Сергій РЕБРОВ: «Головне - робити свою роботу чесно і віддавати всю душу»

Сергій РЕБРОВ: «Головне - робити свою роботу чесно і віддавати всю душу»

Про єдиний колектив

- Ми звернули увагу і на теоретичних заняттях, і на тренуваннях внесли відповідні зміни, щоб на полі була команда, це дійсно важливо. Я вважаю, у нас зібрані хороші футболісти високого рівня. Але, щоб це була команда, вона повинна бути єдиним цілим. На це ми робили акцент, і я бачу, що зараз є зміни. Сподіваюся, вони будуть позитивно впливати і далі. Ніхто про це не знає. Хлопці повинні самі розуміти: те, що ми зробили - це тільки перший крок, щоб вийти з того стану, в якому ми були 2-3 тижні тому. Далі потрібно ще більше працювати.

Про зміни і виконану роботу

- Якщо порівнювати нашу інтенсивність і пробіг в перших іграх і зараз в останніх трьох матчах з «Олімпіком», «Бешикташем» та «Зіркою», то вона дуже виросла. Наприклад, ми порівнюємо кількість прискорень. На поле гравець на будь-якій позиції повинен прискорюватися. Доходило до 180-200 прискорень. Я вважаю, це дуже високий показник, причому, він збільшувався в другому таймі. Видно, що команда, навіть виграючи 1:0, йде вперед і намагається забити м'яч. Так, є якісь помилки, але ми все не роботи. Намагаємося звертати увагу хлопців на огріхи. Але, повторюся, в останніх іграх видно, що інтенсивність збільшується.

Про критику

- Якщо команда відчуває негативне ставлення з боку преси і уболівальників, я відчуваю це по настрою хлопців. Ми виграли два чемпіонства поспіль і раптом програли один-два матчі - вже і вболівальники кричать. Ми зустрічалися і з ними, обговорювали це питання. І журналісти після пари невдалих матчів кажуть, що «Динамо» вже не те. Я відчуваю це настрій у хлопців, коли ми збираємося всі разом. Моє завдання і тренерського штабу - підтримати їх, щоб вони не думали про те негативі, який є. Я впевнений, що ті хлопці, які зараз в нашій команді, вміють грати в футбол і дуже багато роблять на благо команди. Але в якісь моменти їх потрібно підтримати не тільки тренерському штабу, а й журналістам.

Про невдачі

- Звичайно, я переживаю. Упевнений, і хлопці переживають ввечері після гри. Є час побути з родиною, трохи заспокоїтися, але з ранку я приїжджаю на роботу і намагаюся зі своїми помічниками, в основному з Вісенте, обговорити питання, які були проблемними в минулій грі і визначити, як рухатися далі, які зміни вносити в тренувальному процесі. В процесі роботи ти заспокоюєшся. Звичайно, хвилюєшся перед наступним матчем, який йде після якоїсь невдалої гри, і сподіваєшся, що допоміг хлопцям вийти з цього стану. Але все одно ти думаєш, про те, а чи все зробив, щоб їм допомогти? Я віддаю собі звіт, що таке робота тренера. Вона не вічна, і нікому не відміряно якийсь конкретний термін. Все вирішує президент. Головне, щоб ти робив свою роботу чесно і віддавав всю душу. А що буде далі, відомо тільки одному Богу.

Про конкуренцію

- Не завжди футболісти, які з нами тренуються, потрапляють в заявку на матч, і їм дуже складно це пояснити. Але в роботі тренера єдиний критерій - це гра, тренування, є цифри, є статистика, ми ведемо її постійно. Кожне тренування знімаємо на відео. Якщо у футболістів є питання «чому», ми можемо йому показати цифри і пояснити. Інакше одним тільки своїм баченням: «Ось, я побачив, у тренуванні або в грі ти не добіг», нічого не донесеш. Є статистика, за допомогою якої ми всі пояснюємо. Сподіваюся, хлопці це розуміють і працюють далі. Є тільки один шлях повернутися до складу - ще більше працювати і показувати тренеру, що ти хочеш грати в цій команді.

Про форум елітних тренерів УЄФА

- В основному тренери спілкувалися між собою, було багато цікавих питань. Мені самому було дуже цікаво поспілкуватися з кращими елітними тренерами Європи. З Арсеном Венгером згадували про моє несостоявшемся переході, коли я міг опинитися в «Арсеналі». Досить спілкувався з Алексом Фергюсоном. Мені дуже цікавий цей чоловік, то, як він планомірно вводив до складу молодих футболістів, причому, великою групою.

Про тренера, чия робота імпонує

- Мені дуже подобається модель і манера гри мадридського «Атлетіко». Я багато спілкувався з Юргеном Клоппом, коли він працював в дортмудской «Боруссії», а зараз - в «Ліверпулі». Вважаю, футбол в майбутньому буде рухатися тільки в напрямку розвитку швидкостей і інтенсивності гри.

Про Драговича і його професіоналізм

- Коли Алекс не приїхав на збори, я йому зателефонував, і він сказав, що веде переговори з «Байєром» і, швидше за все, піде, сказав, що збирається полетіти в Майамі. Я його серйозно попросив: «Алекс, зараз ще нічого не вирішено. Приїдь, будь ласка, і почни з командою збір, тому що ти важливий для колективу перед Лігою чемпіонів, щоб гравці бачили, що ти професіонал ». Він відповів: «Тренер, завтра я приїду». Це дійсно гравець, на якого можна покластися.

Про втрату мотивації

- Є футболісти, які втрачають мотивацію. Я вважаю, що в будь-якій команді, яка ставить перед собою максимальні цілі, футболісти повинні приходити і йти. 3-4 позиції повинні оновлюватися. Якщо президент або тренерська рада вважає, що футболіст втратив мотивацію, його потрібно відпускати, а на його місце брати гравця, який прийде і своєю мотивацією зарядить всю команду. Складно працювати, коли ти на протязі 2-3 сезонів залишаєшся з одними і тими ж футболістами. Але у нас зараз така ситуація, що нікуди від цього не дінешся. З гравцями так просто не попрощаєшся, тому що у них є контракт. Вони були придбані за серйозні гроші. Президент вклав в них кошти, і ми не можемо віддати їх безкоштовно, тільки тому що він став не мотивований. Якщо ми купили гравця за 8 мільйонів, то не можемо ж віддати його безкоштовно.

Про Гармаша

- Зараз мені подобається ставлення Гармаша. Я йому сам сказав, що засмучений тим, що його не викликали в збірну. Вважаю, своєю роботою він цього заслужив. Але викликати Гармаша чи ні - вирішувати тренерському штабу.

Про спілкування з Раулем

- Рауль часто дзвонить і питає про футболістів, їх підготовці, з питань тренувань. У мене абсолютно нормальні відносини з Раулем. Ми з ним пропрацювали два з половиною роки. Були якісь розбіжності, але ми працювали разом і справами одна справа. Я з жалем розлучався з цією людиною, але він вибрав свій шлях і зараз, я сподіваюся, допоможе нашій збірній.

Про думки піти з «Динамо»

- Звичайно, у мене була розмова з президентом. І в пресі він сказав, що дає мені повний карт-бланш на те, щоб вводити в склад молодих хлопців. В принципі я робив це і раніше, але я такий же амбітна людина, як і наш президент. Я сам сказав, що якщо щось буде йти не так, то сам не зможу далі працювати. Звичайно, я на 100% впевнений, що нашій команді потрібно посилення. Зараз, на жаль, настали такі часи, коли президент не в силах запросити футболістів, яких я прошу, які б нас підсилили. Напевно, ми не можемо постійно брати вільних агентів. Але ті зарплати, які просять гравці, щоб прийти в «Динамо» - це ненормально. Коли різниця в зарплаті між гравцями першої команди буде величезною, буде складно побудувати колектив. Зараз я бачу потенціал у цій команді. Намагаюся вводити молодих хлопців і сподіваюся, що в недалекому майбутньому вони поповнять основний склад «Динамо».

Звичайно, у нас є позиції, на яких конкуренція недостатня. Я бачу це, ми це обговорюємо з президентом. Якщо буде можливість, взимку ми їх посилимо і створимо конкуренцію.

Про трикутник в центрі поля

- Коли ми спілкувалися з Раулем, прийшли до висновку, що ця модель була на той момент найбільш оптимальна по підбору футболістів, який у нас був. Багато хто говорить, що у тренерів 3-4 моделі гри, а у Реброва тільки одна. За ці два роки я бачу, що хлопці тільки зараз починають розуміти в повному обсязі все, що вони повинні робити на полі. Це не так просто. Так, є модель гри з двома нападниками, але я використовую її тоді, коли в цьому є необхідність.

Про центральних півзахисників

- Я бачу їх рівень роботи на тренуваннях. Вони намагаються чогось навчитися і розуміти ті вимоги, які є. Звичайно, жоден тренер не буває задоволений на 100%, але я задоволений роботою хлопців. Хіба в «Атлетіко» топ-футболісти, які все можуть робити на полі? Ні, але вони працюють як команда і в атаці, і в обороні. Вони можуть забити один м'яч і виграти 1: 0. Але вони будуть всією командою оборонятися. Цього мало, але ми не «Реал» і не «Барселона», щоб забивати за матч по 5-6 м'ячів. Якби у мене була можливість купити супертехнічним футболістів по 15-20 мільйонів, ми б намагалися створювати команду з цих гравців. Але у мене є ці гравці. Я задоволений, як вони працюють, до чого прагнуть і чого досягають.

* фото В.Раснер

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер