«Вічний» рекорд Бишовця в матчі проти динамівських легенд

«Вічний» рекорд Бишовця в матчі проти динамівських легенд

Суперником динамівців 3 серпня 1966 року був одеський «Чорноморець», який кияни приймали на Республіканському стадіоні. До цієї гри підопічні Віктора Маслова підходили, утримуючи переможну серію в чотирьох матчах. А якщо говорити в цілому про сезон-1966, то динамівці швидко захопили лідерство в чемпіонаті, зберігаючи своє домінування протягом усього турнірного шляху. Друге в історії Києва чемпіонство СРСР було оформлено достроково - за шість турів до фінішу, а підсумковий відрив від ростовського СКА, який фінішував другим, склав 9 очок (при тому, що за перемогу тоді нараховувалися два пункти).

Особливого ​​забарвлення протистоянню з «Чорноморцем» того часу надавало те, що одеську команду очолював знаменитий півзахисник київського «Динамо» Юрій Войнов, а під його керівництвом грали дві динамівські легенди - Валерій Лобановський і Олег Базилевич.

Однак зірковому дуету нападників відзначитися у воротах колишнього клубу цього дня не вдалося. Своє ім'я на табло тричі записав молодий форвард «Динамо» Анатолій Бишовець.

І хоча перший момент у матчі стався біля володінь господарів - на стартовій хвилині гравець «Чорноморця» Звенигородський втік від свого опікуна Щеголькова та створив небезпечну ситуацію біля воріт «Динамо» - наша команда швидко заволоділа ігровою ініціативою та не віддавала її до кінця гри.

Однак у першому таймі «моряки» діяли надійно, великими силами окопавшись у власному штрафному. Тому загрожувати воротам одеситів вдавалося в основному після стандартних положень. Так, кілька разів штрафні виконував Андрій Біба - найкращий футболіст СРСР за підсумками 1966 року, але за рахунок масованої оборони у гостей виходило відбиватися. І рахунок до перерви не було відкрито.

На початку другого тайму свій прохід повторив Звенигородський - і міг забивати у ворота Рудакова, який вийшов на перехоплення, але пробив повз ворота. Надалі стало ясно, що Віктор Маслов у перерві перебудував тактику своєї команди, до атаки стали частіше підключатися Левченко, Щегольков і навіть стопери "Динамо". У киян почало виходити розтягувати оборону одеситів і запускати м'яч у вільні зони, куди забігали Хмельницький і Бишовець.

На 65-й хвилині рахунок нарешті було відкрито: після розіграшу штрафного Соснихін пройшов до лицьової лінії та зробив навіс у воротарський майданчик, де м'яча очікував Бишовець, який зіграв головою - 1:0.

Другий гол був забитий після виходу на заміну Поркуяна, який тільки вночі прилетів із Лондона в статусі бронзового призера чемпіонату світу та найкращого бомбардира збірної СРСР. Тільки-но вийшовши на поле і отримавши м'яч, Валерій пройшов по флангу та віддав пас на ліву штангу, де вже чекав передачі Бишовець. Знову стрибок і удар головою у виконанні Анатолія - ​​2:0!

На два пропущених м'ячі «Чорноморець» відповів серією контратак. Спочатку Соснихіну довелося самовідданим підкатом у ноги Базилевичу рятувати команду від гострого випаду суперників. А потім Медвідь, перехопивши передачу Лобановського, відправив у прорив Бишовця. Динамівський форвард увірвався до штрафної гостей і відзначився ще одним голом, оформивши хет-трик!

На останніх хвилинах Анатолій міг забивати ще, але при цьому був момент і у «Чорноморця» - «гармата» від одесита Мірошина влучила у штангу. Підсумкові 3:0 - до скарбнички майбутніх чемпіонів.

А Анатолій Бишовець на довгі роки вніс свій хет-трик у матчі з одеситами до літопису київського «Динамо». Нападник, якому на той момент було 20 років і 102 дні, став наймолодшим динамівцем, котрий тричі вражав ворота суперників у офіційному поєдинку. Рекорд Бишовця лише в 2017 році перевершив Віктор Циганков, оформивши хет-трик у ворота «Карпат» у віці 19 років і 256 днів.

Наостанок варто відзначити, що до кінця чемпіонату Бишовець провів 19 голів. Але для звання найкращого бомбардира союзної першості такої результативності в 1966-му виявилося недостатньо: на один м'яч більше забив представник «Динамо» (Тбілісі) Ілля Датунашвілі.

Чемпіонат СРСР-1966. 26-й тур

«Динамо» (Київ) - «Чорноморець» (Одеса) 3:0 (0:0)

03.08.1966. Київ, Республіканський стадіон. 50 000 глядачів

«Динамо»: Рудаков, Щегольков, Соснихін, В. Левченко, Круликовський, Турянчик, Бишовець, Мунтян (Поркуян, 73), Медвідь, Біба (к), Хмельницький.

«Чорноморець»: Ярчук, Цунін, Архипенко, Заболотний (к), Солодкий, Найда (Мірошин, 69), Дерябін, Базилевич, Москаленко, Лобановський, Звенигородський.

Голи: Бишовець (65, 74, 77).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер