Сергій Рибалка : «Перемога на Євро - пам'ять на все життя»

Сергій Рибалка : «Перемога на Євро - пам'ять на все життя»

Доля наділила Сергія Рибалку цікавим прізвищем. Своє "плавання" він розпочав у харківському "Арсеналі", потрапивши через два роки до "Динамо-2". Завдяки таланту та завзятості Сергій став найкращим бомбардиром харківської команди, заслужив стабільне місце в основі "Динамо-2", у складі збірної України виграв Євро-2009 (U-19). А все розпочиналося з маленького села в Сумській області.

- Я сам народився в селі, бігав спочатку з м’ячем просто заради задоволення. Потім папа став розповідати про футбол, я зацікавився. Батько в мене займався всіма видами спорту: і футболом, і баскетболом, від нього все й пішло-поїхало. Це він усе для мене зробив. Возив на турніри, на перегляди до різних команд. Спочатку я грав за Суми, а потім потрапив до Харкова. Там підписав перший дитячий контракт. Потім папа переїхав до мене до Харкова. Він скрізь зі мною, підтримує в усіх починаннях.

- Як батьки відреагували, що син не за книжками сидить, а з м’ячем бігає?

- Мама дуже хвилювалася, але розуміла, що я займаюсь улюбленою справою. Книги - це явно не моє. Не знаю, чим би ще міг займатися, коли б не футбол. Хоча до п’ятого класу я добре вчився, навіть відмінником був. А потім переїхав до Харкова, вступив до спецкласу, в якому вчилися лише футболісти. Побачив, що там особливо не вчаться, теж перестав приділяти увагу школі. Хоча мама і папа мене постійно змушували робити уроки. Зараз заочно навчаюся в Академії фізкультури в Харкові.

- У харківському "Арсеналі" ви стали найкращим бомбардиром…

- Після закінчення дитячо-юнацької школи мене забрали до першої команди, яка грала у другій лізі. У Харкові все склалося доволі успішно. Мій дебют припав на гру з "Іллічівцем" - я забив два м’ячі. Закріпився в першій команді, а на наступний сезон відчув упевненість, що можу грати успішніше. Так і став найкращим бомбардиром цієї команди.

- Це правда, що у 18 років вами цікавився ізраїльський клуб "Маккабі" з Хайфи?

- В "Арсеналі" був тренер Кандауров, він свого часу грав в Ізраїлі за цю команду. Через свої зв’язки домовився про перегляд. Я навіть підписав контракт, але виявилося, що в країні ліміт на легіонерів і в мене не вийде там грати.

- Засмутився?

- Ні, навіть добре, що так склалося. Я задоволений, що потрапив до "Динамо", адже завжди мріяв грати в цій команді. Коли приїхав до Києва, гадав, що хлопці тут піжони, а сталося навпаки - усі дуже добре ставляться до мене. Добре, що я граю за цей клуб.

- У 2007 ви встигли і за "Шахтар" зіграти три матчі…

- Я пробував сили в цьому клубі. У мене в Харкові закінчувався контракт, потрібно було шукати нову команду, тому їздив на перегляд до "Шахтаря". В одній з ігор навіть забив м’яча. Але в Донецьку підписати контракт не склалося.

- Після переходу до "Динамо" перший час ви були не дуже задоволені своєю грою. А як зараз?

- Гадаю, це були проблеми адаптації. Приїхав з іншого міста, почав жити сам. А зараз уже відчуваю, що граю нормально. Тепер хочеться вийти на вищий рівень, спробувати сили в першій команді.

- Перемога на Євро-2009 якось вплинула на вашу кар’єру?

- Я задоволений, що ми перемогли, це пам’ять на все життя. Україна вперше стала чемпіоном Європи! Хоча, по суті, після цього чемпіонату особливо нічого не змінилося. Просто стали чемпіонами Європи, а щоб хтось заграв на високому рівні - такого доки немає.

- Часто згадуєш ігри в Донецьку та Маріуполі?

- Буває. В перших матчах було важко. А впродовж турніру набирали оберти з кожною грою. На полі було блискуче взаєморозуміння, команда підібралася дуже хороша. Вважаю, ми заслужено стали чемпіонами Європи.

- Забитий м’яч присвятив мамі?

- Так, ми грали зі Швейцарією, а я забив на 85-й хвилині. Мама свідомість втратила від радості. Потім їй уколи робили, ліки давали. До того ж, перед грою в неї був День народження, тому забитий м’яч і присвятив мамі.

- Цього року є шанс спробувати себе в молодіжній збірній…

- Зараз Павло Яковенко переглядає 90-й рік народження, кого можна до молодіжної команди брати. У серпні будемо брати участь у турнірі Валерія Лобановського.

- Як тобі тренувальний процес в Яковенка?

- Залізна дисципліна. Вчасно потрібно прийти на сніданок, на обід. Мені це до душі, дисципліна дає гарний результат.

- А як справи з конкуренцією за місце у складі?


- Якщо не потрапляєш до основи, значить потрібно більше старатися, працювати на футбольному полі. Коли потрапив до "Динамо", було багато конкурентів. Ще й на чемпіонат Європи хотілося поїхати. Усі старалися, показували себе з якнайкращого боку. Взагалі, у мене в команді багато друзів. З Кушніровим спілкуємося, він теж на базі мешкає, із Гармашем. У нас дуже дружня команда.

- Чи є у вас футбольна мрія?


- Як у багатьох футболістів - грати в Лізі чемпіонів.

- Хто із зірок світового футболу імпонує?

- Подобався раніше Роналдіньо, а зараз, звичайно, Мессі. Будь-хто скаже, що він найкращий у світі. Усі захоплюються його технікою. Вболіваю, звичайно, за "Барселону".

- На жаль, не вдалося їм знову вийти до фіналу Ліги чемпіонів…


- "Інтер" заслужено виграв, італійці більше хотіли перемогти. Гадаю, "Барселона" в наступному сезоні ще раз виграє трофей Ліги чемпіонів.

- І на завершення… У вас прізвище Рибалка, а як особисто ставитесь до цього заняття?


- Коли мешкав у селі, часто брав у руки вудку. Зараз, на жаль, немає часу поїхати за місто, половити рибку. Але коли нагода виникне, обов’язково нею скористаюся.

Яна Котик, спеціально для Інформаційного відділу ФК "Динамо" (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер