Олександр Шовковський коментує підсумки сезону

Олександр Шовковський коментує підсумки сезону

У цілому, ми провели непоганий сезон. Я не буду торкатися теми виступів команди в єврокубках і спробую проаналізувати нашу гру в національних турнірах.

Я завжди казав, що до тих пір, доки у нас будуть хоча б теоретичні шанси на завоювання чемпіонського титулу – ми будемо боротися. Старання, бажання і, в якійсь мірі, везіння нам допомогли, і в Кубок України ми зуміли покласти золоті нагороди. Я дійсно щасливий. Це мій 9-й чемпіонський титул і, без сумнівів, найважчий.

У чемпіонаті ми сильно провели домашні ігри, здобувши 15 перемог. На виїзді “Динамо” було важко – проти нас завжди грають із подвоєною енергією та мотивацією. Одним із головних досягнень я вважаю створення боєздатного та монолітного колективу, який може ставити перед собою найвищі завдання.

Помітьте, що більшість очок у чемпіонаті ми втратили восени, коли грали в Лізі чемпіонів. Дуже важко проводити матчі через два дні на третій, не всі виявились до цього готовими. Окрім того, існує і психологічний фактор – важко налаштовуватися на деякі матчі чемпіонату України після зустрічей з “Ювентусом” або “Ньюкаслом”.

Хлопці розуміли, яку відповідальність покладено на них і всі разом, єдиною силою, не звертаючи увагу на проблеми, досягли поставленої мети.

Про свою гру особливо казати не хочеться. Погляд з трибуни набагато об’єктивніше, так що краще про це спитати у фахівців. Але, в цілому, вважаю, що провів нормальний сезон.

Найпам’ятнішими моментами року вважаю перемоги у фіналах Меморіалу Лобановського та Кубку України, а також гра з “Металістом”, у якій ми оформили чемпіонський титул. Були і відверто невдалі матчі. Згадаємо наш зрив у Донецьку, нереалізований пенальті в Луцьку. Але психологічно ми виявились доволі підготовленими і перебороли невдачі.

Кілька слів про рівень нашого чемпіонату. Приємно відмітити, що більшість команд уже не є “хлопчиками для биття” і демонструють гідний рівень футболу. Багато залежить від їх бажання і мотивації на конкретний матч.

Не можу обійти увагою і збірну України. Не хочу казати про шанси нашої команди – у нас є можливість завоювати і перше, і друге місця в групі. Футболісти повинні зрозуміти це, не впадати у відчай і злагоджено робити свою справу. Тільки тоді ми зможемо на щось розраховувати. Якщо тренери довірять мені право вийти на поле, я докладу всі сили для досягнення позитивного результату.

З інтересом слідкую не тільки за грою воротарів у вітчизняному чемпіонаті, але й в Європі. За підсумками сезону можу виділити дуже сильну гру італійця Джанлуіджи Буффона.

По завершенню нашого чемпіонату гравці отримали тиждень відпочинку. За запрошенням друзів я зі своєю дівчиною провів три дні на Західній Україні, в Яремчі. Не дивлячись на суцільні дощі, ми чудово провели час. Згодом я повернувся до Києва і взяв участь у святкуванні нашого чемпіонства.

Хочу висловити слова подяки на адресу керівництва клубу та режисера-постановщика шоу Бориса Краснова – усе було просто супер, на найвищому рівні.

Наостанок скажу кілька слів про наступний сезон. Гравців “Динамо” частенько розпитують про завдання та пріоритети команди. Ми чудово розуміємо, що клуб із таким ім’ям не може розділяти турніри по ступеню їх важливості. В усіх матчах і турнірах ми налаштовуємося лише на максимальний результат.

Особисто для себе не роблю ніяких різниць між турнірами, хоча ступінь відповідальності та мотивації в єврокубкових поєдинках на рівень вище. Але здавна сформулював наступне правило: “Найважливіший матч – найближчий”.

Матеріал офіційного сайту Олександра Шовковського.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер