Віктор НАСТАШЕВСЬКИЙ: «У динамівських молодих футболістів великий потенціал»

Віктор НАСТАШЕВСЬКИЙ: «У динамівських молодих футболістів великий потенціал»

- Юнацькі турніри, такі як Меморіал Гранаткіна, важливі не тільки для футболістів і тренерів, але і для тренерів-селекціонерів. Яка Ваша задача та як часто Ви відвідуєте такі змагання?

- На Меморіал Гранаткіна я приїжджаю вже два роки поспіль. А моя місія полягає в тому, щоб
розгледіти юнака, що подає надії, і рекомендувати його «Динамо». А далі вже керівництво вирішує, брати його чи ні.

- У першу чергу Ви переглядаєте ігри України?

- Ні, я спостерігаю і за іншими поєдинками. З гравцями нашої збірної я добре знайомий. Переглядав команду 1995 року народження на турнірі в Мінську. Тих, хто є найперспективнішими, буду рекомендувати в «Динамо».

- На Меморіалі Гранаткіна-2013 українська збірна має намір завоювати перше місце. Наскільки ця мета відповідає потенціалу команди?

- Мені відомо, що до Санкт-Петербурга не приїхало кілька основних виконавців. Тим не менш, наша команда має всі шанси, щоб завоювати перше місце в групі. А от далі, гадаю, буде складніше. Переконливо виглядає збірна Італії, добре виступає Росія. Хоча, якщо наші хлопці додадуть, може статися все що завгодно. До того ж це юнаки.

- Наскільки в такому віці важливий універсалізм? Наприклад, у матчі з Чехією Євген Чумак зіграв у центрі захисту, у другому таймі з Литвою він діяв у центральній зоні, а в клубі його часто використовують на правому і лівому фланзі у півзахисті...

- Гадаю, у цих поєдинках наставник збірної України використовував гравців не на їхніх «рідних» позиціях
через безвихідь. Це стосується як Чумака, так і Павла Полегенька в матчі з тією ж Чехією. Деякі футболісти не приїхали, хтось, можливо, отримав травми...

- Що скажете про динамівських хлопців, які виступають за збірну України?

- Всі вони мають хороший потенціал і їм під силу заграти на високому рівні. Хотів би відзначити Романа Яремчука. У хлопця прекрасні дані, але розкритися він поки не може. Чому? Це питання варто поставити тренеру.

- Також існує думка, що
молодому футболісту заважають розкрити талант на повну агенти...

- З одного боку вони, агенти, корисні, але в такому віці, вважаю, це необгрунтовано.
Згоден, що вони іноді заважають розкритися футболісту. Завищені суми деколи впливають на психіку молодого гравця. Це моя точка зору.
- Наскільки важливі для професійного зростання виконавця турніри 19-річних і чемпіонат молодіжних команд, куди хлопці потрапляють, закінчивши Академію?

- Дуже правильно, що в Україні повернулися до ідеї чемпіонату U-19. Футболістам, які після закінчення навчання відразу не потрапили
до  «дубля», а таких хлопців дуже і дуже багато, дається ще один шанс і час проявити себе. І Чумак, і Тищенко, який, на жаль, не приїхав до Санкт-Петербурга, є тому підтвердженням.

- Наскільки складно дістати рекомендованого Вами гравця? Адже не секрет, що клуби прагнуть придбати молодого футболіста якомога раніше і в майбутньому, якщо він іноземець, можливо навіть натуралізувати...

- Це цілий процес. Ми їдемо, дивимося і висловлюємо свою думку. Потім ще хлопець приїжджає на перегляд, за ним спостерігає тренер. А вже потім у цей процес включаються інші інститути. Селекція до цього вже не має ніякого відношення.

- Найчастіше Ви просто переглядаєте різних хлопців або ж, за необхідності, шукайте футболіста на конкретну позицію?

- Буває, що скажуть поїхати, наприклад, до Словенії або Білорусії і поспостерігати за конкретними хлопцями. Я приїжджаю, дивлюся, повертаюся і готую звіт про побачене. У цьому і полягає моя робота.

- Чи існує конкуренція між селекціонерами?

- Нічого такого немає. На турнірі присутньо багато селекціонерів із різних кінців світу. Ми всі вітаємося, спілкуємося і обмінюємося думками. Йде нормальний робочий процес.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер