Перемога над «Шахтарем» Базилевича за крок до 12-го чемпіонського титулу

Перемога над «Шахтарем» Базилевича за крок до 12-го чемпіонського титулу

Інтрига в боротьбі за золото зберігалася до фінішної прямої першості. Для того, щоб претендувати на чемпіонство, київському "Динамо" необхідно було лише перемагати донецький "Шахтар", яким керував Олег Базилевич, котрий разом із Валерієм Лобановським кував перші європейські успіхи "біло-синіх" у Кубку володарів кубків і Суперкубку 1975 року.

У підсумку підопічні Лобановського сповна виправдали надії 29 тисяч уболівальників, що зібралися на київському Республіканському стадіоні в той холодний грудневий вечір.

Питання про переможця зустрічі були зняті ще в першому таймі, після якого динамівці вели з рахунком 3:0. На 15-й хвилині Олександр Заваров, визнаний в сезоні-1986 найкращим футболістом СРСР, вивів "біло-синіх" вперед, скориставшись невдалим виносом м'яча "гірниками" з їхнього штрафного та потужно пробивши по воротах Сергія Золотницького. А потім двічі відзначився Ігор Бєланов - спочатку майбутній володар звання найкращого футболіста Європи-1986 забив після пасу від Заварова, а далі - внаслідок розіграшу вільного удару в межах штрафного й асисту від Олега Блохіна.

Після перерви м'яч продовжував триматися на половині поля "Шахтаря", який вкрай рідко й обережно виходив із оборони та підбирався до володінь господарів. За будь-якого результату гри донеччани зберігали за собою шосте місце за підсумками чемпіонату. Кияни ближче до завершення гри також знизили темп - через чотири дні нашу команду чекав головний матч першості, в якому повинна була визначитися доля золотих медалей.

За десять хвилин до кінця основного часу Бєланов оформив хет-трик, на який гості відповіли голом престижу від Ігоря Петрова - автора трьох м'ячів у зустрічі команд першого кола в Донецьку, яка завершилася внічию 3:3.

7 грудня на Республіканському відбувся вирішальний поєдинок за чемпіонський титул проти московських одноклубників під керівництвом Едуарда Малофєєва, в якому нашу команду також влаштовувала лише перемога.

І кияни досягли свого - заключний матч чемпіонату був виграний із рахунком 2:1 (у першому таймі відзначилися Василь Рац та Ігор Бєланов із пенальті). Київське "Динамо" стало володарем золота чемпіонату СРСР в 12-й раз, випередивши "Динамо" з Москви не лише в чемпіонській гонці (у турнірній таблиці команди розділив усього один бал), а й обійшовши за кількістю титулів!

"Динамо" (Київ) - "Шахтар" (Донецьк) - 4:1 (3:0)

3.12.1986. Київ, Республіканський стадіон. 29 000 глядачів.

"Динамо": Чанов, Безсонов, Балтача, О.Кузнецов, Дем'яненко (Євсєєв, 46), Рац, Бєланов, Баль, Заваров (Яковенко, 46), Євтушенко, Блохін.

"Шахтар": Золотницький, Драгунов, Сопко (Рудаков, 46), Гошкодеря, Пархоменко, Гуляєв, Ященко, Соколовський (Беліченко, 66), Петров, Герасимець, Раденко.

Голи: Заваров (15), Бєланов (28, 34, 81) - Петров (84).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер