13 травня буде встановлено пам’ятник Валерію Лобановському

13 травня буде встановлено пам’ятник Валерію Лобановському

Життя швидкоплинне. Час може знищити цінності та стереотипи. Шановані предками, забуваються нащадками.

Тільки не Валерій Лобановський. Зроблене ним може бути переосмисленим. Викресленим з пам'яті людської - ніколи. Тому образ тренера - увіковічений. Скульптором Володимиром Філатовим.

- Володимире, коли надійшло замовлення на виготовлення пам'ятника Метру?
- Вранці 14 травня 2002 року.

- Як усе відбувалося?
- До трагічного дня я розробляв ескізи алеї зірок київського "Динамо". Ідею висунув Ігор Суркіс. Її реалізацію довелося відкласти до кращих часів.

- Тобто з "Динамо" ви уже співпрацювали?
- Як бачите. І роботу над зведенням монумента Лобановському почали з формування фігури, зрозуміли, що треба робити повний портрет, не напівфігуру чи бюст, а зовнішність мала відобразити найхарактерніший період творчості тренера. Скажу відверто, вибір останнього був непростим. Зокрема, Григорій Суркіс бажав бачити постамент Лобановського останнього періоду - дещо розповнілий. Але ми зупинилися на зображенні більш молодого Лобановського, 80-х. При цьому пам'ятник мав бути адаптований до руху, намагались зберегти звичні для Валерія Васильовича жести та вираз обличчя (благо, Аделаїда Панкратіївна, дружина, думка якої першочергова, забезпечила достатній фотоматеріал). І, врешті-решт, годинник. Швейцарської фірми, на якому спробуємо відчеканити стрілку, застиглу на 20.35 - час, коли серце Метра перестало битися.

- Свою згоду на цю роботу дали миттєво?
- Так, річ у тому, що я займався спортом, закінчив Інфіз і Лобановський для мене - взірець класного гравця та мислячого тренера. Спорт і мистецтво мають багато спільного, усюди треба досягати результату. Спорт, його драматичні колізії - це моя тема. На виготовлення пам'ятника Лобановського я пішов з відкритим серцем.

- Невже про гроші не думали?
- Ну навіщо ви так?

- Оприлюдните кошторис пам'ятника?
- Сплата проводиться поетапно, це викликано нашим бажанням по ходу роботи удосконалити певні речі, але, гадаю, 100000 доларів вистачить. Це не найбільша у цьому бізнесі сума.

- Ваш початковий ескіз отримає сатисфакцію?
- Ні, важко було затвердити співмасштабність. Шість наших проектів були відхилені.

- Ким?
- Ігорем Суркісом.

- Тобто лише йому не сподобалось?
- Не тільки. Раді "Динамо" - також. Адже від обраного місця залежить масштаб роботи. Ми довго визначали висоту скульптури.

- І яка ж вона?
- Три з половиною метри. Разом з футбольним м'ячем - до чотирьох.

- Коли останній проект був прийнятий?
- Остаточно - напередодні Нового року. Але з місцем і простором питання відпали раніше.

- Що ви маєте на увазі?
- І місце, і простір мають нести теплу ауру, форму. Це не бюст Леніна з його камерністю.

- Які етапи вашої роботи?
- Створення ескізної моделі та перехід до співмасштабності, коли ти бачиш героя в монументальному плані.

- Графіку дотримуєтесь?
- Нині - впритул. Раніше його випереджали.

- Епістолярний жанр витриманий?
- На великому м'ячі, де розташується пам'ятник, буде автограф Лобановського і слова з пісні Юрія Рибчинського "Рыжий подсолнух". Хоча за згодою поета ми не звертались, нічого проти, сподіваюсь, він не матиме.

- Який штат робітників залучили?
- У творчому процесі беруть участь 9 чоловік. Разом з портретистом Олегом Черно-Івановим та архітектором Василем Клименком споруджуємо образ, подих якого, сподіваюсь, відчує кожен, хто завітає на Грушевського, 3, починаючи з 13 травня.

Роман Шахрай, газета "Український футбол"

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер