Представляємо суперника: «Лудогорець» (Болгарія)

Представляємо суперника: «Лудогорець» (Болгарія)

Як і минулого року, київське «Динамо» розпочне ігрову програму другого навчально-тренувального збору в Туреччині контрольною зустріччю з чинним чемпіоном Болгарії – «Лудогорцем».

Візитка

Повна назва: Професійний футбольний клуб «Лудогорець» Разград

Заснований: червень 1945 року

Кольори: зелений, білий

Стадіон: «Лудогорець Арена»

Президент: Александр Александров

Головний тренер: Анте Шимундза

Поточна позиція в чемпіонаті Болгарії: 1

Середній вік гравців: 27,1 років

Титули

Чемпіон Болгарії: 10 титулів

Кубок Болгарії: 2

Суперкубок Болгарії: 5

Поточний сезон

Ось уже десять років поспіль «Лудогорець» зберігає за собою титул чемпіона Болгарії. А в нинішньому сезоні першої ліги чемпіонату Болгарії команда стартувала з п’яти перемог, потім мінімально поступилася «Славії» (Софія) – 0:1, далі виграла ще шість поєдинків, знову програла ЦСКА 1948 із Софії (0:2), трічі святкувала перемоги, але кінець першої половини сезону вийшов дещо зім’ятим – дві поспіль поразки від «Пірина» (Благоєвград) – 3:5 та ЦСКА (Софія) – 0:1. Наразі, після 18-ти зіграних турів, команда з Разграда лідирує в турнірній таблиці, набравши 42 очки (14 перемог, 4 поразки, різниця м’ячів 46:18). Найближчий переслідувач ЦСКА (Софія), відстає на 2 очки.

Друга частина сезону розпочнеться для наших суперників 13 лютого - матчем чемпіонату із командою «Арда» (Карджалі).

Європейську кампанію 2021/22 «орли» відкрили матчем 2-го раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, у якому обіграли словенську «Муру» (0:0, 3:1). У рамках наступного етапу «Лудогорець» двічі зіграв унічию із грецьким «Олімпіакосом» (1:1 на виїзді та 2:2 вдома), але переміг у серії пенальті 4:1 і пройшов далі. У стадії плей-оф динамівський суперник за сумою двох матчів поступився шведському «Мальме» (0:2 на виїзді, 2:1 вдома), після чого перейшов до групового раунду Ліги Європи, який у підсумку завершив на останньому місці у своєму квартеті, набравши 2 очки в поєдинках із «Црвеною Звездою», «Брагою» та «Мітьюлландом» (різниця м’ячів 3:8).

На зборі в Туреччині «Лудогорець» вже провів три контрольні матчі: із польською «Віслою» (Краків) – 1:1, австрійським «Вольфсбергером» - 3:3 та польською «Віслою» (Плоцьк) – 2:1.

Склад

Середній вік гравців поточного складу «Лудогорця» складає 27,1 років, а загальна вартість виконавців оцінюється у 33,98 млн євро за даними Transfermarkt.

«Лудогорець провадив жваву трансферну кампанію як в літньо-осінній період, так і у зимовий, підписавши цілу групу футболістів. Так, 22-річний бразильзький правий вінгер Рік перебрався до Разграду з клубу «Ceara», 32-річний правий вінгер Спас Делєв – з місцевої «Арди» на правах вільного агента, 27-річний центральний захисник Жан Карніцнік – із словенської «Мури», а 26-річний бразильський форвард Жуніор Брандао – повернувся із оренди із CRB (Clube de Regatas Brasil). Крім того, із молодіжної команди перейшов до основного складу 19-річний воротар Дам’ян Христов.

Примітно, що «Лудогорець» не шкодує коштів на придбання легіонерів (їх у команді 70% від усього складу), зокрема - бразильців, яких у клубі зараз налічується шестеро, троє з яких мають подвійне громадянство. Також відзначимо, що у складі «Лудогорця» грає і один українець – минулого літа до команди перейшов 30-річний захисник Ігор Пластун.

Протягом нинішнього сезону усі 18 матчів провів нападник Домінік Янков, стабільно були присутні у стартовому складі «Лудогорця» захисники Сісіньо, Ігор Пластун та Шакіл Пінас. У центральній зоні ключовими виконавцями є Клод Гонсалвес та Кіріл Десподов. Найрезультативніший гравець – кіпрський форвард П’єрос Сотіріу, на рахунку якого 11 голів у чемпіонаті (3 з пенальті).

Тренер

Протягом минулого та поточного сезонів «Лудогорець» пережив уже чотири зміни на тренерському містку. Чеський наставник Павел Врба, який працював у команді з грудня 2019 року, у жовтні 2020-го року залишив свою посаду за обопільною згодою сторін. Виконувачем обов’язків тренера був призначений молодий фахівець Станіслав Генчев, який уже працював у клубній системі та тимчасово очолював першу команду у 2019-му. Під його керівництвом Разград пішов на канікули зимовим чемпіоном.

А до другої частини сезону «Лудогорець» готував вже литовець Валдас Дамбраускас. Під його керівництвом команда стала чемпіоном та достатньо вдало розпочала новий сезон, проте у жовтні його було звільнено, до кінця першої частини сезону обов’язки головного тренера знову виконував Станіслав Генчев, за якого команда пішла на зимові канікули на першому місці (після 18-ти матчів «Лудогорець» має 42 очки), а менше місяця тому - на початку січня нинішнього року клуб оголосив про підписання контракту із 50-тирічним словенцем Анте Шимундзою.

Під час професійної кар’єри гравця Шимундза протягом шести років виступав за «Марібор». З 1997 по 1998 роки він грав за низку іноземних клубів, але через постійні травми щиколотки незабаром повернувся до «Марібора». Там він запам’ятався передусім у матчах кваліфікації до Ліги чемпіонів в сезоні 1999/2000 років. Крім того, Шимундза був автором переможного голу у матчі першого туру групового етапу, коли «Марібор» переміг київське «Динамо» з рахунком 1:0, що на сьогоднішній день є єдиним досягненням словенських клубів у цій фазі змагань. Тож не дивно, що він вважається легендою «Марібору». У 2001-му році словенець знову переїхав за кордон і грав за бельгійський «Ла Лув’єр», а потім повернувся в рідну країну і завершив свою професійну кар'єру в «Алюмінії» та «Шмартно об Пакі».

Шимундза розпочав свою тренерську кар'єру у рідному клубі «Железнічар Марібор», де тренував молодіжні команди. У 2007 році був призначений помічником тренера Павла Пінні в «Цельє». Наступного року став асистентом Дарка Міланіча в «Маріборі», де працював до 2011 року, коли його призначили головним тренером словенської команди «Мура 05». Перший сезон був вражаючим, адже він перевернув команду з ніг на голову, перетворивши її із аутсайдера та претендента на виліт на учасника кваліфікації Ліги Європи, оскільки команда посіла третє місце. Не дивно, що за підсумками сезону Шимундза був номінований на звання найкращого тренера.

Потім він прийняв пропозицію австрійського «ГАКа», однак через кілька місяців клуб збанкрутував, і Шимундза повернувся до «Мура 05» на початку 2013 року. Незабаром вона також збанкрутувала, а Шимундза очолив словенський «Алюміній» з Другої ліги.

У вересні 2013 року словенець був призначений новим тренером «Марібора», який вже був чемпіоном Словенії. Із ним він виграв два національні титули (2013/14 та 2014/15), а також пройшов кваліфікацію до групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА 2014/15. Наставник пішов у відставку в серпні 2015 року після поразки вдома з рахунком 3:0 від найпринциповішого суперника «Марібора» - «Олімпії» (Любляна).

У червні 2017 року Шимундза знову очолив «Муру». З клубом він виграв Кубок Словенії 2019/2020 років, завоювавши перший великий трофей команди за 25 років. Наступного року «Мура» вперше стала чемпіоном Словенії. Після чотирьох років у клубі Шимундза пішов за взаємною згодою сторін у грудні 2021 року та згодом прийняв запрошення «Лудогорця».

Історія протистоянь

«Динамо» та «Лудогорець» не проводили матчів на офіційному рівні, однак тричі зустрічалися в контрольних іграх на зборах, останнього разу зовсім нещодавно – минулої зими:

30.01.2021. «Динамо» - «Лудогорець» - 1:2

3.07.2016. «Динамо» - «Лудогорець» - 2:1

7.02.2015. «Динамо» - «Лудогорець» - 1:2.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер