Георгій Бущан: «Захисники України – наші супергерої»

Георгій Бущан: «Захисники України – наші супергерої»

Відверта розмова про велику війну з голкіпером «Динамо» та національної збірної України Георгієм Бущаном.

- Багато хто з твоїх знайомих зараз захищає Україну?

- Звичайно, кожен із нас має родичів і друзів, які вирушили захищати нашу країну. Переді мною теж стояв такий вибір і були двоякі почуття. Але я розумію, що на футбольному полі можу принести більше користі, ніж на полі бою. Ми з хлопцями за лінією фронту вкладаємо все, що можемо, у допомогу українським військовим.

- Динамівці не афішують своєї допомоги Збройним Силам України. Розкажи, як команда допомагає армії?

- Ми від початку домовилися не афішувати свою допомогу. Можна багато говорити, фарбувати собі щоки в синьо-жовті кольори та вдягати патріотичні стрічки, але не зробити нічого. А можна робити добрі справи тихо. Хлопці, яким ми допомагаємо, про це знають. Крім нашого фонду, армії допомагає дуже багато людей – наприклад, Тарас Михалик, з яким я близько дружу. Ми придбали машину для розвідувального батальйону, закупили бронежилети та тепловізори, індивідуальні аптечки та медикаменти. Крім того, працюємо над питанням допомоги дітям, які постраждали від російської агресії. Адже діти – це наше майбутнє.

- Днями «Динамо» відвідало поранених військових у шпиталі. Після відвідування лікарні всі емоції та думки залишилися з цими хлопцями...

– Це страшна ситуація. Вся наша країна в особі цих військових бореться не за якогось політика, ми виборюємо свою землю. На нашу землю прийшли вороги. Мені дуже шкода цих постраждалих хлопців. Я був і у київському шпиталі, але ще до повномасштабної війни. Без сліз на це дивитись неможливо, а емоції важко описати словами. Люди, які пішли воювати за нашу країну, викликають у мене величезну гордість та повагу. Це наші супергерої.

- Як в умовах війни, яка йде на більшій частині України, ти налаштовуєшся на роботу?

- Якщо чесно, думки у мене зовсім не у робочому режимі. Щодня ти лягаєш спати та прокидаєшся, думаючи про те, що відбувається в інших українських містах. Але я впевнений у наших співвітчизниках, адже нашу країну просто так не зламати. Можна завоювати будь-яку територію, але не Україну і не український народ.

- Команда «Динамо» U19 готується до того, щоб зіграти важливий матч у Юнацькій лізі УЄФА. Хлопці розуміють, що битимуться на футбольному полі не лише за бренд «Динамо», а й за весь народ, за всю Україну?

- Звичайно, я в цьому певен. Хлопцям дали шанс проявити себе та представити Україну на міжнародній арені. Серед мільйонів людей, які в нашій країні лишилися без роботи, без роботи лишилися й спортсмени. Багато наших спортсменів до війни готувалися до різних міжнародних турнірів – Паралімпійських ігор, чемпіонатів світу. Деякі хлопці пішли на фронт, за що вони заслуговують на величезну честь і пошану.

При цьому «за бугром» скаржаться, які вони нещасні, їх виключили з міжнародних змагань. Зрозумійте, ми через вас втратили все! Ви сидите зараз удома та проводите свої «паперові» чемпіонати. А ми знаходимося в умовах війни – хтось у відносно нормальних умовах, а хтось – просто в жахливих. І ми не можемо працювати, не можемо приносити народу України радість спортивних перемог. Коли проходив чемпіонат Європи з футболу, площі в українських містах були переповнені людьми. Своєю грою там ми дарували людям щастя та радість. Сьогодні немає протистоянь між «Динамо», «Шахтарем», «Зорею», «Львовом» та «Чорноморцем». Сьогодні ми всі разом. Це стосується й інших видів спорту.

- Багато зірок українського футболу намагалися достукатися до російських футболістів, щоб вони озвучили свою позицію. Чи розмовляв ти з кимось із російських спортсменів?

- Це не має сенсу. Я на сто відсотків знаю, що їм заборонено говорити на цю тему. Пишаюся тим, що я українець, адже можу сказати та зробити все, що я хочу. Ми – вільний народ. А росіяни – загнані люди. Вони не мають свободи слова, вони навіть не можуть мислити інакше. Це єдине, за що мені їх шкода. Не дай Боже комусь пережити те, що українці проживають зараз.


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер