Україна – Англія: погляд із Лондона

Україна – Англія: погляд із Лондона

Вплив Лобановського вражає. За 21 рік у збірної України було дев'ять різних наставників. Одним із них був сам Лобановський, ще шестеро грали під його керівництвом або працювали разом із ним. Двоє інших, Віктор Прокопенко та Мирон Маркевич, перебували біля керма національної збірної менше року кожен. Таким чином, левову частку свого існування збірна України провела під керівництвом послідовників Лобановського.

Два м'ячі, які Шевченко головою відправив у ворота Швеції, трохи покращили враження від виступу українців на Євро -2012, але правда полягає в тому, що господарі турніру відверто розчарували. Блохін пішов із посади тренера збірної та очолив київське «Динамо» після нічиєї на «Уемблі» в рамках відбору на ЧС-2014. Ще один вихованець Лобановського Андрій Баль, який зайняв місце Блохіна, здобув лише одне очко в матчах проти Молдови та Чорногорії.

Був момент, коли, здавалося, у пошуках нового підходу українці відкинуть обережність та звернуться за допомогою до Свена-Горана Ериксона (або навіть до Гаррі Реднаппа), проте вони залишилися вірними традиціям, і національну команду очолив фахівець, який також працював із Лобановським. Проте, Михайло Фоменко відрізняється від своїх попередників. Незважаючи на те, що йому 64, він має сучасний погляд на футбол.

У певному роді, невдалі результати на старті відбіркового турніру зменшили психологічний тиск: ніхто не очікував, що Фоменко зможе чогось досягти, й це дало йому можливість провести омолодження складу (розпочате Блохіним – прим. ред.). Андрій Шевченко завершив свою кар'єру після Євро-2012 та зайнявся політикою, а Фоменко наробив багато галасу, позбавивши місця в команді 32-річного плеймейкера Сергія Назаренка, який в останні роки вважався найбільш креативним українським гравцем. У той же час капітан української збірної Анатолій Тимощук залишився, оскільки його досвід, отриманий у період виступів за мюнхенську «Баварію», дуже корисний для гри, яку хоче прищепити своїм підопічним Фоменко. «У сучасному футболі рідко можна побачити будь-які суворі тактичні схеми», сказав тренер. «Протягом гри команда має бути здатною постійно перелаштовуватися».

Ударною силою збірної України є четвірка атакуючих гравців. Потужному й дещо незграбному форварду Марко Девичу 29 років, у той час як Євгену Коноплянці, Роману Зозулі та Андрію Ярмоленку по 23. Зозуля, якого порівнюють із Уейном Руні, дуже наполегливий, добре грає головою, а також володіє чудовою технікою та здатністю добре прикривати м'яча корпусом. Двоє українських вінгерів не лише створюють загрозу воротам суперників, але й дисципліновано відпрацьовують в обороні.

Із 22-х польових гравців дев'ятьом ще не виповнилося 25, а значить їм ще є куди зростати. Чотири роки тому Україна виграла Чемпіонат Європи для юнаків до 19 років, перегравши у фінальному матчі збірну Англії з рахунком 2:0. Є певна іронія в тому, що єдиним учасником того матчу, який у вівторок може вийти на поле у складі англійців, є Кайл Уокер. Денні Уелбек не візьме участі в поєдинку через перебір жовтих карток , а Ендрос Таунсенд, швидше за все, залишиться на лаві запасних. Український півзахисник Денис Гармаш, який також виступав за команду 19-річних, також не зможе допомогти своїм партнерам через травму. (Незважаючи на всі розмови про те, що молодим англійським футболістам не вистачає ігрової практики в їхніх клубах, справді лякає той факт, що з 22-х польових гравців національної команди лише четверо народилися в період з 1984 до 1989 роки).

Фоменко повірив у молодих гравців , і вони віддячили його перемогами. Незважаючи на те, що після поєдинку зі збірною Англії українцям ще доведеться зустрітися з Польщею та Сан-Марино, вони розуміють, що доля першого місця в групі вирішиться цього тижня. «Кажуть, що надія є навіть тоді, коли її немає зовсім», заявив головний тренер української збірної після свого призначення. Матч, який відбудеться у вівторок, покаже, чи зможе надія допомогти досягти необхідного результату.

Переклад з англійської мови на українську © www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер