його потрібно розкрити, а не прагнути купляти нових футболістів, щоб вони знову адаптувалися, й ми казали про те, що ще потрібен час тощо. У Блохіна не склалося з однієї простої причини: він не зміг знайти спільну мову з тими футболістами, на яких він наполягав, щоб ми придбали. Минулого літа стався унікальний випадок: ми придбали всіх п'ятьох футболістів із першого списку, яких хотів Олег Володимирович разом зі своєю селекційною службою. Під цим підписалися Михайличенко, Веремієв, Баль та сам Блохін. Але їх потрібно було грамотно адаптувати в команді. Їм не потрібно було звикати, як багатьом бразильцям, до європейського футболу. Вони всі грали в Європі. Їх потрібно було добре, мудро адаптувати. І тоді б вони грали так, як сьогодні грав Беланда, який відбирав м'ячі біля свого штрафного майданчика, й це після фінального матчу Кубка. І тоді б Ленс стелився у підкатах, і Драгович грав не із зазором у 20 метрів. Це все потрібно пояснювати, доносити до футболістів, що вони мають виконувати на футбольному полі. І якщо за такий короткий період Сергію Станіславовичу це починає вдаватися, то, я впевнений, що в наступному сезоні у команди буде прогрес. Але якщо йому потрібно буде, щоб я витратив гроші на нових футболістів, я це із задоволенням зроблю. Тільки щоб був результат.

- Сергію Станіславовичу, вже відомо, коли команда виходить із відпустки та розпочинає підготовку до нового сезону?

Сергій Ребров:

- 17-го числа ми збираємося на медобстеження, 19-го летимо на перший збір. Ті футболісти, які задіяні у своїх збірних, не лише на чемпіонаті світу, але й у товариських матчах, приєднаються до нас трохи пізніше, за кілька днів. Решта 19-го вилітають до Австрії, там один збір буде до 3-го, й потім ще один збір до 23-го числа, до Суперкубка.

- Хто-небудь із футболістів висловлював бажання змінити клуб через політичну ситуацію в країні?

- До мене ніхто не звертався, зараз у роздягальні ніхто нічого не казав. Не знаю, можливо, до Ігоря Михайловича зверталися. Всі з гарним настроєм пішли у відпустку.

- Чи продовжить кар'єру Олександр Шовковський?

- У нього завершується контракт. Це питання до Ігоря Михайловича. Думаю, що та гра, яку він показав у матчі з «Шахтарем», незважаючи на свій вік, доводить його високий рівень. Не думаю, що 39 років – це для нього велика проблема.

Ігор Суркіс:

- Я від себе додам, що у мене з Шовковським відбудеться зустріч 23-го числа. Ми з ним сядемо, поговоримо. Якщо у нього є бажання продовжити контракт, я беззаперечно цей контракт продовжу. Він на це заслужив своїм патріотизмом стосовно до «Динамо» та професіоналізмом.

Що стосується орендованих гравців, потрібно ще розібратися. Це Попов, Кранчар, Рубен... Сергій Станіславович уже мені сказав, що Рибалку він хоче бачити в «Динамо», він однозначно залишається. У «Говерлі» в нас є ще Люлька та Буяльський. Тремулінас? У «Сент-Етьєнна» є право викупу, вони можуть ним скористатися. Мехмеді – якщо б у мене запитали, я би не продавав, але в нас підписано контракт із «Фрайбургом», що за шість мільйонів євро вони мають право його викупити.

У мене питання, на яке я досі не отримав відповідь. Чому Раффаель, Мехмеді визнаються найкращими в Бундеслізі, а в нас чомусь не грають? Якщо ми хочемо зробити з наших футболістів універсалів, за порадою нашої селекційної служби я купляю Мехмеді як другого нападника, чому він має використовуватися крайнім нападником? Тоді потрібно купувати нападника, а не перекваліфіковувати на позицію крайнього людину, яка забиває по 15 м'ячів. Ці гравці визнавалися в Бундеслізі одними з найкращих кожного місяця – то один, то інший. І те, що Мехмеді викликано до збірної Швейцарії таким тренером, як Хітцфельд, уже говорить багато про що.

Не сказав би, що селекція працювала погано, оскільки ці футболісти затребувані. Якщо «Фрайбург» відмовиться до 30 травня від свого права викупу, ми із задоволенням заберемо Мехмеді до команди, нам просто потрібен такий гравець.

- Чи очікуються зміни в селекційній службі, зокрема на посадах спортивного та генерального директорів?

- Хочу, щоб команда функціонувала таким чином: є головний тренер, і він підбирає під себе всю вертикаль. Мені зі спортивним директором спілкуватися не особливо потрібно, йому ставить завдання головний тренер: що йому потрібен гравець на ту чи іншу позицію. І він повинен чітко це виконувати, так само, як вони мають відстежувати гравців в українському чемпіонаті.

Ми ще не обговорювали з Ребровим, чи задоволений він роботою Михайличенка, але ми сядемо й усе обговоримо. Це має бути рішення Сергія Станіславовича, яке я виконаю. Можливо, Ребров висловить бажання додати до селекційної групи двох-трьох людей, щоб охопити нові ринки – ми готові на це піти. На сьогоднішній день у нас уже не працюють Біба, Мунтян. Так, вони перебувають при клубі, отримують динамівську стипендію, але вже не їздять та не дивляться гравців. Якщо звільнилися їхні вакансії, значить, на їхнє місце потрібно взяти більш молодих людей, які можуть зриватися з місця та їхати дивитися того чи іншого футболіста. Якщо є вакансії – потрібно їх заповнити.

- Сергію Станіславовичу, розкажіть про роль Рауля Ріанчо в команді. Чи збільшилася вона після звільнення Блохіна?

- У нього дуже велика роль. Це дуже грамотний та дуже успішний фахівець, який працював у «Рубіні». Я радий, і я думаю, мене підтримає й Ігор Михайлович, що ми його дістали звідти, він допомагав Блохіну працювати, тепер допомагає мені. Я думаю, той стиль гри, який ми прищеплюємо футболістам, те, що ми зараз робимо – це багато в чому його заслуга. Я особисто радий, що він погодився на нашу пропозицію допомогти нам у нашій безнадійній справі.

Ігор Суркіс:

- Знаєте, що мене вразило ще взимку? У нас був головний тренер, а Сергій Станіславович виконував обов'язки помічника. Так от, коли команда пішла у відпустку, він зателефонував мені й попросив: «Ви не могли б мені посприяти, щоб я поїхав на десять днів на стажування до «Манчестер Сіті», поспостерігав за тренувальним процесом, та на десять до «Борусії» (Дортмунд)?» Я запитав: «А як же відпустка?» Ребров відповів, що іноді відпусткою потрібно жертвувати, щоб навчатися. Ось ця якість мені дуже імпонує. Людина розуміє, що потрібно зростати разом із командою на навчатися. Якщо це буде продовжуватися, я вам гарантую, що у нього велике майбутнє як у тренера. Інша справа, що наша команда постійно перебуває під таким стресом та тиском, що потрібно постійно перемагати. Якщо у нього є сили, а вони у нього є, й відповідальність, то, запевняю вас, у Реброва все складеться.

- Сергію Станіславовичу, чи будете ви й цього разу жертвувати відпусткою?

- Звичайно. Я злітаю лише днів на десять на чемпіонат світу по радіо, яким усе ще займаюся, а так буду в Києві. Потрібно працювати.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер