Жозе Моуріньо: «Я досить добре вивчив «Динамо»

Жозе Моуріньо: «Я досить добре вивчив «Динамо»

- Які зміни для вас є більш важливими – у психології гравців чи в тактичній побудові вашої команди?

- Найбільш важливими є зміни в результаті. Нам треба вигравати в матчах Прем’єр-ліги, аби поліпшити наше турнірне становище. Так само нам треба перемагати й у Лізі чемпіонів, аби кваліфікуватися до наступного раунду. Тож все, що нам потрібно – поліпшити результати.

- Чи розраховуватимете ви завтра на Педро та Лоїка Ремі?

- Ні, вони обидва мають невеликі пошкодження. Нічого особливого, але завтра вони не гратимуть. Ми не будемо ризикувати їх здоров’ям, адже на їх позиціях у нас хороший вибір гравців.

- Нещодавно ви здобули 200-ту перемогу на чолі «Челсі». Чи памятаєте ви усі ці 200 перемог і які з них є для вас найбільш памятними? Чи бачите ви свою 300-ту та 400-ту перемоги біля керма «Челсі»?

- Я дізнався про 200-ту перемогу лише після гри. Я не думаю про ці цифри. Звісно, я не можу пам’ятати усі двісті перемог. Точно пам’ятаю першу і останню, це легко. Перша – у грі з «Манчестер Юнайтед» 14 серпня 2004 року. Остання на цей момент – у матчі з «Астон Віллою» у суботу. Найважливішою я би назвав перемогу над «Болтоном», яка принесла «Челсі» перший тріумф у сучасній Прем’єр-лізі. А чи зможу я здобути з командою ще сто, двісті, триста перемог... Давайте рухатися від однієї перемоги до іншої. Спробуємо завтра здобути 201-у.

- На минулому тижні українські ЗМІ намагалися зрозуміти, якою була головна мета вашого візиту на матч Україна – Іспанія. Розкрийте таємницю.

- Я вже розповідав англійській пресі, навіщо я літав до Києва. У мене в команді залишилося недостатньо гравців, аби працювати та тренуватися, тому що більшість на два тижні роз’їхалися по своїх національних збірних. Тому я вирішив організувати спеціальні візити на матчі всіх своїх футболістів. Особисто я взяв на себе збірну Іспанії, за яку виступають троє наших гравців, а мої асистенти відправилися у Сербію, Бельгію, Португалію, ще один поїхав на матчі «молодіжок».

Крім того, я скористався нагодою подивитися на готель, у якому «Челсі» мало зупинитися, дізнатися відстань від готелю до стадіону. Мої команди ще не грали на цьому стадіоні. Я вже приїздив до Києва, але тоді ми грали на стадіоні імені Валерія Лобановського. Однозначно мій візит не був пов’язаний із переглядом потенційних новачків.

- Що можете сказати про Андрія Ярмоленка?

- Я не люблю говорити про гравців, проти яких гратиме моя команда, оскільки якщо я хвалитиму їх, це їх мотивуватиме, але якщо і критикуватиму – це також їх мотивуватиме.

Єдине, що я хотів би сказати, це те, що коли хтось вигадує чутки, він має перш за все подумати, чи має це сенс. У складі «Челсі» є Педро, Азар, Вілліан, Кеннеді, Траоре, Куадрадо, Віктор Мозес... Ми не можемо збирати колекцію вінгерів. Тому перед тим, як складати плітки, варто спершу подивитися, хто з гравців цієї позиції має контракт із клубом.

- Азар вийшов лише на заміну у минулому матчі, ви казали, що він перебуває в не найкращій формі, далекій від минулого сезону. Яка його роль у нинішньому «Челсі»? Як він тренувався у неділю?

- Він тренувався як Азар. Я лише казав, що у минулому сезоні він виграв один із найважливіших титулів у футболі – англійську Прем’єр-лігу, будучи при цьому дуже важливим гравцем для нашої команди. Його форма поліпшується. Проте зараз я не скажу, чи зіграє він завтра, цього поки не знають і гравці. У нас є ще одне тренування, лише після нього буде остаточно вирішено, хто гратиме.

- У ЗМІ з’явилася інформація, що Фалькао прагне залишити «Челсі», якщо не матиме більше ігрової практики. Це відповідає дійсності?

- Я не вірю, що це правда. Мені він нічого не говорив з цього приводу. Я спілкуюсь із Рамаделем кожного дня. Дивно, коли преса вдає, що знає щось таке, чого я не знаю, і не знають в клубі. Отже, у нас з вами різна інформація щодо цього питання. Питання в іншому – що робити Фалькао, аби грати частіше. Йому треба працювати старанніше, адже ми граємо лише із одним нападником у складі, і у нас завжди грає той, хто сильніший на даний момент.

- Під час матчу Україна – Іспанія компанію вам складав Луческу. Чи радилися ви з ним з приводу того, як треба діяти проти «Динамо»?

- До України мене запросив Сергій Палкін. Зустрів я і Луческу, але на матчі був із Палкіним. Я дивився гру «Динамо» - «Шахтар» у записі. До того ж, один із моїх асистентів дивився гру наживо, оскільки це один із найважливіших матчів для «Динамо» у чемпіонаті України. Ми аналізували матчі «Динамо» проти «Порту» та «Маккабі», на них також були присутні мої асистенти. Тож ми отримали достатньо інформації.

-«Челсі» погано стартувало у новому сезоні, але після того, як склад став дещо змінюватися, результати трохи покращилися. Що призвело до позитивних змін?

- Ми ставимо за мету просто виграти у кожному наступному матчі. Не концентруємо увагу на тому, на якій ми позиції і як сильно відстаємо від зони Ліги чемпіонів і від лідера. Головне – покращувати результати, покращувати гру, додавати у впевненості. Ваша правда, на початку сезону у нас було багато поганих результатів, але сподіваюся, що ми ще зможемо все виправити.

- Чи є в Англії команди, які схожі за стилем гри на київське «Динамо»?

- Ні. Це абсолютно інша школа футболу. Я не кажу, яка з них краща, якій важче протидіяти, і який напрям розвитку правильний, я кажу лише про те, що ми маємо різну школу футболу.

- Чи спілкувалися ви з динамівськими португальцями – Мігелем та Антунешем? Вас не дивує, що Антунеша зараз не викликають до національної збірної, а Мігеля до останніх матчів теж певний час не викликали?

- Я з ними не спілкувався. Я лише добрий португалець, який бажає усього найкращого всім португальцям, які працюють за кордоном. Я намагаюся слідкувати за усіма португальськими футболістами, яких я знаю, і які грають за кордоном, не лише за тими, які грають за «Динамо». Точно знаю, що Мігель грав за збірну у останніх матчах – проти Сербії та Данії. Антунеш у групі потенційних збірників. Іноді його викликають, іноді ні. Якщо його не запрошують, то лише через те, що на його позиції у збірній багато хороших гравців.

* фото В.Раснер

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер