Рафаїл ФЕЛЬДШТЕЙН: 100 років футболу

Рафаїл ФЕЛЬДШТЕЙН: 100 років футболу

Як згадують люди, які знали за життя цю непересічну в усіх сенсах людину, у нього була просто фотографічна пам'ять: він пам'ятав найдрібніші деталі своїх незліченних зустрічей, пам'ятав таку кількість людей, що лише одного перерахування вистачило би на кілька томів енциклопедії. Сьогодні є вагомий привід згадати про нього...

Риб'ячий жир та Трусевич

Футбольні м'ячі зразка 30-х років минулого століття мали властивість розсихатися. Хазяйновитий Рафа для одного відповідального матчу ретельно змастив м'яч риб'ячим жиром. Все було б добре, але Миколі Трусевичу дуже не подобався цей запах. Коли голкіпер зловив м'яча, його знудило! Довелося зупиняти гру та приводити воротаря до тями. Певний час Рафа намагався не зустрічатися із потерпілим.

Приїхали до Києва, й пішла робота...

Золоті роки «Динамо» 60-х нерозривно пов'язані з ім'ям великого «Діда» Віктора Маслова, якого до Києва привіз Рафа Фельдштейн.

- Викликали мене до ЦР «Динамо» та наказали терміново збиратися у відрядження до Ростова, за Масловим. Тільки дивися, говорять, щоб ніхто про це завчасно не дізнався! Ти в Ростові – інкогніто. Ніхто бачити не повинен. Зустрінешся з ним лише після того, як домовитеся по телефону... Взяв я відрядження, отримав гроші, купив квиток на літак, йду й сам над собою сміюся: як це я буду ховатися в Ростові, де мене кожен собака знає?!... Прилетів. Дізнався, де мешкає Віктор Олександрович, подзвонив. Він на мене вже чекав, речі були навіть упаковані... Виїхали до Києва поїздом. За час дороги дізнався я про нього трохи – людиною він виявився що треба! Приїхали до Києва, й пішла робота... А потім він мені своєю квартирою поступився, двокімнатною, а сам жив у готелі... Людина! Я вже не кажу, яким він тренером був!

Кінець колекції

Одного разу додому до Рафи (на загальному фото третій зліва) о другій годині ночі прийшли Віктор Маслов та видатний арбітр Тофік Бахрамов, який мав судити майбутню київську гру. Гості хотіли чогось міцного. Оскільки тоді в нічний час алкоголь дістати було надзвичайно важко, Рафа виставив свою колекцію сувенірних п'ятдесяти та стограмових пляшечок із коньяком. До ранку колекцію знищили!

Тато, мама та просто товариш

Сам Рафа був справжньою легендою. Багато поколінь київських уболівальників знали його саме як Рафу, навіть не замислюючись, що це не прізвисько, а зменшене від Рафаїла Мойсейовича Фельдштейна – беззмінного адміністратора київського «Динамо», який працював на благо команди, починаючи з далеких 30-х та аж до початку 70-х років минулого сторіччя! Всі ці роки він жив лише футболом: їздив на вокзали за квитками, накачував та зашивав м'ячі, допомагав чоботарю ремонтувати бутси та прав форму, вішав на ворота сітки та міняв на табло фанерки з рахунком, привозив до команди нових гравців та дбав про їхній побут. Був для гравців не одного покоління динамівців і мамою, і татом, і просто товаришем. Він пережив 22-х головних тренерів у своїй єдиній команді, залишившись їй вірним до останніх миттєвостей свого цікавого та багатого на події динамівського життя...

  www.fcdynamo.kiev.ua із використанням матеріалів «Сегодня»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер