Березневі перемоги над «Рапідом» 30 років тому (+ ВІДЕО)

Березневі перемоги над «Рапідом» 30 років тому (+ ВІДЕО)

Суперник був буквально зім'ятий та знищений, програвши спочатку на «Герхард Ханаппіштадіон» у Відні 1:4, після чого вже в Києві на «Республіканському стадіоні» «біло-сині» домоглися повторного переконливого розгрому 5:1!

У першому поєдинку на полі суперника, який наша команда провела в такому складі: Чанов, Безсонов, Балтача, Кузнецов, Дем'яненко, Рац, Яковенко, Баль, Яремчук, Бєланов (Євтушенко, 77), Блохін, усе вирішилося у другому таймі. Спочатку дублем відзначився Ігор Бєланов (другий гол був із категорії супер), після чого забили по одному разу Василь Рац та Павло Яковенко, на що господарі відповіли за сім хвилин до кінця зустрічі голом Вільфурта, якому асистував Златко Кранчар, батько майбутнього гравця нашого клубу Ніко Кранчара.

За рахунок чого динамівці впевнено переграли «Рапід», розповів після гри Валерій Лобановський: «У цьому матчі все вирішилося в середині поля. До перерви «Рапід» тиснув на нас, володів ініціативою, але господарем становища, тим не менше, не став. У другому таймі боротьбу було продовжено, й цього разу протиборство остаточно та безповоротно виграли ми. Те, що до перерви нам вдалося лише нейтралізувати активність суперників, пов'язане переважно з хвилюванням великої групи гравців, які вперше виступали в 1/4 фіналу єврокубка. У перерві довелося заспокоювати найменш досвідчених футболістів, нагадати про деякі наші тактичні принципи. У другому таймі нам вдалося повністю реалізувати задумане. Суперник же просто знесилів».

У повторному протистоянні головною виявилася мотивація динамівців, які провели гру в наступному складі: Чанов, Безсонов, Балтача, Кузнецов, Дем’яненко, Рац, Яковенко, Яремчук, Заваров (Євтушенко, 62), Бєланов, Блохін (Баль, 74).

Саме вона й стала запорукою красивої перемоги, що й підтвердив згодом головний тренер: «Найважчим у підготовці до другого матчу було налаштувати хлопців на гру з повною віддачею. Як на мене, нам це вдалося. Одні гравці виглядали яскравіше, гра інших, можливо, не так впадала в очі, але всі разом, думаю, зіграли на високому рівні та чітко виконали план гри. Сто тисяч шанувальників футболу на трибунах не давали нам жодного права на послаблення, не дозволяли поставитися до матчу, як до чергового, прохідного. Зіграти потрібно було з повною віддачею й якісно. Але розуміти – це одне, а психологічно налаштуватися – зовсім інше. Вдалося ... Всі зіграли на максимумі своїх можливостей, проявили найкращі свої якості. Переваги добилися за рахунок чітких комбінаційних дій, високої швидкості, більшої динаміки, інтенсивності та суми технічних умінь».

Все це підтвердив і рахунок на табло, який висвітлив прізвища авторів голів.

На наступній півфінальній стадії на «біло-синіх» чекало рандеву з празькою «Дуклою», але про це вже в наступному матеріалі нашого проекту «Круглі дати».

Олег Задерновський

* використано фото та відео із медіабібліотеки Олексія Новіка

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер