«Фіксуємо позитивну динаміку відновлення економіки», - звернення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

«Фіксуємо позитивну динаміку відновлення економіки», - звернення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Президент України у відеозверненні сказав, що російські окупанти почали вирішальну битву за Донбас. Кинули туди всі свої сили. Продовжують обстрілювати українські міста.

Наші Збройні Сили тримають оборону. Тримають на всіх напрямках, у тому числі в місті-герої Маріуполі. Ми віримо в нашу перемогу та віримо в Збройні Сили України. Першочерговим завданням Уряду залишається забезпечення наших захисників. Щотижня ми виділяємо на це мільярди гривень.

Сьогодні приймемо рішення про виділення Міністерству внутрішніх справ майже 17 млрд грн. Це кошти для прикордонників, нацгвардійців, поліцейських, які є частиною наших сил оборони та по всьому фронту знищують російських окупантів.

Для Міністерства оборони додатково виділяємо майже 16 млрд грн. Основні кошти на виплати зарплат військовим, на ремонт і модернізацію техніки, на виплати родинам загиблих героїв.

Поки наші воїни хоробро боронять східні та південні рубежі, країна повертається до роботи. Українці повертаються додому. Вже понад мільйон наших громадян повернулися на Батьківщину від початку повномасштабного вторгнення російської федерації.

Уряд продовжує велику програму поступового відновлення деокупованих міст. На сьогоднішньому засіданні приймемо одразу три документи в цьому напрямку. Ці рішення мають забезпечити черговість обстеження пошкоджених будівель, порядок виконання робіт, порядок прийняття рішення про частковий або повний демонтаж, виконання етапів робіт із демонтажу об’єктів. Також ми спрощуємо експертизи проектів будівництва та розроблення проектів капітального ремонту. Все це потрібно для того, аби у нас була стовідсоткова готовність швидко відбудувати наші міста.

Прийняті сьогодні документи є частиною комплексного плану, який передбачає відбудову всього зруйнованого, модернізацію державних структур і максимальне прискорення розвитку України.

Кожного тижня приймаємо рішення для соціальної підтримки українців. Незважаючи на всі складності, продовжуємо фінансувати всі соціальні видатки: пенсії, допомоги, субсидії. Вже профінансували виплату пенсій на 37 млрд грн, або понад 75% всіх квітневих платежів.

Затвердимо сьогодні порядок призначення субсидій та алгоритм їх розрахунку і виплат для тих наших населених пунктів, які зараз перебувають у тимчасовій окупації.

Майже 1,5 млн людей офіційно зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи. Ми почали виплати для них із 8 квітня. По 2 тис. грн на кожного дорослого та по 3 тис. грн на дитину або особу з інвалідністю. Наразі вже 250 тисяч людей отримали свої кошти. Поступово будемо перераховувати гроші всім нашим вимушеним переселенцям.

Забезпечення нашої армії, відбудова зруйнованих міст, соціальні виплати просто неможливі без працюючої економіки. Порівняно з березнем, ми дійсно фіксуємо певною мірою позитивну динаміку відновлення. Податкові, кредитні та регуляторні зміни, які ми запустили, допомагають бізнесу триматися та відновлювати роботу. За останній тиждень подано більше 2,5 тисячі заявок від різних підприємств на отримання кредитів під 0% у рамках програми «5-7-9».

Для проведення посівної залучено під 0% кредитів на суму майже 8,3 млрд грн. Держава вже допомогла близько 3 тисячам аграрних підприємств провести посівну. Станом на 18 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур на контрольованій території складають 14,2 млн гектарів. Це на 2,7 млн гектарів менше, ніж минулого року. Тобто фактично ми засіємо цього року понад 80% минулорічних площ ярими культурами.

Як я вже підкреслював, податкові та регуляторні пільги для бізнесу стали основою економічної політики воєнного часу. Сьогодні ми робимо ще один крок у цьому напрямку. Правовий режим Дія City, який запрацював цього року, ми розширюємо на такі види технологічної діяльності, як розробка й техпідтримка продуктів карткових платіжних систем; виробництво електронних компонентів і плат, комп'ютерів і устаткування; робота хмарних дата центрів тощо. Цим рішенням ми даємо гарний додатковий стимул для розвитку сфери високих технологій в Україні.

І наостанок. Учора відбулась історична подія. Україна передала відповіді на опитувальник для отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Тиждень тому ми його отримали. І в рекордний термін наша команда його заповнила. Це була злагоджена і дійсно професійна робота Уряду, Офісу Президента, народних депутатів та громадських експертів. Дуже дякую всім за цю роботу. Ми стали ще на один крок ближче до ЄС. Розраховуємо, що європейське рішення у відповідь буде таким же швидким.

Сьогодні ж подаємо законопроект, яким пропонується забезпечити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам щодо безпечності нехарчової продукції ЄС. Наша основна мета – європейське майбутнє, європейські стандарти у всьому. Після війни плануємо будувати нову українську економіку, яка буде частиною великої європейської. Ми вже приєдналися до європейської енергомережі, говоримо про єдиний платіжний простір та безкоштовний роумінг. Україна переможе і буде заможним, вільним членом Європейського Союзу.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер