УПЛ. 4-й тур. «Шахтар» – «Динамо». Прев'ю

УПЛ. 4-й тур. «Шахтар» – «Динамо». Прев'ю

Гра на «Донбас Арені» (вміщує 53,000 глядачів) розпочнеться о 19.00

Вже доволі тривалий час зустрічі «біло-синіх» із «гірниками», на якому б рівні вони не проходили, мають особливий статус. Саме в цих матчах тренери команд звіряють стрілки правильності обраного курсу, гравці не шкодуючи себе віддають усі сили на полі, вболівальники шаленіють, а преса веде свої інформаційні битви.

«Динамо»: маючи свої козирі в рукаві

На початку офіційного сезону, як кажуть, усі кішки сірі. Іншими словами, гра команд у зв'язку з серйозними змінами ще далека від ідеалу, і тренерам доводиться ламати голову над тим, як не помилитися, обираючи найкращих на даний момент виконавців до стартового складу.

Головний тренер динамівців Олег Блохін у кожному з проведених поєдинків серйозно змінював набір перших 11-ти гравців, що було викликано в першу чергу різним рівнем готовності наявних у його розпорядженні футболістів. Деякі з них пройшли збори в Австрії, зіграли з успіхом у передсезонному турнірі й перебувають у чудовій формі, а інші, особливо іноземці, придбані пізніше, поступово набирають звичні ігрові кондиції.

Вгадати, на кого зробить ставку Олег Блохін на один із найважливіших матчів у першому колі поточного чемпіонату, одночасно складно та просто. Складно через широкий вибір футболістів, які є на даний момент у розпорядженні наставника динамівців, і просто, тому що поступово вимальовується базовий контур стартового складу.

За пост No.1 на рівних змагаються досвідчений ветеран Олександр Шовковський та талановитий Максим Коваль. Від вибору в обороні може залежати й набір виконавців у півзахисті та атаці. Із приходом великої кількості легіонерів та травмою Дениса Гармаша, через яку він надовго опинився поза грою, гостро постало питання з лімітом гравців.

Отже, при виборі в оборону Данило Сильви (праворуч), Бенуа Тремулінаса (ліворуч), Євгена Хачеріді та Александара Драговича (обидва в центрі) в півзахисті можливий вихід опорного з акцентом на оборону Мігеля, попереду якого розташувалися би з атакуючими функціями Лукман Аруна та Юнес Беланда. Фланги в такому випадку були б представлені в особі Олега Гусєва та Андрія Ярмоленка.

В атаці місце, зайняте конголезцем Дьємерсі Мбокані, який забиває в кожній зустрічі, виглядає на даний момент безальтернативно.

Дана схема може зазнати змін, якщо Драгович із цілком зрозумілих причин акліматизації залишиться незатребуваним, і тоді дуже ймовірною стає поява на полі з перших хвилин захисника Євгена Селіна та голландського півзахисника Джермейна Ленса на фланзі у вигляді альтернативи Олегу Гусєву.

Напевно, в Олега Блохіна є й інші відпрацьовані на тренуваннях варіанти, які він тримає немов козирі в рукаві.

Зрозуміло одне, від тренерського вміння в майбутньому протистоянні з майстерним суперником буде залежати багато чого, якщо не все.

«Шахтар»: потрібен час, і ще раз час

Мабуть, уперше за останні кілька сезонів «гірники» входять у сезон, самі не знаючи, наскільки довго затягнеться пошук взаєморозуміння між футболістами, які давно грають за «Шахтар», та цілою групою новачків. Те, що з команди цього року пішли такі футболісти, як Вілліан, Фернандіньйо та Мхітарян, які визначали всю гру донеччан, плюс Разван Рац, безслідно минути не могло.

Команді Луческу потрібен час для награвання ігрових поєднань. Залишивши на озброєнні колишню схему 4-5-1 та отримавши у своє розпорядження чергову групу талановитих бразильців, наставник-ветеран «гірників» учергове зайнявся побудовою донецької «Барселони». Наріжним каменем у цій «сізіфовій праці» є бездоганне заучування ігрових схем, які доводяться у грі до автоматизму, але які його підопічні поки досконально не зрозуміли з банальної причини тимчасового дефіциту.

На кого ж може розраховувати Луческу в майбутньому поєдинку з «біло-синіми». За місце у воротах конкуренція між досвідченим П’ятовим та Каніболоцьким зросла, але поки не настільки, щоб у важливій грі перевагу отримав останній.

Оборона з важким Ракицьким та нешвидкісним Кучером у центрі виглядає прохідною, що наочно продемонстрували гравці «Говерли» та «Чорноморця», які не забили у ворота «гірників» лише через недостатню виконавську майстерність. Фланги також викликають питання. Праворуч Срна, який часто йде вперед, не завжди маючи надійну підстраховку. Лівий край узагалі проблемний. Ісмаїлі не виправдовує очікувань, а Шевчук відверто прямолінійний.

В опорній зоні Тейшейра зовсім не відповідає рівню Фернандіньйо. До того ж поки Луческу так і не визначився з другим гравцем на цю позицію. Поки обирає з Хюбшмана, Гречишкіна та Степаненка.

Решта групи атаки повністю складається з бразильців. Коста (праворуч), Фред (у центрі) та Тайсон (ліворуч), маючи безсумнівні таланти, в перших трьох матчах відверто зловживали індивідуальною грою та небажанням брати у відповідальні моменти ініціативу на себе. Єдиний же форвард Адріано більше нервує, ніж грає, періодично брутально при цьому порушуючи правила. Головною ж проблемою «Шахтаря» нинішнього скликання є те, в чому досягло успіху «Динамо», а саме конкуренція, якої в Донецьку з точністю навпаки просто немає. До того ж тисне й ліміт, змушуючи Луческу награвати зовсім юного Соболя та вже згадуваного Гречишкіна, а також періодично надаючи ігровий час Кривцову.

Баланс протистоянь

На превеликий жаль, «біло-сині» за доволі тривалий відрізок часу придбали донецький синдром, який посилився потім ще й комплексом «Донбас Арени».

Загалом у чемпіонатах України команди провели 43 матчі (з урахуванням «золотого»), в яких перевага на боці «Динамо», яке має 18 перемог, 12 нічиїх та 13 поразок за різниці м'ячів 61-47. Але тенденція останніх років, особливо в зустрічах у Донецьку, для шанувальників динамівців маловтішна. «Біло-сині» програли на полі «гірників» п'ять разів поспіль...

Востаннє зі столиці Донбасу наші хлопці їхали зі щитом у... листопаді 2005 року, завдяки єдиному голу, який забив на 74-й хвилині Сергій Ребров.

Останній матч між суперниками в Донецьку

Епіцентр-Чемпіонат України. 8-й тур

02.09.2012 р. Донецьк, стадіон «Донбас Арена», 53 423 глядачі

«Шахтар» – «Динамо» – 3:1 (1:1)

«Шахтар»:
П’ятов, Срна (к), Ракицький, Кучер (Кривцов, 70), Рац, Степаненко, Фернандіньйо, Мхітарян, Вілліан (Коста, 78), Ілсіньйо (Тейшейра, 61), Адріано.

«Динамо»: Коваль, Сильва, Бетао, Хачеріді, Тайво, Мігель, Гармаш, Гусєв (к) (Мілевський, 81), Кранчар (Раффаель, 70), Ярмоленко, Ідейє.

Голи: Кучер (20, 62), Адріано (81) – Ярмоленко (45, гольовий пас Гармаш).

Попереджені: Мхітарян (53), Фернандіньйо (72), Рац (83) – Ідейє (36), Ярмоленко (46), Сильва (76), Мігель (86), Бетао (90+4).

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер