Чемпіонський акорд «Динамо» 2001 року. Останнє «золото» Лобановського (ВІДЕО)

Чемпіонський акорд «Динамо» 2001 року. Останнє «золото» Лобановського (ВІДЕО)

Для початку слід згадати турнірну ситуацію. Більшу частину всієї турнірної дистанції лідирував «Шахтар», але відстань між першою і другою командами була мінімальною. Під кінець сезону лідер змінювався кожні два тури. Обидва суперники пропорційно набирали і втрачали очки, тому інтрига зберігалася до останніх матчів. Ключовим став 25-й тур, коли «гірники» на своєму полі не змогли нічого вдіяти зі столичним ЦСКА. Київська команда в тому сезоні фінішувала на 6-му рядку і пробилася навіть до фіналу Кубка, де поступилася все тому ж «Шахтарю». Сповна відплатити кривдникам «армійці» зуміли за два тижні після фіналу, зігравши в Донецьку 0:0 в передостанньому турі.

Втрата очок головним конкурентом дозволила «Динамо» на один пункт обійти суперника й увірватися на перше місце. Тож, щоб здобути «золото», киянам потрібно було на своєму полі обіграти «Дніпро». «Шахтар», у свою чергу, грав у Донецьку з «Металургом» і також зобов'язаний був вигравати і сподіватися на осічку «біло-синіх».

Поєдинок із «Дніпром» вийшов дуже важким, але видовищним. Кияни багато атакували, але атакам бракувало завершального удару. Перший тайм завершився без голів. А ось уже в дебюті другої 45-хвилинки рахунок було відкрито. Спєвак обіграв Ващука і з лінії штрафного пробив у кут. Шовковський хоч і дотягнувся до м'яча, але зупинити або змінити траєкторію не зумів. У паралельному матчі в Донецьку «Шахтар» на той момент уже практично гарантував собі перемогу і вся увага була прикута до стадіону в Києві.

Після пропущеного м'яча динамівці, в буквальному сенсі, влаштували штурм воріт Медина. Але або блискуче грав воротар, або на допомогу гостям приходив каркас воріт, або просто ударам бракувало точності.

Переломний момент стався на 84-й хвилині. Чергова масована атака «Динамо» призвела до того, що м'яч відскочив до Несмачного. Андрій, опинившись зліва у штрафній, практично від лицьової лінії, з гострого кута завдав сильного удару в ближній кут. М'яч, випущений із величезною силою, пролетів прямо над головою захисника і влетів у ворота.

Динамівці одразу схопили м'яча і побігли до центру поля, адже потрібно було забивати ще. І в наступній атаці Мелащенко вивів «Динамо» вперед! Швидка атака правим флангом, Пеєв від лицьової прострілює в район 11-метрів, але його передачу перериває захисник. Рикошет, м'яч знову відлітає до Георгі, який м'яко пасує на Дмитруліна. Захисник у дотик підрізає м'яч у штрафну, де найвище вистрибує Мелащенко і головою посилає сферу в дальній нижній кут!

Далі були тільки емоції і радість, а команда відзначала 9-й чемпіонський титул в Україні на заповненому стадіоні «Динамо». Цей трофей став останнім у житті Валерія Васильовича Лобановського.

Чемпіонат України 2000/01. 26 тур

19.06.2001. Київ, стадіон «Динамо». 15 000 глядачів

«Динамо» - «Дніпро» - 2:1 (0:0)

«Динамо»: Шовковський, Несмачний, Головко, Ващук, Дмитрулін, Белькевич, Чернат, Пеєв, Кузьмичов (Яшкін, 46), Боднар (Федоров, 72), Мелащенко.

«Дніпро»: Медин, Поклонський, Козар, Задорожний (Єзерський, 57), Матюхін, Шелаєв, Зубченко, Максимюк, Валяєв (Мазяр, 73), Полтавець (Беліков, 77), Спєвак.

Голи: Несмачний (84), Мелащенко (85) – Спєвак (49)

Попередження: Ващук (63), Белькевич (87) - Максимюк (18), Шелаєв (68).

Найрезультативнішими футболістами у складі «Динамо» в чемпіонаті України 2000/01 стали Олександр Мелащенко і Георгій Деметрадзе - по 8 голів. По 7 точних ударів на рахунку Валентина Белькевича і Артема Яшкіна. У Кубку України «біло-сині» виступили невдало, поступившись в 1/16 турніру сумському «Спартаку».

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер