«Спартак» (Москва) – «Динамо» – 1:2. Переможний чемпіонський акорд сезону-1981

«Спартак» (Москва) – «Динамо» – 1:2. Переможний чемпіонський акорд сезону-1981

До матчу з принциповим суперником, московським «Спартаком», кияни підходили без турнірної мотивації. Перед заключним 36-м туром підопічні Валерія Лобановського випереджали найближчого переслідувача, саме спартаківців із Москви, на чотири очки й уже не могли втратити перше місце.

Тим не менш, поєдинок у Москві, незважаючи на морозну погоду та невелику кількість глядачів (із трибун «Лужників» за грою спостерігали лише 7400 людей), команди продемонстрували видовищну гру. На гол Блохіна в першому таймі господарі відповіли своїм після перерви, але останнє слово все ж залишилося за «біло-синіми» – Хлус реалізував вихід віч-на-віч із Дасаєвим та поставив фінальну крапку в матчі.

«Гра чемпіонів, киян, відзначалася насамперед фундаментальністю, сфокусованою на перемогу. Взаємозамінність гравців, дистанційні маневри в поєднанні з передачами на середні та дальні відстані здійснювалися цілеспрямовано, за певною системою та твердого порядку. Коли й де більше атакувати або оборонятися, визначалося киянами залежно від сил, можливостей та поведінки суперника. Що це, практицизм? Так, певною мірою. Але практицизм особливий. Він міцно пов'язаний із теорією, з практичною діяльністю, з умінням користуватися обставинами, орієнтуватися у складній ситуації, за повної гармонії оборони і атаки», – писав відомий тренер Микола Глєбов на сторінках авторитетного журналу «Футбол-Хокей».

Загалом динамівці впродовж сезону здобули найбільше перемог (22) та зазнали найменшої кількості поразок (лише 3), забили 58 (більше лише у «Спартака» – 70 та тбіліського «Динамо» – 62) та пропустили лише 26 м’ячів – найменше з усіх команд. Найбільше матчів серед динамівців провів захисник Володимир Лозинський (34), а найкращим бомбардиром став Олег Блохін із 19 забитими м’ячами.

Чемпіонат СРСР-1981, 36-й тур

«Спартак» (Москва) – «Динамо» (Київ) – 1:2

«Спартак»: Дасаєв, Сочнов, Морозов, Швецов, Романцев, Шавло, Калашніков, Гесс (Сафроненко, 46), Гаврилов, Черенков, Родіонов.

«Динамо»: Михайлов, Махиня, Журавльов, Дем’яненко, Лозинський, Буряк, Хлус, Баль, Євтушенко (Хапсаліс, 83), Веремєєв (Рац, 83), Блохін.

Голи: Сафроненко (67) – Блохін (28), Хлус (80).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер