Сергій Шматоваленко: «Бити м'ячі і ходити син навчився одночасно»

Сергій Шматоваленко: «Бити м'ячі і ходити син навчився одночасно»

Хто може розказати про дітей краще, ніж їхні батьки? Особливо про дітей, які йдуть по їх стопах, подовжуючи справу їх життя. До таких, безперечно, належить і Сергій Шматоваленко-молодший. Він почав займатись футболом у ранньому дитинстві і пройшов усі стадії юнацького футболу. Зараз Сергій грає за другу динамівську команду, яку тренує його батько. Кореспондент www.fcdynamo.kiev.ua поспілкувалась із Сергієм Шматоваленком-старшим про його талановитого сина.


- Сергію Сергійовичу, коли ви зрозуміли, що ваш син стане футболістом? Відразу після народження?

- Це неможливо було так швидко визначити, адже випадки, коли діти ідуть не по стопах батьків, а обирають для себе зовсім іншу роботу, досить часті. Зараз молодь робить те, що їй потрібно, а не те, що хочуть батьки. Але в нашій сім’ї сталось по-іншому. Син вибрав стежку батька. Хоча футбол назвати роботою не можна.

- Ім’я сину ви самі вибирали?

- Чесно кажучи, я. Із дружиною, звичайно, радився, вона була не проти.

- За його спортивне виховання ви відразу взялись?

- Так, як тільки він почав копати м’яч. Це сталось практично одночасно з тим, як Сергій навчився ходити. Але я його поступово привчав до м’яча і раніше. Тому в 2-3 роки він уже був із «круглим» на «ти».

- Ідея віддати сина в футбол була вашою?

- Визначити здібності дитини в такому віці досить важко, але оскільки йому дійсно подобалось гратись із м’ячем, ми спочатку віддали його в динамівську школу, а потім перевели в «Євробіс», де Сергій почав тренуватись під керівництвом Олега Кириненка. Там він непогано себе проявив, його помітили і запросили до третьої команди «Динамо».

- Як ваша мама поставилась до футбольної династії в сім’ї?

- Нормально. Вона поговорила з Сергієм, запитала, чого він хоче, і коли довідалась, що він обрав футбольну дорогу, супротивлятьсь не стала. І зараз підтримує сина в усіх починаннях.

- Як Сергію дається навчання?

- Як вам сказати… В принципі, футбол освіті не заважає, але, звичайно, хотілося б, щоб він відвідував університет частіше, але це не завжди виходить. Але він завжди екзамени і робить усе, що може. Свої проблеми завжди вирішує сам.

- Викладачі ставляться до нього з розумінням?

- Деякі з розумінням, деякі ні. Я йому завжди говорю, що він повинен розраховувати лише на себе і пробиватись усюди сам, щоб ні в кого не виникло думки, що йому допомагає батько.

- Він у дитинстві часто вікна розбивав?

- Так, побив чимало, а я потім вставляв. Були, звісно, в дворі проблеми, гаражів він зіпсував немало, але, в кінці кінців, все було на благо. І сусіди не скаржились, розуміли, що дитина – син футболіста, і від цього нікуди не дітись.

- Можете згадати смішний чи курйозний випадок?

- Коли Сергію було років два, ми купили відеомагнітофон і сіли дивитись футбол. Раптом він взяв батарейку і кинув її в касетник. На цьому футбол закінчився. Я його запитую, коли ж ми матч додивимось? А він відповів, мовляв, завтра додивимось.

- У процесі виховання непопулярні батьківські заходи доводилося застосовувати? Ремінь діставати, в кут ставити?

- Іноді, звичайно, доводилось. Але зараз у нього такий вік, що кут вже н поставиш. А коли він був меншим, я намагався приділяти йому якомога більше уваги, але, на жаль, для цього було мало часу. Ременем, звичайно, не користувався, інколи лише погрожував. Все-таки, хотілося, щоб він сам розумів, що добре, а що погано.

Фото: www.dynamomania.com
- Окрім футболу, син ще чимось займається?

- Так, захоплюється музикою, комп’ютерами, як і вся сучасна молодь. Сергій – досить розвинута дитина, може дати відповідь на будь-яке питання у будь-якій сфері. Загалом, звичайний, нормальний хлопець.

- У тому, що син гратиме за «Динамо», сумнівів не виникало?

- Звичайно, ні. Кожен батько хоче, щоб його дитина займалась у гарній школі, тому ми і віддали його під опіку «Динамо».


- Які були його перші враження від гри за дубль? Що розповідав?

- Звичайно, у першу чергу, він був у захваті від атмосфери і високого рівня дорослого футболу. Йому сподобалась форма, екіпіровка, ставлення тренерів. Вражень було море. Коли приходиш у команду майстрів, завжди спочатку губишся, це я знаю з власного досвіду, але Сергій потихеньку звик. Для нього все було новим, все подобалось, на що я відповідав, що тут завжди потрібно доводити на футбольному полі, чого ти вартий.

- Те, що тренером є батько, заважає, чи навпаки добре впливає на його футбольну освіту?

- Гадаю, немає різниці, хто тренер – я чи інший спеціаліст. Я йому завжди говорю, щоб на тренуваннях він бачив у мені лише наставника, а не батька, і на полі працював нарівні з усіма. Батько я вдома, а на тренуваннях я для нього тренер. І жодних привілеїв. По-іншому бути не може.

- Тобто, поблажок йому не робите?

- Навпаки, висуваю вимоги йому вдвічі вищі, ніж до всіх решта.

- Можете назвати його сильні і слабкі сторони?

- Позитивні якості – величезне бажання і відповідальність. Слабкі – удар із правої ноги, оскільки він лівша.

- Сергій грає на позиції лівого захисника? Для нього з самого початку визначили це амплуа чи доводилось грати і на інших позиціях?

- Ні, він може зіграти і на позиції і центрального бека. Зараз у футболістів немає чітко окресленого амплуа, вони всі універсали, і повинні грати там, куди поставить тренер. Але Сергій, звичайно, частіше грає зліва.

- Тобто у нас росте майбутній конкурент Андрія Несмачного і Бадра Ель Каддурі?

- Не знаю, життя покаже, не хочу загадувати наперед. Дай-то Бог.

- Як вважаєте, які в нього перспективи заграти в першій команді «Динамо»?

- У кожного гравця для цього є всі шанси. Головне, щоб було бажання і прагнення, і все решта прийде. Ми й самі хочемо, щоб у першій команді заграло побільше наших хлопців, а не іноземців.


- В ідеалі ви бачите сина гравцем «Динамо» чи, можливо, якогось європейського гранду?

- Звичайно, хотілося б, щоб він закріпився в «основі» киян і, головне, допоміг команді, а далі буде видно.

- Сергій сам мріє грати за «Динамо» та збірну України?

- З самого дитинства, ще з тих пір, коли я був футболістом. Ще будучи маленьким, він дуже переживав за «Динамо».

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер