Володимир Пятенко: «У жіночого футболу в Україні є майбутнє»

Володимир Пятенко: «У жіночого футболу в Україні є майбутнє»

З сезону 2021/2022 в структурі київського «Динамо» з'явилася жіноча команда, яка стартувала в Першій лізі України. За підсумками 6-ти турів «біло-сині» набрали 16 очок і розташувалися на першому місці в групі А.

Головний тренер жіночої команди «Динамо» Володимир Пятенко в інтерв'ю офіційному сайту киян розповів про роботу в клубі, результати команди, а також перспективи жіночого футболу в Україні.

- Жіноча команда «біло-синіх» демонструє хороші результати, лідирує в турнірній таблиці. Як здійснювався відбір футболісток?

- У нас були збори, ми запрошували на перегляд дівчат. 7 липня зібралися, і було близько місяця на підготовку до чемпіонату. Команда складається з футболісток різних вікових груп з кількох навчальних закладів, хтось ще вчиться в школі.

- Позаду 6 турів Першої ліги і, здається, вже визначилися лідери команди?

- Так, звісно. Вже сформувався кістяк, але є і нові футболістки.

- Який графік роботи? Як часто проводяться тренування? На що робите акцент на заняттях?

- Кожен день тренуємося. Працюємо над усім в комплексі. Якщо будемо робити акцент на певний аспект, не буде балансу.

- Дещо незвичний для української футбольної громадськості жіночий чемпіонат і в цілому жіночий футбол. Ви багато років пропрацювали з чоловічими командами. Які головні відмінності жіночого та чоловічого футболу?

- Звичайно, це незвично, але думаю, в будь-якому випадку і українські клуби і УЄФА прийшли до того, що жіночий футбол вимагає уваги. В Україні він був, а потім все зійшло нанівець. Думаю, у жіночого футболу в нашій країні є майбутнє.

Головні відмінності між чоловічим і жіночим футболом - не такі швидкості і техніка. Думаю, в таких великих клубах, як «Динамо», «Шахтар», «Металіст», «Дніпро», скоро будуть в структурі жіночі групи, починаючи з U14.

- Чи має бути особливий підхід до футболісток?

 - Звичайно, це ж дівчата. Є деякі моменти, які треба враховувати. Але це професійна команда, яка вимагає такого самого ставлення, як і чоловіча. І ми дівчаткам намагаємося прищепити це - професійне ставлення до справи.

- Сам факт виступів за київський клуб додає мотивації футболісткам?

- Звичайно, це бренд, великий клуб. Це для них честь. Вони, в свою чергу, роблять від себе все можливе, щоб відповідати київському «Динамо». Дівчата молодці, вони прогресують, розвиваються і великий плюс, що керівництво клубу підтримує нас у всіх починаннях, не відмовляє в наших проханнях, платять зарплати, стипендії. У нас є всі умови для роботи. Нашими спільними зусиллями і гравчині будуть розвиватися і жіноча команда в цілому.

- Спостерігаючи за іграми і чемпіонатом є відчуття, що не всі клуби можуть забезпечити умови для участі в турнірі. Наприклад, лікарі «Динамо» надають допомогу на полі не тільки своїм гравчиням, а й суперницям. Також в домашній грі «Динамо» з ДЮСШ № 1 хмельницькій команді не було ким замінити травмованого голкіпера. Чи не було поспішним рішення зобов'язати українські клуби створити жіночі команди? Або все може прийти в норму згодом?

- Звичайно, все з часом прийде. Такі клуби, як «Динамо» і «Шахтар», «Кривбас», «Маріуполь» професійно підходять до цієї справи. Досить багато нових клубів з'явилося, проте їм ще важко, але, знову ж таки, якщо цього не робити, і жіночого футболу не буде. Все в процесі, нічого не буває відразу, і маленькі клуби прийдуть до професіоналізму і все буде розвиватися.

- Селекція буде здійснюватися щороку?

- Селекція ніколи не припиняється. Це професійна команда, така ж, як і чоловіча. Конкуренція - двигун всього. Зі свого боку теж стежимо за дівчатками. Є вже намітки, взимку будуть нові футболістки в команді. Все рухається потихеньку, в цьому напрямку ми працюємо і з літа і зараз. Знаходимо футболісток, розмовляємо з ними, запрошуємо до себе.

- У жіночому футболі велике значення має емоційна сторона?

- Звичайно, психологія відрізняється від чоловічої. Приходимо до загального розуміння, у наших дівчаток великий прогрес. Вони усвідомлюють, що футбол - це їхнє життя, призначення. До потрапляння в «Динамо» для них це була розвага. Зараз для них це робота, вони розуміють, що цим можна заробляти, а це додатковий стимул і мотивація. Також приємно, що вболівальники приходять на наші ігри. Вони бачать, що є і голи, і результати і бажання дівчат перемагати, що, безумовно, привертає до себе увагу.

Ельзара Джапарова

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер