У Гурівщині розпочала роботу «Амбулаторія незламності», відбудована Фондом братів Суркіс

У Гурівщині розпочала роботу «Амбулаторія незламності», відбудована Фондом братів Суркіс

Внаслідок російського вторгнення на територію України ворогом було зруйновано та пошкоджено вже понад тисячу медичних закладів, завдано багатомільярдних збитків лише в сфері охорони здоров'я. Загарбники з особливим цинізмом намагаються нищити цивільну інфраструктуру та залишити наших громадян без належних умов для життя.

Велика частина "шрамів" та людських трагедій після російської окупації зосереджена у населених пунктах Київської області, які прийняли на себе першу хвилю ворожої навали у лютому минулого року. Зараз, майже рік потому, столичний регіон бореться з наслідками звірств російської армії, налагоджуючи звичний побут і ведучи активну відбудову, яка здійснюється як звичайними громадянами, державними органами, так і меценатами.

ФК "Динамо" (Київ) та Фонд братів Суркіс із перших днів війни долучилися до надання допомоги Збройним силам України та цивільним українцям із багатьох напрямків, зокрема - й у соціальному та медичному секторах і відновленні зруйнованої інфраструктури.

Паралельно з відновленням дитячого садка у селі Бишів Фастівського району, який вже гостинно відчинив двері для найменших відвідувачів, ФК "Динамо" Київ і Фонд братів Суркіс втілював ще один масштабний проєкт на Київщині - відбудову Гурівщинської амбулаторії Дмитрівської сільської ради Бучанського району, яка повністю вигоріла внаслідок обстрілів російських загарбників у березні минулого року. Відповідний меморандум про співпрацю був підписаний із Міністерством охорони здоров'я та Київською обласною військовою адміністрацією.

За результатами технічного обстеження споруди було зроблено експертний висновок, що будівля не підлягає реконструкції, натомість потрібне будівництво нового приміщення для продовження первинної медико-санітарної практики та обслуговування пацієнтів. Відновлення амбулаторії у стислі терміни було вкрай важливим, адже жителі сільської місцевості з будь-яким нездужанням звертаються саме до сімейного лікаря, а населення громади, яку обслуговує даний медичний заклад, налічує близько 6 тисяч людей.

Відтак ФК «Динамо» (Київ) та Фонд братів Суркіс взяли на себе зобов'язання щодо відновлення амбулаторії за міжнародними стандартами та оснащення її сучасним обладнанням, щоб жителі села Любимівка, в якому розташований медзаклад, і навколишніх населених пунктів змогли отримувати належне медичне обслуговування в комфортних умовах та без необхідності добиратися до віддалених медичних закладів. 

Капітальне будівництво нової споруди амбулаторії розпочалося в серпні - з демонтажу залишків старої будівлі та закладання монолітного залізобетонного фундаменту. Далі жителі села могли на власні очі спостерігати, як поступово зводяться стіни оновленої амбулаторії та споруджується дах. Одночасно відбувалося накопичення матеріальної бази - закуповувалися необхідне медичне устаткування, комп'ютерна техніка, меблі тощо.

Урочисте відкриття нової амбулаторії відбулося сьогодні, 13 січня. Ця подія стала справжнім святом для громади, на яке зібралися місцеві мешканці, котрі з нетерпінням очікували запуску сучасного медичного закладу. Церемонію відкриття, яку провів відомий телеведучий Тимур Мірошниченко, відвідали почесні гості - один із засновників Фонду братів Суркіс Григорій Суркіс, заступник голови Київської обласної військової адміністрації Віталій Власюк, голова Дмитрівської сільської територіальної громади Тарас Дідич.

Захід пройшов у щирій і дружній атмосфері, під час церемонії звучали слова подяки Збройним силам України, медикам, які безперервно працюють на своєму фронті, та Фонду братів Суркіс, коштом якого відбулося оперативне будівництво амбулаторії та оснащення її сучасним обладнанням.

Виконавчий комітет Дмитрівської сільської ради в особі голови Тараса Дідича підготував спеціальні подяки для засновників Фонду - Ігоря та Григорія Суркісів, керівників благодійної організації Віталія Сівкова та Тетяни Генової, а також для компанії-підрядника будівництва "Проректор" та будівельної бригади - за неоціненний внесок у відновлення однієї з найважливіших ланок життєзабезпечення громади. 

Голова Дмитрівщини згадав і про трагічну сторінку життя громади, яка у лютому-березні минулого року була одним із головних майданчиків бойових дій під Києвом, на Житомирській трасі. Жертвами кривавих дій російської армії стали понад 100 місцевих мешканців, продовжує втрачати своїх уродженців у протистоянні окупантам громада і зараз. Тож усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих і тих, без кого відновлення тилу було б неможливим - героїв-захисників України.

Далі настав час довгоочікуваної події - безпосередньо відкриття нової, принципово кращої Гурівщинської амбулаторії. З допомогою місцевих дітлахів, Григорій Суркіс і Тарас Дідич перерізали символічну стрічку на вході до оновленого медичного закладу. Біля нього з'юрбилися задоволені жителі громади, які бажали подякувати за відновлення амбулаторії та першими оглянути її зсередини.

Гурівщинська амбулаторія стала першим медичним закладом у Київській області, відбудованим із нуля, та слугуватиме взірцем для подібних проєктів, адже зведена й укомплектована з урахуванням вимог часу та адаптована до потреб громади.

У новому приміщенні медзакладу вже з найближчого понеділка розпочнуть роботу два сімейні лікарі, педіатр і стоматолог. Протягом дня амбулаторія в середньому може прийняти 35-40 пацієнтів, для яких передбачені найкомфортніші умови - зручна рецепція для очікування, безпровідний інтернет, денний стаціонар із ТБ-панеллю, лабораторія, маніпуляційний кабінет і кабінет щеплень. Для роботи лікарів також створені чудові умови, що може стати додатковим стимулом для розвитку амбулаторії та залучення висококваліфікованих фахівців. 

Одна з особливостей проєкту - розділення потоків дорослих пацієнтів і дітей для запобігання розповсюдженню інфекцій і вірусів. Дитячий блок має окремий вхід і включає кабінет педіатра, спарений із кабінетом для проведення щеплень. 

Ще один важливий аспект нової будівлі амбулаторії - інклюзивність. Лікувально-профілактичний заклад обладнаний усіма зручностями для прийому людей із інвалідністю та вадами зору.

Детальніше про устаткування амбулаторії розповів керівник Дмитрівського медичного центру Руслан Сурженко:

"Амбулаторія в повному обсязі забезпечена коштовним лабораторним обладнанням - у нас є гематологічний аналізатор для здійснення загального аналізу крові, автоматизований сечовий аналізатор, приладдя для вимірювання гемоглобіну та холестерину. Окрім того, наявні експрес-тести на ВІЛ, гепатити В і С, тропонінові тести та тести на вагітність. 

Стоматологічний кабінет також обладнаний дороговартісним устаткуванням, а в кабінетах лікарів вже встановлена оргтехніка та необхідне офісне приладдя. Опалення амбулаторії забезпечує твердопаливний котел - як альтернативне джерело тепла на теперішній час, а подачу електроенергії для безперервної роботи закладу забезпечують два генератори, які використовуються у разі потреби.

Усе обладнання амбулаторії було придбано за кошти Фонду братів Суркіс, за що ми висловлюємо величезну подяку".  

У свою чергу, засновник Фонду Григорій Суркіс відзначив якісну роботу будівельників і побажав місцевим мешканцям зберігати міцне здоров'я, щоб мати якомога менше приводів, аби звертатися до лікарів:

"На мій погляд, підрядник будівництва, якого ми обрали, чудово впорався з завданням та заслужив за свою роботу відмінну оцінку. Вони продемонстрували, що є будівельники, які можуть у найкоротші терміни побудувати сучасну амбулаторію. Починати новий рік із такого відкриття - дуже приємно, адже ти робиш добрі справи не для себе й своєї родини, а для людей, які постраждали від російської агресії. Ніколи не міг уявити, що в 21-му сторіччі може знайтися людина, яка вирішить піти таким агресивним шляхом відносно країни, яку раніше називали братньою та дружньою. Сьогодні ж ми розділені червоними лініями, які ще довгі десятиріччя чи навіть сторіччя будуть закладені на генетичному рівні у наших нащадків. 


Гурівщинська "Амбулаторія незламності" є першим повністю спроєктованим і відбудованим медичним закладом Київщини та має стати зразком того, яким чином можна за такий короткий проміжок часу завершити будівництво важливого об'єкта". 

Країна-терорист намагалася залякати українців і позбавити їх медичного обслуговування, проте український народ демонструє міць і незламність, відновлюючи зруйноване та створюючи ще кращі умови для свого добробуту. Тоді як ворог отримує лише презирство всього світу та неминучу поразку. 

Не спиняємо роботу - до нашої перемоги! 


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер