Пригадаємо цікаві моменти нашої великої перемоги в Суперкубку 1975 року!

Пригадаємо цікаві моменти нашої великої перемоги в Суперкубку 1975 року!

А чи знаєте ви, що ідея появи на світ цього турніру народилася в Голландії. Ініціатором виступив репортер голландської газети De Telegraaf Антон Віткамп, який пізніше став редактором спортивного відділу цього видання. За його же зізнанням, він вигадав це змагання для того, щоб ще більше прославити Йохана Кройффа та його «Аякс»: «Це був наш час, адже всі були в захваті від тотального футболу».

Число заявок від організацій та громадян, які бажали побачити 6 жовтня 1975-го року матч-відповідь «Динамо» та «Баварії», перевищило 650 тисяч!

Німецька делегація за день до матчу прибула чартерним рейсом із журналістами з Мюнхена до столиці України та зупинилася в готелі «Київ».

Напередодні матчу суддівська бригада з Туреччини на чолі з Доганом Бабачаном побувала на динамівській базі в Кончі-Заспі, де отримала в подарунок динамівські футболки, які арбітри одягнули для утеплення у прохолодний київський жовтневий вечір ігрового дня.

Подивитися наживо гру в Києві на трибуни Республіканського стадіону прийшло 100,000 глядачів, серед яких лише близько півсотні прибули з Німеччини підтримати «Баварію».

Перший гол, забитий Олегом Блохіним на 40-й хвилині після блискавичної атаки лівим флангом, німецька преса назвала ударом молота по-київськи!

Як тільки баварці та «біло-сині» вийшли на другий тайм, футболісти гостей, серед яких були й чемпіони світу 1974 року у складі збірної Німеччини, побачивши, як виходить на поле Олег Блохін, дружно, як один, зааплодували!

Один із них, Шварценбек, на 53-й хвилині під час виконання штрафного Олегом Блохіним ухилився від м'яча, й той, знайшовши вільний простір, влетів у ворота ще одного чемпіона світу – Зеппа Маєра – 2:0!

Ігрову перевагу динамівців підтвердили після завершення зустрічі й цифри: 22 удари по воротах суперника нашої команди проти 12 у гостей, кутові 6-2 на нашу користь.

Потім було нагородження, а в роздягальні чашу величезного кубка наповнили ящиком шампанського, й самі гравці зробили з нього по одному-два ковтки.

Після завершення поєдинку президент УЄФА, італієць Артеміо Франкі, на весь футбольний світ оголосив київське «Динамо» найсильнішою командою Європи!

Перемогу наші футболісти відзначали в ресторані «Динамо», а серед запрошених гостей були відомий актор театру та кіно Олег Борисов, який товаришував із Валерієм Лобановським та Олегом Базилевичем, та композитор Ігор Шамо, автор пісні «Києве мій».

Із 14 футболістів київського «Динамо», які брали участь у здобутті Суперкубка: Євген Рудаков, Валерій Зуєв, Олександр Дамін, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Володимир Трошкін, Анатолій Коньков, Володимир Мунтян, Віктор Колотов, Леонід Буряк, Володимир Веремеєв, Петро Слободян, Володимир Онищенко, Олег Блохін – десятеро згодом працювали професійними тренерами, причому на цьому терені лише одному з них вдалося привести наш клуб до звання чемпіонів країни.Таким фахівцем став Михайло Фоменко, який виграв разом зі своїми підопічними першість України в сезоні 1993/94.

Перемога київського «Динамо» в Суперкубку УЄФА 1975 року досі є єдиним подібним тріумфом українських клубів у Європі.

* фото золотих моментів перемоги із медіа бібліотеки Олексія Новіка

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер