Віталій КУЛИБА: «Гравці стали набагато менше бігати без м'яча»

Віталій КУЛИБА: «Гравці стали набагато менше бігати без м'яча»

- У тренувальному процесі «Динамо» стало набагато менше бігу в чистому вигляді, при цьому дані показують, що гравці пробігають за тренування в середньому майже по десять кілометрів – як під час ігор. Чи легко футболісти адаптувалися до нової моделі тренувань, і як вони тепер переносять навантаження?

- Ці зміни не можна назвати революційно новими, так як багато клубів практикують подібну методику підготовки. Футболістам дійсно так легше переносити великі навантаження: коли вони працюють із м'ячем, вони не помічають, що пробігають таку велику відстань. Головне – щоб інтенсивність для кожного гравця була на достатньому рівні, тобто він виконував певне навантаження, яке потрібне йому для розвитку різних якостей, у даному випадку витривалості.

Біг без м'яча зазвичай використовують для того, щоб легше контролювати навантаження, дане гравцеві. Їх розбивають на групи, в яких вони виконують певну роботу. У цьому випадку легко контролювати, скільки вони пробігають, а за показниками пульсу, яке навантаження отримує кожен гравець. А ось в ігрових серіях регулювати навантаження вже важче.

- Тим не менше, всі гравці тренуються з датчиками... Які дані фіксують ці датчики?

- Перед початком тренувального заняття кожен футболіст нашої команди одягає пульсометр і GPS-датчик, які фіксують відстань, швидкість і всі переміщення по полю.

- У відповідності з цими даними кожному гравцю дається індивідуальний рівень навантажень? Або ж це неможливо передбачити, коли гравці займаються разом?

- Після тренування на основі отриманої інформації ми аналізуємо, яке навантаження отримав футболіст, в якій пульсовій зоні він працював, скільки часу він перебував у високоінтенсивній та низькоінтенсивній зонах, і, залежно від цього, коригуємо навантаження.

- Яким видам навантажень має бути приділено більше уваги на першому зборі? У якому співвідношенні розподіляються різні види вправ?

- На першому зборі ми більше працюємо над фізичними якостями – витривалістю, спеціальною і загальною, силовою підготовкою, а також над розвитком м'язів-стабілізаторів.

- Давай детальніше зупинимося на останньому виді, адже з першими двома все більш-менш зрозуміло...

- М'язи людини умовно можна розділити на двигуни і стабілізатори. М'язи-стабілізатори більше відповідають за рівновагу, утримання необхідного положення тіла. Розвиток цих м'язів спрямований на профілактику травматизму. В основному ці м'язи задіяні при ізометричному напруженні, тобто коли тіло фіксується в статичному положенні, наприклад, коли людина намагається зберегти рівновагу.

Це дуже важливо для футболістів, тому що коли у спортсмена добре розвинені м'язи-стабілізатори, тоді він може краще контролювати своє тіло, і, завдяки цьому, знижується ризик отримати травму.

- Які нововведення, методики привніс у фізичну підготовку команди Рауль Ріанчо? Що змінилося з його приходом?

- Рауль бере участь не тільки у фізичній підготовці, але й тактичній. У тренувальному процесі додалося багато нових, цікавих вправ, зокрема тренувань на розвиток сили та м'язів-стабілізаторів, гравці стали набагато менше бігати без м'яча.

- Віталій, ти часто працюєш із гравцями індивідуально, виконуєш ті ж вправи, що й вони, і під час групових занять. Отже, ти отримуєш навантаження на рівних із футболістами?

- Не зовсім так. Я виконую ті ж вправи, що і футболісти, але я ж можу для себе регулювати обсяг і інтенсивність вправ, а футболіст повинен виконати всю задану роботу. Найчастіше, при виконанні високоінтенсивної роботи я лише ставлю темп і контролюю правильність виконання вправ.

- В команді з недавніх пір використовується система оцінювання самими гравцями навантажень під час тренувань. Хто аналізує ці оцінки – тренер із фізпідготовки, наукова група або головний тренер?

- Це більше для тренерського штабу. Тренери зі свого боку дивляться, яке навантаження отримують гравці, а гравці вже зі своєї сторони оцінюють те навантаження, яке вони отримали. Тренерський штаб у комплексі аналізує цю інформацію і на її основі в подальшому вже регулює тренувальний процес. Це допомагає спланувати подальшу тренувальну роботу, уникнути перетренованості гравців. При цьому повинна бути якась прогресія в навантаженні, щоб футболісти постійно розвивалися.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото А.Лукацького

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер