«Динамо» - «Маріуполь»: історія протистоянь у Кубку України

«Динамо» - «Маріуполь»: історія протистоянь у Кубку України

У середу, 27-го жовтня, «Динамо» у рамках 1/8 Кубку України зустрінеться із «Маріуполем». Ця стадія змагань складається з одного матчу, який пройде на полі суперника. Давайте пригадаємо усю історію кубкових зустрічей цих команд. Цікаво, що «Динамо» та «Маріуполь» не так часто зустрічалися між собою у розіграші національного кубку – усього два рази. Вперше це відбулося у далекому сезоні 1997/1998, коли кияни та маріупольці перетнулися на стадії 1/8 фіналу, а вдруге – на початку 21-го століття – у сезоні 2002/2003 в 1/4 фіналу. Обидва ці протистояння складалися із двох матчів – вдома та на виїзді.

Вперше команди зустрілися ще коли маріупольська команда носила назву «Металург» (Маріуполь). У тому сезоні «Динамо» втретє у своїй історії стало володарем Кубка України, а в 1/8 фіналу зустрілося із тодішнім новачком вітчизняного елітного дивізіону. «Біло-сині» не дозволили супернику забити жодного м'яча в двох матчах. Вдома підопічні Валерія Лобановського розгромили суперника з рахунком 3:0.

До першого взяття воріт призвела флангова атака. Герасименко, дійшовши до лицьової лінії, відкинув м'яч на Шевченка, Андрія у власному штрафному майданчику збив Сахаров - пенальті. Забивши, динамівці дещо заспокоїлися, і наступних голів глядачі дочекалися тільки після перерви. Шевченко, який вискочив на гостру передачу з глибини, з кута воротарського майданчика відправив м'яч поряд із дальньою стійкою. А незадовго до кінця зустрічі триходівка Михайленко - Ребров - Косовський завершилася виходом останнього один на один і м'яким перебросом через голкіпера, що необачно вийшов з воріт.

Кубок України 1997/1998, 1/8 фіналу, перший матч

«Динамо» - «Металург» М. - 3:0 (1:0)

11.03.1998, Київ, стадіон «Динамо»

«Динамо»: Шовковський, Герасименко (Михайленко, 73), Беженар, Головко, Хацкевич (Лужний, 61), Дмитрулін, Гусін, Калитвинцев, Косовський, Шевченко, Ребров.

«Металург» М.: Шуховцев, Назимов, Анікєєв, Букель, Богатирьов (Порохненко, 67), Сахаров, Сак, Поліщук, Браїла, Колесник (Малокуцько, 86), Андросов (Думенко, 61).

Голи: Ребров (16, з пен.), Шевченко (68), Косовський (86)

Попередження: Хацкевич (44) – Букель (28).

На виїзді динамівці здобули мінімальну перемогу завдяки голу Реброва на 73-й хвилині. Гості, хоч і володіли територіальною перевагою і створювали постійну напругу біля воріт Капінуса, небезпечних моментів було небагато, а до ударів по воротах справа дійшла лише кілька разів. Результат зустрічі вирішив єдиний забитий м'яч: динамівці провели швидку багатоходову комбінацію, і Ребров, отримавши вивірений пас з глибини поля, з ходу ввігнав м'яч під поперечину.

Кубок України 1997/1998, 1/8 фіналу, матч-відповідь

«Металург» М - «Динамо» - 0:1 (0:0)

01.04.1998. Маріуполь, стадіон «Азовсталь»

«Металург» М.: Капінус, Сізон, Порохненко, Букель, Богатирьов (Браїла, 76), Максименко, Червоний (Сахаров, 61), Гончаренко (Поліщук, 35), Кошелюк, Ніколайчук, Андросов.

«Динамо»: Шовковський, Лужний, Каладзе, Головко, Гусін, Дмитрулін, Кардаш (Кирюхін, 66), Герасименко, Косовський, Шевченко (Маковський, 46), Ребров (Венглинський, 74)

Гол: Ребров (73)

Попереджений: Герасименко (79)

Через шість років маріупольська команда вже носила назву «Іллічівець», але підсумок протистояння залишився незмінним. У першому матчі на виїзді «Динамо» перемогло з розгромним рахунком 8:0, а вдома у Києві лише підтвердило свою перевагу – 1:0.

У Маріуполі голи вдавалися киянам на будь-який смак. Сабліч забив свій перший м'яч у складі «Динамо», замкнувши подачу Белькевича з кутового. Потім Белькевич вже сам, отримавши від Гіоане діагональний пас врозріз, вийшов з воротарем тет-а-тет і без обробки пробив в дальній кут. Потім після того як Гіоане виконав навіс з лівого краю, Нанні виграв силову боротьбу у захисника і потужним ударом метрів з п'яти переграв Шуховцева. Видовищним вийшов і четвертий гол: після прострілу Белькевича перший удар Шацьких парирував воротар, другий прийшовся в штангу, а третій - точно під поперечину. Межу ж під першим таймом підвів Гусєв, який блискуче відгукнувся на навіс Дмитруліна і зіграв на випередження.

Після перерви Гіоане забив шостий м'яч ударом впритул після багатоходової перепасування з Шацьких в штрафному майданчику. Рінкон після флангового прострілу Ель-Каддурі в один дотик переправив м'яч у сітку, забиваючи сьомий гол. І, нарешті, знову Гіоане зробив рахунок рекордним для Кубка України за всю історію – 8:0.

Кубок України 2003/2004, 1/4 фіналу, перший матч

«Іллічівець» - «Динамо» - 0:8 (0:5)

15.11.03. Маріуполь, стадіон «Іллічівець»

«Іллічівець»: Шуховцев, Миклашевич, Мальцев, Русанівський, Гунчак, Бойко, Конюшенко (Єсін, 65), Сахаров, Кривошеєнко, Городов, Бабич (Кілікевич, 46).

«Динамо»: Шовковський, Гіоане, Нанні (Рінкон, 46), Гусєв (Огненович, 57), Несмачний (Ель Каддурі, 46), Дмитрулін, Гавранчич, Белькевич, Сабліч, Юссуф, Шацьких.

Голи: Сабліч (5), Белькевич (17), Нанні (26), Шацких (37), Гусев (42), Гіоане (52, 78), Рінкон (58)

Попередження: Бойко (45) – Конюшенко (63) – Нанні (22)

Матч у Києві перетворився на просту формальність. Незважаючи на велику кількість створених небезпечних моментів протягом матчу, забити киянам вдалося лише наприкінці поєдинку: Белькевич кинув в прорив Шацьких, той прострілив зліва, і Онищенко в дотик замкнув цю передачу.

Кубок України 2003/2004, 1/4 фіналу, матч-відповідь

«Динамо» - «Іллічівець» - 1:0 (0:0)

19.11.2003, Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського

«Динамо»: Шовковський, Рінкон (Юссуф, 71), Гіоане (Мелащенко, 62), Головко, Гусєв, Дмитрулін, Онищенко, Белькевич, Несмачний (Ель Каддурі, 62), Сабліч, Шацьких.

«Іллічівець»: Тарахтій, Дірявка, Миклашевич, Мальцев, Гунчак, Кілікевич (Ємельянов, 46), Єсін, Сахаров, Бойко, Кривошеєнко, Городов (Афонін, 46).

Гол: Онищенко (88)

Попередження: Миклашевич (39), Тарахтій (79), Дірявка (80).

Неважко підрахувати, що в усіх чотирьох поєдинках перемогу святкували динамівці та проходили до наступної стадії змагань. Загальна різниця забитих та пропущених м’ячів 13:0 на користь киян.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер