Юрій Сьомін: «У нас немає такого великого досвіду, як у «Порту»

Юрій Сьомін: «У нас немає такого великого досвіду, як у «Порту»

“Динамо” – “Порту”. Післяматчева прес-конференція

- Юрію Павловичу, вдруге у цій Лізі чемпіонів "Динамо" пропускає м'ячі на останніх хвилинах, унаслідок чого втрачаються очки. З чим це пов'язано?

- В першу чергу, з нереалізацією тих моментів, які створювалися біля воріт суперників. Ви пам'ятаєте, проти "Арсеналу" був вихід два проти одного, сьогодні було влучання в стійку і ще один момент, після чого ми відразу отримуємо контратаку. Інший момент – накопичилася втома, коли концентрація уваги трохи втрачається. В епізоді з другим забитим м'ячем ми дозволили форварду метрів 50 протягнути м'яча і отримали гол.

- Голева атака проходила по тому флангу, де знаходяться тренерські лавки. Чи не намагалися Ви підказати захисникам порушувати правила, щоб зупинити суперника?

- Якби ще вони чули... Те, що ми підказуємо, вони рідко чують. Але тут ще й позначається величезний досвід "Порту". У нас же його немає.

- Заміна Гіоане була вимушеною? Здалося, що в другому таймі в «Динамо» зникло взаєморозуміння саме в центрі поля…

- Тіберіу був замінений через ушкодження, і не міг продовжувати гру. Ми просили його зіграти ще 10-15 хвилин, але він не міг. У його зоні мав грати Алієв, а Мілевський мав сісти трохи назад. Щось вдалося втілити, щось – ні. Було створено кілька моментів, в яких ми повинні були забивати. В принципі, я задоволений грою. Всі ви бачили, що самовіддача була стовідсоткова, але бувають такі матчі, коли не вдається виграти, хоча гравці роблять все можливе для цього.

- Склалося враження, що втрата концентрації відбулася ще в середині тайму…

- Це пов'язано з тим, що "Порту" підсилило свою атакувальну лінію, збільшився тиск. А коли є тиск, природно, трапляються і помилки. Їх було не дуже багато, але успіх відвернувся від нас.

- Після фінального свистка Ви підійшли до Несмачного. Сварили його або, навпаки, прагнули підбадьорити?

- Який сенс говорити про те, хто в чому винен? Винні не окремі гравці, а всі, хто готувався до матчу – і тренери, і гравці. З іншого боку, в чому провина? Футболісти показали хорошу гру, глядачі отримали величезне задоволення від напруженого поєдинку. А Несмачного я просто підбадьорив.

- Кого можна виокремити в "Динамо" з позитивної точки зору?

- Можна виділити всіх, тому що хлопці грали з повною самовіддачею. Індивідуально мені складно кого-небудь виокремити. Вони грали рівно, намагалися, всі були заряджені на перемогу. А причина поразки – це, напевно, те, що не вдалося реалізувати кілька стовідсоткових моментів наприкінці зустрічі.

 

* * *


Жезуальду Феррейра, головний тренер "Порту":

- Це була дуже хороша гра. Всі мої гравці грали блискуче. Ми мали обов'язково перемагати. В нас і в "Динамо" були абсолютно різні завдання на гру. Кияни грали вдома, розпоряджаючись і полем, і часом. Вони грали не для того, щоб виграти, а для того, щоб досягти зручного для себе результату. Ми же вийшли на поле з однією метою – виграти. Нікого зі своєї команди не виокремлюватиму – всі виконали мою установку на гру. І навіть гол, забитий у наші ворота, я списую на невезіння. Багато в чому він був випадковим: один удар – один гол. У перерві я вніс корективи, гравці повністю виконали мій план. У другому таймі ми домінували на полі, нав'язали свою гру і, як наслідок, досягли позитивного результату. Хотів би подякувати всім своїм гравцям. Кожен з них бився так, ніби це був останній матч у його житті.

- Вчора на передматчевій прес-конференції Ви виглядали оптимістично і обіцяли, що "Порту" досягне перемоги. Ваша заява стосувалася тільки сьогоднішнього матчу або також і подальших?


- Ті критики, які списали "Порту" з рахунків як у чемпіонаті Португалії, так і в Лізі чемпіонів, сьогодні отримали відповідь на свій песимізм. "Порту" ніколи не здається. Я не заглядаю наперед, говорю тільки про сьогоднішній день, але можу сказати, що ми також гратимемо на перемогу і в подальших матчах.

- Забивши гол, Лучо на радощах зняв футболку. Чи сварили Ви його за цей вчинок, адже тепер він пропустить поєдинок із "Фенербахче"?

- Лучо є дуже розумним гравцем. Його вчинок відображає настрій всієї команди. Просто всі стрималися, а він не зміг. Саме тому я його не звинувачую. Звичайно, в Туреччині нам буде нелегко без Лучо, але ми знайдемо йому гідну заміну.

Також хотів би сказати кілька слів про "Динамо". Це дуже молода і перспективна команда. Їй не вистачає досвіду, але помітне велике бажання і потенціал. Я вважаю, що на "Драгау" їм пощастило, але це в жодному випадку не зменшує заслуг "Динамо".

- У "Порту" ніколи не було репутації пресингуючої команди. Чим викликана сьогоднішня активність ваших хлопців?

- Я гадаю, що таке враження склалося у Вас після першої гри. "Порту" завжди був агресивною командою, просто для цього потрібна відповідна форма і настрій. У цій грі ми повернулися до традиційної манери ведення гри. Крім того, в кожного гравця був саме той настрій, який був потрібний, щоб перекрити киянам кисень. Ми нав'язали свою гру, що вдалося зробити перш за все завдяки успішній грі в обороні. Сьогодні "Порту" був схожий на себе в найкращі роки. Тому, вважаю, результат абсолютно по грі.

- Сьогоднішній результат виник унаслідок змін у підготовці або це заслуга гравців, які вдало вийшли на заміну?

- Я не вважаю, що саме заміни були вирішальним чинником. Ми готували до цієї гри кожного гравця без виключення. Так, заміни були вдалими, але це не говорить про те, що замінені футболісти себе не виправдали. Як мінімум дві з трьох замін були проведені через травми. Я працюю з усією командою і з кожним гравцем окремо. Це моя тактика і мій принцип. Тому я не можу говорити, що хтось зіграв краще, а хтось – гірше.

- Як Ви оцінюєте свої шанси на вихід з групи? Чи вважаєте Ви, що вони кращі, ніж у "Динамо"?

- Зізнаюся чесно, мене здивував результат у Лондоні. Не очікував, що "Фенербахче" в гостях зможе досягти прийнятного результату. Хочу сказати, що турків рано зписувати з рахунків, і на вихід з групи зараз претендують всі чотири команди в нашій групі. Як показує досвід виступів в Лізі чемпіонів, друге коло групового турніру завжди приносить багато несподіваних результатів.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер